Zondag 23 augustus 2020

Leeuwinnen-trio Arsenal uit Champions League | Van de Sanden, Martens, Janssen nog in de race

Speelschema_wedstrijden_Womens_Champions_League_FC_Barcelona_Vrouwen_Lieke_Martens.jpg

OranjeLeeuwinnen Vivianne Miedema, Jill Roord en Daniëlle van de Donk zagen hun Europees avontuur met Arsenal in de Champions League eindigen in de kwartfinale. Onder anderen Lieke Martens (FC Barcelona) is nog wel in de race.

Met de OranjeLeeuwinnen wacht hen op 18 september eindelijk weer een nieuwe wedstrijd (tegen Rusland), maar hun andere Europese avontuur, dat met hun club, is helaas voor Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Jill Roord ten einde. In de Women's Champions League strandden zij met Arsenal in de kwartfinales (2-1). Nu zijn alleen Shanice van de Sanden, Lieke Martens en Dominique Janssen nog on track voor het winnen van de hoogste clubtrofee.

Ook voor Bayern München met de Nederlandse international Lineth Beerensteyn (gewisseld) zit het Europese avontuur er sinds zaterdag op. Zij trad met de Duitse club aan tegen de club van Shanice van de Sanden, die op de bank bleef bij Olympique Lyon: in hun kwartfinale trokken de Françaises aan het langste eind. Ook daar werd het 2-1.

Zaterdagavond bleek voor het Leeuwinnen-trio van Arsenal een plek in de halve finales van de CL voor vrouwen net niet haalbaar. Tegenstander Paris Saint-Germain was over één wedstrijd (vanwege corona) de sterkste, met 2-1, op neutraal terrein in San Sebastián, Spanje (Baskenland). Met Miedema de gehele wedstrijd in de gelederen, en een late wissel waarbij Roord de plaats innam van haar landgenoot Van de Donk, kwam hun club Arsenal voor rust nog wel langszij na een 1-0 achterstand. Een mooi, recht-toe-recht-aan schot van teamgenoot Bethany Mead deed de eerdere voorsprong van PSG (goal van Marie-Antoinette Katoto) teniet. Kort voor het eind echter bleek een afmakertje van Signe Bruun het eindstation in te leiden voor de ploeg van de Nederlandse vrouweninternationals in Engelse dienst.

Van de Sanden, Martens, Janssen in race voor ultiem CL-succes
Daardoor treedt Paris Saint-Germain in de halve finales aan tegen die andere Franse topploeg bij de vrouwen: Olympique Lyon, tevens huidig CL-winnaar, dat als gezegd Bayern München versloeg. De andere halve finale was vrijdag al vormgegeven: die gaat tussen Wolfsburg (dat in de kwartfinale Glasgow City met 1-9 versloeg) en FC Barcelona, dat rivaal Atlético Madrid (waar Merel van Dongen speelt) met 1-0 terechtwees. Ook bij die twee winnende clubs zijn er speelsters actief die ook bij de opstelling van de Oranjevrouwen veelvuldig te zien zijn: Lieke Martens, sterspeelster bij de Catalanen en Dominique Janssen (overigens niet langer Bloodworth geheten).

Programma OranjeLeeuwinnen: tegen Rusland, Estland, Kosovo (2x)
Na het aankomende uitduel met Rusland op vrijdag 18 september spelen de Leeuwinnen thuis tegen Estland (vrijdag 23 oktober 2020 in Groningen), uit tegen Kosovo (dinsdag 27 oktober) en thuis tegen Kosovo (dinsdag 1 december 2020).