Vrijdag 21 juni 2019

Loting: handbaldames Oranje spelen op WK 2019 tegen Angola, Cuba, Noorwegen, Servië en Slovenië

Speelschema_WK_handbal_dames_2019.JPG

De loting op 21 juni 2019 voor het WK Handbal voor dames heeft bepaald: Nederland zit in Groep A en speelt hierin tegen Noorwegen, Slovenië, Servië, Angola en Cuba. Zie ook het speelschema WK Japan. Beeld: NHV

De loting voor het WK Handbal voor dames 2019 in Japan, heeft Nederland een plek gegeven in Groep A tegen Noorwegen, Slovenië, Servië, Angola en Cuba. Het wereldkampioenschap handbal voor vrouwen begint op 30 november van dit jaar en duurt tot en met de finale op zondag 15 december. Er doen 24 landen aan mee, die in de groepsfase worden verspreid over vier poules van zes.

De andere poules van het WK handbal in Japan, speelstad Kumamoto zijn:

Poule A:
Cuba
Angola
Slovenië
Servië
Noorwegen
NEDERLAND

Poule B:
Australië
Brazilië
Korea
Duitsland
Denemarken
Frankrijk

Poule C:
Kazachstan
Senegal
Spanje
Montenegro
Hongarije
Roemenië

Poule D:
Congo
Argentinië
China
Japan
Zweden
Rusland

De loting vond plaats in Tokio op donderdag 21 juni 2019. De speellocaties in Japan zijn in Kumamoto, Yatsushiro en Yamaga.

Zo werkt het schema van het WK Handbal Japan
Van de vier poules met elk zes landen plaatsen de drie landen die in hun groep bij de eerste drie eindigen, zich voor de vervolgronde (de hoofdronde). In de twee gescheiden hoofdronden spelen enerzijds de landenteams uit de poules A en B, evenals de teams uit de poules C en D drie wedstrijden tegen elkaar. Zij nemen in deze fase hun punten uit de groep mee die zij hebben behaald tegen de andere landen die zich via de groepsfase hebben gekwalificeerd voor het vervolg van het WK. Van beide hoofdronden plaatsen de beste twee landen zich voor het finaleweekend, dat plaatsvindt in Kumamoto. Zie ook: speelschema WK Handbal 2019.

Noorwegen is voor Oranje de zwaarste tegenstander op basis van de prestaties en resultaten uit het verleden. De Noorse handbaldames zijn al driemaal gekroond tot wereldkampioen en reikten op het vorige WK (2017 in Duitsland) tot de finale, waarin Frankrijk te sterk was. Tijdens dat toernooi, de laatste editie van het WK Handbal voor vrouwen, won Noorwegen van Nederland in de halve finales met 23-32. Daarna won de Nederlandse formatie (tegenwoordig onder leiding van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade) in de halve finale van Zweden en pakte het daarmee WK-brons. Nederland werd óók derde op het EK 2018. Op het WK 2015 én op het EK 2016 stonden Noorwegen en de dames uit Nederland tegenover elkaar in de finale, waarbij de Noren over Oranje zegevierden.