Maandag 24 juni 2019

Nederland in achtste finale WK Vrouwen tegen Japan: tegenstander van jewelste

Leeuwinnen_achtste_finales_WK_Vrouwen_Fans_Oranje_naar_kwartfinales.jpg

Nederland tegen Japan: de Leeuwinnen treffen in de achtste finales van het WK 2019 een tegenstander van formaat op weg naar de kwartfinale. De Oranjefans zijn ook voor het vrouwenvoetbal in groten getale afgereisd naar Frankrijk.

Nederland heeft met Japan in de achtste finale van het WK een tegenstander van jewelste te pakken. Ook al treffen de Leeuwinnen dinsdag 25 juni vanaf 21.00 uur een Japan dat iets minder sterk is dan voorgaande jaren, Oranje zorgt voor een wereldprestatie als het via deze wedstrijd de kwartfinales van het WK 2019 weet te bereiken.

Japan: grootmeester op WK's vrouwenvoetbal
Want ga maar na: Japan is de wereldkampioen vrouwenvoetbal van 2011. En tot op dit moment nog altijd sowieso de nummer 2 van de wereld, als vice-wereldkampioen nadat het Aziatische team op het WK 2015 als tweede eindigde. (Waar de Japanners in 2011 de finale wonnen van de Verenigde Staten, wonnen de Verenigde Staten vier jaar later van Japan). Japan wist daarnaast de laatste jaren ook nog het Aziatisch kampioenschap in 2014 én in 2018 te winnen, en in 2012 behaalde de ploeg zilver op de Olympische Spelen.

Tegenstander Leeuwinnen al 7 keer eerder op WK
Voorafgaand aan 2011 kwam Japan in de geschiedenis van het WK trouwens niet verder dan een plek in de kwartfinale, op het WK 1995. De komende tegenstander van Oranje was in totaal 7 keer eerder van de partij op het WK Vrouwenvoetbal: in 1991, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 en 2015, naast nu dus in Frankrijk in 2019.

'Tussenstand' Nederland - Japan: 3-5 (15-15)
Ook gezien de eerdere onderlinge resultaten is Japan een opponent die Nederland onmogelijk kan en zal onderschatten. Immers, van de acht eerdere keren dat de OranjeLeeuwinnen tegen Japan speelden, verloor Nederland vijf keer. De overige drie onderlinge partijen werden echter gewonnen (totaal doelsaldo: 15-15).

Laatste paar jaren is Nederland beter!
Maar het goede nieuws: die drie winstpartijen van de Leeuwinnen op Japan vonden plaats in de laatste vier, dus meest recente ontmoetingen. De laatste keer werd Nederland - Japan zelfs 6-2 voor Nederland, in 2018 tijdens de Algarve Cup. Lieke Martens scoorde in dat duel tweemaal, Lineth Beerensteyn, Siri Worm, Shanice van de Sanden en Stefanie van der Gragt ieder eenmaal namens de Leeuwinnen.

Méér Leeuwinnen dan Japanners uit 2015 óók op WK 2019
De meest in het oog springende wedstrijd tussen beide landen tot dusver was echter het vorige WK-duel, zoals gezegd in 2015, eveneens in de achtste finales. Destijds op 24 juni 2015 in Canada scoorde Kirsten van de Ven één keer in de slotminuut, nadat Ariyoshi en Sakaguchi namens Japan de zege al hadden veiliggesteld.

Speelsters als de huidige Leeuwinnen-internationals Loes Geurts, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen, Anouk Dekker, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse, Vivianne Miedema en Lieke Martens waren er toen ook al bij! Dat zijn beduidend méér spelers dan een tweetal van Japan dat nog is 'overgebleven' van het WK 2015 en ook op het WK 2019 acteert. Wat dat aangaat lijken het team en de speelsters van Oranje, anno 2019 onder bondscoach Sarina Wiegman, beter op elkaar ingespeeld.

Nederlandse vrouwen winnen groep, Japan door als tweede
Daarnaast had Japan op papier méér moeite de groepsfase optimaal door te komen dan Nederland: waar de Leeuwinnen Groep E als koploper afsloten, eindigde Japan als de nummer 2 van Poule D, achter Engeland (0-2) en vóór Argentinië (0-0) en Schotland (2-1). Nederland pakte 9 punten, via zeges op Nieuw-Zeeland (1-0), Kameroen (3-1) en Canada (2-1).

Meeste Japanse vrouwelijke internationals spelen in eigen land
Zo goed als alle Japanse voetbalsters van het nationale elftal spelen bij een club in eigen land. Uitzonderingen zijn Saki Kumagai: teamgenoot van Shanice van de Sanden bij Olympique Lyon, en Rumi Utsugi bij het Amerikaanse FC Reign. Utsugi is trouwens nog een bekende van Leeuwin Jackie Groenen, want die twee speelden eerder samen in Duitsland bij 1. FFC Frankfurt. Hetzelfde geldt voor Kumi Yokoyama. Verder kennen Oranje-spits Vivianne Miedema en Mana Iwabuchi elkaar nog van hun clubperiode bij Bayern München. Zie ook: selectie vrouwenelftal Japan op WK.

Ook op FIFA-ranking staan Nederland en Japan dicht bij elkaar
Bereikt Nederland de kwartfinale van het huidige WK door te winnen van de wereldkampioen van 2011 en finalist van 2015? Al met al lijken de huidige krachten in evenwicht. Ook op de FIFA wereldranglijst vrouwenvoetbal staan Nederland (8e) en Japan (7e) close bij elkaar. Na dinsdag 25 juni 2019 is het duidelijk: speelt Nederland of Japan op zaterdag 29 juni de kwartfinale?