Donderdag 22 oktober 2020

Nederland - Estland 23 oktober 2020 (7-0)

danielle_van_de_donk_23-10-20ProShots-9659170.jpg

Tegen Estland kunnen de OranjeLeeuwinnen zich definitief plaatsen voor het EK 2022 in Engeland.

Op vrijdagavond om 19:30 uur klinkt het fluitsignaal in Groningen voor de wedstrijd Nederland - Estland. Bij winst van de OranjeLeeuwinnen is een plek op het EK 2022 veiliggesteld. In de vorige ontmoeting wisten onze dames maar liefst zeven doelpunten te maken! De kans is dus groot dat we ons morgen plaatsen voor WEURO2022.

NEDERLAND - ESTLAND
Datum: vrijdag 23 oktober 2020
Tijd: 19:30 uur
Locatie: De Euroborg, Groningen (Hitachi Capital Mobility Stadion)
Scheidsrechter: Tess Olofsson
Soort: EK Kwalificatie
Live te zien op Veronica

Samenvatting

-EERSTE HELFT-
GOAL! Daniëlle van de Donk opent na 7 minuten al de score namens de OranjeLeeuwinnen. Uit een corner kopte ze de bal in de verre hoek binnen!

Nederland is in het eerste kwartier de betere partij en voornamelijk aan de bal. Het is duidelijk dat Estland de schade wil beperken en vooral verdedigend voetbalt. Lize Kop lijkt een rustige avond tegemoet te gaan.

GOAL! In de 16e minuut is het wederom Daniëlle van de Donk die een doelpunt maakt! Van dichtbij binnengeschoten vanuit de rebound.

Een corner in de 21e minuut wordt maar net naast geschoten door Dominique Janssen.

GOAL! Jackie Groenen maakt haar eerste doelpunt (25') in de EK kwalificatie na een geweldige pass van Miedema.

In het eerste half uur van de wedstrijd heeft Nederland zo'n 80% van het balbezit en kreeg al 7 doelpogingen.

Katja Snoeijs ziet haar bal in slowmotion tegen de buitenkant paal tikken en dus net naast gaan. Lieke Martens maakte voorafgaand een mooie actie en voorzet. Minuut 33.

Vivianne Miedema krijgt van Snoeijs een heerlijk steekballetje, maar lopt hem net op de lat.

GOAL! PENALTY in minuut 38 na een handsbal: Sherida Spitse scoort haar 4e penalty tijdens de EK kwalificatie en het 4e doelpunt van de wedstrijd!!

In de 44e minuut had Daniëlle van de Donk haar grootste kans op een hattrick. Ze maakte helaas een misser vlak voor het doel uit een rebound.

-RUST-
Een zeer keurige 4-0 staat op het scorebord. Het is met deze stand zo goed als zeker dat Nederland het EK 2022 ticket op zak heeft. Er is vooraf al aangegeven dat er geen groot feest komt -in verband met corona- maar het wordt wel gevierd.

-TWEEDE HELFT-

Vlak na het fluitsignaal krijgt Nederland al een kans. De Estlandse keepster let goed op, maar lijkt wel te schrikken. Na 48 minuten pakt Lize Kop voor het eerst de bal in haar handen! De OranjeLeeuwinnen lijken geen genoegen te nemen met vier doelpunten en blijven voor de aanval kiezen.

Nog geen doelpunt helaas voor Vivianne Miedema, een shot in de 50e minuut gaat niet hoog over.

Drie corners van Sherida Spitse rond de 54e minuut, maar er komt geen doelpunt uit. Rondom deze minuut zijn er al 21 doelpogingen geweest van Nederland en nog geen een van Estland. De bezoekers hebben het moeilijk en spelen de bal liever over de zij- en achterlijn dan naar elkaar.

WISSELS 60': Kaagman, Kerkdijk en Van Dongen komen in het elftal voor respectievelijk Van de Donk, Van der Gragt en Beerensteyn.

GOAL! Het was wachten op een doelpunt en dat gebeurde in de 65e minuut door Jackie Groenen!!

Elke aanvaller van Oranje wordt door minstens 3 blauwe shirts belaagd. Het wordt op deze manier moeilijker voor Nederland om op doel te schieten. Desondanks zijn er met nog een kwartier te spelen al 27 doelpogingen geweest.

WISSEL 75': Wilms komt binnen de lijnen voor D. Janssen.

GOAL! Sherida Spitse gooit de bal richting de tweede paal waar Nouwen hem zo over de keeper in de verre hoek kopt. Dit is haar eerste doelpunt bij de OranjeLeeuwinnen. Het is nu 6-0!

Miedema heeft al meerdere kansen gekregen, maar wist nog niet te scoren.

WISSEL 81': Folkertsma komt erin voor Groenen.

GOAL! Ook Katja Snoeijs maakt haar eerste interland goal! 7-0.

De OranjeLeeuwinnen kwalificeren zich definitief voor het EK 2022 in Engeland!

Alle doelpunten op een rij:
Van de Donk 7' 16'
Groenen 26' 65'
Spitse 38' (P)
Nouwen 76'
Snoeijs 83'

Voorbeschouwing

Stand in de groep
In groep A van de EK kwalificatie steekt Nederland er met kop en schouders bovenuit. Met 21 punten uit zeven wedstrijden wordt de eerste plek bezet. Rusland staat op een tweede plek met 12 punten uit zes wedstrijden. Slovenië heeft ook 12 punten, maar heeft al zeven wedstrijden gespeeld.
Aankomend opponent Estland heeft in zes duels slechts één punt verzameld. Dit punt werd behaald tegen Turkije, dat zelf ook maar één punt heeft.

Opstelling
Met een relatief makkelijke tegenstander is de verwachting dat Wiegman diverse speelsters de kans geeft om zichzelf te bewijzen. Sherida Spitse is dit keer wel bij de wedstrijd aanwezig en zal zeker op het middenveld aantreden. Keepster Sari van Veenendaal moet vanaf de bank toekijken, vanwege een heupblessure.

Aniek Nouwen, Jackie Groenen en Lineth Beerensteyn verwachten wij in de basis. Onder de lat zien we hoogstwaarschijnlijk Lize Kop verschijnen.

Kort voor de wedstrijd krijg je van ekvrouwen.nl de volledige opstelling. Bekijk nu al de 24-koppige selectie.

Geweldige statistieken onder Wiegman
Sarina Wiegman is sinds 2017 bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Zij heeft de ploeg naar de EK titel gebracht en de finale op het WK. Inmiddels zijn er onder haar leiding 58 wedstrijden gespeeld, waarvan er liefst 43 werden gewonnen. Zeven wedstrijden eindigde in een gelijkspel en acht zijn er verloren. Alle fans, speelsters en wij van ekvrouwen.nl hebben het vertrouwen in Wiegman dat ze het EK ticket vrijdagavond binnenhaalt!

Leuk om te weten
Zowel Sherida Spitse als Vivianne Miedema staan in het topscorers klassement van de EK kwalificatie. Respectievelijk met negen en acht doelpunten. De Noorse Caroline Graham Hansen leidt het klassement met 10 doelpunten.

En wist je dat...
- Dominique Janssen en Sari van Veenendaal beiden nog geen minuut hebben gemist in de EK kwalificatiereeks?
- Jill Roord en Danielle van de Donk de zeven duels in de basis begonnen, maar helaas geen 90 minuten speelden?
- Het eerste en enige doelpunt in Oranje van Merel van Dongen tegen Estland was?
- Alle 'Jan(s)ens' in Oranje al eens hebben gescoord tegen Estland (Renate, Dominique, Ellen)?
- De OranjeLeeuwinnen inmiddels 10 wedstrijden ongeslagen zijn?