Zondag 30 juni 2019

Lyon, laatste WK-bestemming Oranje? Nederland speelt halve finale én finale (?) in deze speelstad!

Speelsteden_WK_Vrouwen_Frankrijk_Lyon.jpg

Nederland speelt in Lyon de halve finale en mogelijk speelt Oranje in speelstad Lyon ook de finale van het WK Vrouwen 2019.

Wordt Lyon de laatste halte van Nederland op het WK Vrouwen? Eindigt Oranje na de halve finale tegen Zweden in de WK-finale? Of speelt het daarna om de bronzen derde plek in Nice? In elk geval bij de komende wedstrijd gebeurt het voor de Leeuwinnen (én voor de fans van de Oranjevrouwen live ter plaatse) in speelstad Lyon. Halen de Leeuwinnen de finale? Dat blijft de ploeg zelfs tot en met het allerlaatste fluitsignaal van de laatste WK 2019-wedstrijd in Lyon.

Precies bij de kruising van de Rhône-vallei, het Massif Central en de Alpen. Dáár moet de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman het WK-feest voor Nederland compleet zien te maken. En vele Oranjefans die afreizen naar Lyon willen daar getuige van zijn. Het behalen van de wereldtitel voetbal 2019 voor vrouwen, omgeven door de kleuren rood-wit-blauw, mals doorspekt met heel veel oranje...

In Lyon speelt Nederland in elk geval de halve finale
Om te beginnen is er in Lyon dus echter de titanenstrijd tegen Zweden, in de halve finale op woensdag 3 juli, met als tijdstip van beginnen 21.00 uur. De precieze locatie: stadion Des Lumieres / Parc Olympique Lyonnais. Daar staat een dag eerder ook al de andere halve finale van het WK Vrouwen 2019 op het programma.

Ook de eerste halve finale (Engeland - Verenigde Staten) in Lyon
Want in Lyon wordt Nederland - Zweden voorafgegaan door Engeland - Verenigde Staten, op dinsdag 2 juli, eveneens vanaf 21.00 uur. En daarna? Dan is er in Lyon zoals gezegd nog de finale van dit (voor Oranje, met immers een Olympisch ticket voor Tokio 2020 al op zak) tot op zekere hoogte al geslaagde wereldkampioenschap. Verliest Oranje de halve finale, dan verkast het nog één keer: naar stadion Allianz Riviera in Nice, voor de strijd om de derde en vierde plek op zaterdag 6 juli 17.00 uur.

Lyon: de bijna grootste studentenstad van Frankrijk
Maar eerst en vooral Lyon. Wat kunnen de uit Nederland toegestroomde toeschouwers er verwachten? Kort samengevat: een prachtige stad op een in vroegere tijden belangrijke, strategische positie. We hebben het dan over de periode van het Romeinse Rijk én over de enerverende fase van de Renaissance. Het zorgt voor een historische lardering in het Lyon van 2019, dat tegenwoordig de op een na grootste studentenstad van Frankrijk is.

Geniet behalve van de wedstrijd(en) van Nederland ook van een Bouchon
Je zult je vanzelf wel vermaken in deze tijdelijke Oranjestad, met de wedstrijd van de Leeuwinnen tegen Zweden als centraal hoogtepunt. Maar een paar tips kunnen geen kwaad als je er toch bent: kijk bijvoorbeeld eens om je heen of je een zogeheten bouchon tegenkomt. Bouchons zijn kleine restaurants die gespecialiseerd zijn in de lokale lekkernijen. Of zie de grote toeristische trekpleisters. Bijvoorbeeld de geschilderde muren (zoals de Fresque des Lyonnais), de Place des Terreaux bij het stadhuis, de Place Bellecour, de Bartholdi-fontein, het Palais de la Bourse, het Theatre des Celestins of de Gallo-Romeinse ruïnes.

Eerdere wedstrijden op het WK in stadion Lyon
Het WK-stadion in Lyon heet het Parc Olympique Lyonnais en is nog gloednieuw. Het stadion is geopend in 2016, er kunnen bijna 60.000 toeschouwers in en het is de thuishaven van Olympique Lyon. Het moderne stadion staat ook wel bekend als Stade des Lumieres en is het op twee na grootste stadion van Frankrijk. Er is op dit WK Vrouwen 2019 in speelstad Lyon nog niet eerder gespeeld. Wel staan er dus de beide halve finales op het programma én de finale het van het WK vrouwenvoetbal 2019 op zondag 7 juli om 17.00 uur. Wie weet... met Oranje!

Lees verder voor meer informatie: Speelsteden WK Frankrijk.