Donderdag 7 mei 2020

Loting EK Handbal Vrouwen 2020

Schema_EK_Handbal_Vrouwen_Oranje.jpg

Loting EK Handbal voor vrouwen: op 18 juni 2020 om 11.00 uur. Volg het live op EKVrouwen.nl.

De loting voor het EK Handbal Vrouwen is op 18 juni 2020. De loting begint om 11.00 uur en is hier live te volgen. De Oranje Vrouwen van Nederland doen mee aan het EK dat duurt van 3 t/m 20 december 2020 en spelen in de poulefase eerst in Trondheim. Het Europees kampioenschap dameshandbal wordt gehouden in de gastlanden Denemarken en Noorwegen. Er doen zestien landen aan mee, die op 18 juni in de koker gaan in Wenen, en aldaar voor de loting verdeeld worden in vier potten. Zo maakt de Europese handbalbond EHF bekend. Lees verder voor de potindeling en lotingsprocedure.

Het EHF Euro Women's Handball Championship Denmark & Norway, kortweg EHF EURO 2020 voor vrouwen, zoals het EK Handbal voor dames officieel heet, bestaat uit vier speelfases. Namelijk een groepsfase, gevolgd door de tweede ronde (Hoofdronde), de halve finales en de finale. Zie ook: Programma EK Handbal Vrouwen 2020.

Potindeling loting EK Handbal 2020 Dames
De loting is live te volgen via streams op het Facebook - en YouTube kanaal van het EHF Euro. Ook EKVrouwen doet live verslag. De zestien deelnemers worden voor de trekking verdeeld over vier potten van vier landen. Deze indeling is gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK Vrouwenhandbal: het EK in 2018 toen de Oranjevrouwen eindigden als derde. Nederland verloor toen in de halve finale van de latere Europees kampioen Frankrijk, en versloeg daarna Roemenië in de strijd om brons.

Indeling potten loting EK Handbal:

Pot 1: Frankrijk, Rusland, Nederland, Roemenië
Pot 2: Noorwegen, Zweden, Hongarije, Denemarken
Pot 3: Montenegro, Duitsland, Servië, Spanje
Pot 4: Slovenië, Polen, Tsjechië, Kroatië

Speelschema EK Handbal
Ondertussen is er ook meer bekend over het speelschema van deze Europese eindronde in Denemarken en Noorwegen. Zo gaat gastland Denemarken de voorronde spelen in speelstad Herning en gastland Noorwegen komt in de eerste ronde in actie in speelstad Trondheim. Van belang voor Nederland is alvast de wetenschap dat de handbalsters van Oranje in deze voorronde eveneens in Trondheim hun opwachting maken. In sporthal Trondheim Spektrum om precies te zijn. De Nederlandse handbalvrouwen spelen op het EK in Groep C. De finalewedstrijden vinden plaats in de Telenor Arena in het Noorse Oslo. Meer informatie, ook over de poule-indelingen op de eindronde, zie: Speelschema EK Handbal Dames 2020.

Olympische Spelen 2021 Handbal
Aangezien de Olympische Spelen van 2020 zijn verplaatst naar 2021, betekent dit voor de Oranjevrouwen en hun collega's uit de andere vijftien landen dat het aankomende EK plots ook in het teken staat van de voorbereiding op deze Spelen van Tokio. Nederland is hiervoor al geplaatst. Zie ook: Speelschema Olympische Spelen Handbal.

Deelname loting voor Nederland definitief na ticket voor EK
Nederland plaatste zich op 24 april 2020 officieel voor het EK. De Oranje handbaldames waren al hard op weg zich te kwalificeren, maar de kwalificatiereeks werd vanwege het coronavirus niet afgemaakt. In plaats daarvan besloot de Europese handbalbond EHF (onder andere) de eindstand van het EK 2018 te laten meewegen om de tickets voor het EK te verdelen. Dat viel voor Nederland gunstig uit: Oranje Vrouwen eindigde op dat EK immers als derde.

Zie ook: