Dinsdag 8 oktober 2019

Leeuwin Daniëlle van de Donk: holy 100 tegen Rusland

Danielle_van_de_Donk.jpg

Daniëlle van de Donk: van 0 naar 100 caps voor de Leeuwinnen in een kleine negen jaar tijd. De vrouweninternational debuteerde voor Nederland in 2010. Op 8 oktober 2019 tegen Rusland komt ze op honderd caps voor Oranje.

Woensdag 15 december 2010 was voor OranjeLeeuwin Daniëlle van de Donk een bijzondere dag. Dinsdag 8 oktober 2019 is voor de nu 28-jarige middenvelder opnieuw een bijzondere dag. Van de Donk komt vandaag tegen Rusland op 100 caps; een kleine negen jaar na haar debuut voor het Nederlands vrouwenelftal.

En dus ontvangt de huidige speelster van Arsenal vanavond in het Philips Stadion in Eindhoven een mooi sieraad. Of twee eigenlijk: van de UEFA ontvangt ze voor dit jubileum een herinneringsmedaille, en van de KNVB krijgt Van de Donk een sieraad die ze zelf mag uitkiezen. Bovendien krijgt ze in de 10e minuut een feestelijk applaus van de Oranjefans op de tribune.

85 keer op het veld tijdens het Wilhelmus, 14 keer een invalbeurt
En dat in Eindhoven, vlak om de hoek bij Valkenswaard, daar waar ze opgroeide en de basis legde voor (tot dusver) 85 basisoptredens, 14 invalbeurten en 17 goals. De allereerste van die 99 optredens in dienst van de OranjeLeeuwinnen was zoals gezegd in 2010: in een wedstrijd tijdens een vierlandentoernooi tegen Mexico kreeg 'Daantje' een invalbeurt, zes minuten voor tijd.

Feestelijk tintje bij Leeuwinnen tegen Rusland
Van vriendschappelijke interland tot winst op het EK (2017) en een finaleplaats op het WK (2019): de zwoegende, tegelijk sierlijke middenvelder heeft in bijna 100 caps ook al echt het nodige meegemaakt. En nu wacht een nieuwe wedstrijd voor EK-kwalificatie (EK 2021 in Engeland), in eigen land, met sowieso voor Daniëlle van de Donk een feestelijk tintje.

Recordinternationals Leeuwinnen: 12 speelsters met 100 caps
Daarmee gaat de Valkenswaardse behoren tot een select gezelschap. Zie de lijst met recordinternationals van de Leeuwinnen: daarop staan nog slechts twaalf speelsters met minimaal dit bijzondere aantal interlands. Van koploper Sherida Spitse (met 172 caps nog wel ver uit zicht) tot Petra Hogewoning (deze ex-international is blijven 'steken' op 100) en tien Oranjevrouwen ertussenin: onder wie ex-international en huidig analist Anouk Hoogendijk, huidig Leeuwin en reservekeeper Loes Geurts en bondscoach Sarina Wiegman.

Nog meer bloemen: voor Van Veenendaal en Beerensteyn
Van sv Valkenswaard, UNA, Willem II, VVV-Venlo, PSV/FC Eindhoven en het Zweedse Kopparbergs/Göteborg naar Arsenal. Ook haar weg in clubverband spreekt tot de verbeelding. En ze heeft ongetwijfeld óók nog een verre toekomst voor de boeg voor het nationale voetbalelftal, na het EK-kwalificatieduel Nederland - Rusland. Pet af voor Van de Donk. En: tijdens deze wedstrijd zijn er nog twee bloemenboeketten die van eigenaar wisselen. Lineth Beerensteyn heeft afgelopen vrijdag uit tegen Slovenië namelijk eveneens een mooie mijlpaal bereikt: de 50 caps. Daarnaast ontvangt Sari van Veenendaal in het Philips Stadion ook namens Nederland en de KNVB de gelukwensen voor haar ongeëvenaarde prestatie van vorige maand: Van Veenendaal werd zoals bekend uitgeroepen tot wereldkeepster van het jaar.

Nederland - Rusland op tv uitgezonden vanaf 19.30 uur
De wedstrijd Nederland - Rusland begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 begint de uitzending op Veronica.