Maandag 8 april 2019

Leeuwinnen walsen op 1 juni met Australië

Speelschema_Oranje_Vrouwen_Leeuwinnen.jpg

Een nieuwe oefeninterland voor de Oranje Leeuwinnen: Nederland speelt op zaterdag 1 juni 2019 tegen mede WK-ganger Australië.

Walsen de Leeuwinnen op zaterdag 1 juni 2019 over Australië heen? Of wordt het een gezamenlijk wals met de nieuwste oefentegenstander van Oranje, in Eindhoven vlak vóór de aftrap van het WK...

Koosnaam
De KNVB heeft bekendgemaakt dat het Nederlands vrouwenelftal ook tegen de 'Matildas' speelt: de koosnaam voor de nationale voetbalsters van Australië, afkomstig van het Australische volksliedje 'Waltzing Matilda'.

De wedstrijd op zaterdag 1 juni begint om 18.15 uur en wordt gespeeld in het Philips Stadion, thuishaven van PSV. Het is de allerlaatste wedstrijd van Nederland vóór de formatie van Sarina Wiegman in Groep E aftrapt voor het WK. Ook voor de tegenstander van Oranje geldt dat de ontmoeting in Eindhoven de laatste is voor hun deelname aan het toernooi in Frankrijk. Australië speelt op het WK in Groep C tegen Italië, Brazilië en Jamaica.

Bezoekersrecord Leeuwinnen in Eindhoven
Op 6 april 2018 overigens vestigde het Nederlands vrouwen voetbalelftal in het Philips Stadion een bezoekersrecord, met ruim 30.000 toeschouwers (WK-kwalificatie, 7-0 winst tegen Noord-Ierland).

Martens en Spitse tegen Australië op dreef
Zes keer eerder al stonden de Leeuwinnen tegenover de collega's uit Australië. Dat betrof telkens een oefenwedstrijd. Driemaal wonnen de Matilda's, tweemaal werd het gelijk en op 29 juni 2013 won Nederland (3-1, met twee goals van Lieke Martens en eentje van Sherida Spitse). De laatste ontmoeting was op 3 maart 2017. Tijdens de Algarve Cup werd het 3-2 voor de ploeg uit Oceanië. Ook in díe wedstrijd scoorden Lieke Martens en Sherida Spitse.

Australië staat 6e op de FIFA ranglijst voor vrouwen. Nederland bekleedt plek nummer 8. De 'Aussies' zijn uitgezonderd het WK 1991 tijdens alle eindronden van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen van de partij geweest. De kwartfinale was - tot drie keer toe - voor Australië het hoogtepunt. Nederland was één keer aanwezig op een WK, zoals je kunt lezen bij 'Historie OranjeLeeuwinnen'.

Kaartverkoop Leeuwinnen: Nederland - Australië
Voor houders van een Oranje ClubCard start de kaartverkoop voor de ontmoeting met Australië op donderdag 11 april om 12.00 uur. De vrije verkoop begint maandag 15 april om 12.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via onsoranje.nl/tickets.