Vrijdag 27 november 2020

Nederland - USA 27 november 2020

Nederlandse_vrouwen_op_WK_2019_uitslagen.jpg

De OranjeLeeuwinnen oefenen op vrijdag 27 november 2020 tegen USA. Daarmee krijgen we een herhaling van WK finale in 2019. De wedstrijd wordt gespeeld in Breda en start om 18:35 uur.

WK finale 2019
Op het WK in Frankrijk in 2019 stonden Nederland en USA tegenover elkaar in de finale. Waar de OranjeLeeuwinnen lang stand wisten te houden, ging het rond de 60e minuut toch mis. De eindstand op het scorebord: 2-0, in het voordeel van USA. De Amerikaanse voetbalvrouwen zijn al jaren lang een grootmacht in het mondiale voetbal. Het team staat momenteel ook eerst op de FIFA-ranking.

Krachtmeting op weg naar de Olympische Spelen
Toen Wiegman de kans kreeg om tegen de USA te oefenen, zei ze volmondig ja. In de EK kwalificatiereeks kreeg de Nederlandse ploeg weinig tegenstand. Met de USA treft Wiegman een tegenstander van hoog niveau en dus de ideale krachtmeting op weg naar de Olympische Spelen in 2021.

Opstelling
Het is door Wiegman al bekend gemaakt dat het sterkste elftal begint. Daarmee verwachten we dat Van de Donk, Groenen en Spitse het middenveld bezetten. In de spits zullen we Miedema moeten missen, wegens een blessure. Sari van Veenendaal zullen we weer terugzien onder de lat.

Zodra de opstelling bekend is, publiceren delen wij die met jullie.

Er zijn 23 speelsters geselecteerd voor deze oefenwedstrijd en de aankomende EK kwalificatiewedstrijd.

Lineth Beerensteyn (Bayern München), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Daphne van Domselaar (FC Twente), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion), Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion), Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Joëlle Smits (PSV), Katja Snoeijs (FC Girondins de Bordeaux), Sherida Spitse (Vålerenga), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Recordreeks lonkt
Voor de OranjeLeeuwinnen lonkt deze interlandperiode een evenaring van de reeks ongeslagen wedstrijden. De ploeg van bondscoach Wiegman is momenteel 12 wedstrijden op rij ongeslagen: 9 x winst, 3 x gelijk. De laatste keer dat de OranjeLeeuwinnen een interland verloren was uitgerekend tegen ‘Team USA’, de opponent van komende vrijdag. Op 7 juli 2019 was de regerend nummer 1 van de wereld in de WK-finale met 2-0 te sterk. Het record staat op veertien wedstrijden op rij ongeslagen en werd gevestigd onder Vera Pauw en Roger Reijners in de periode oktober 2009 tot en met december 2010 (10 x winst, 4 x gelijk).

Leeuwinnen staan (ook) voor #OneLove
Kort voor de aftrap van het duel met de Amerikanen zullen de OranjeLeeuwinnen stilstaan bij de campagne #OneLove. De basiself zal zich vlak voor het fluitsignaal met de armen uitgestrekt opstellen in de middencirkel. Vorig jaar lieten de mannen van Oranje (zie foto links) zich op eenzelfde manier vereeuwigen, om een statement te maken tegen racisme.

In navolging van het Nederlands (mannen) elftal vorige maand, dragen de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd Nederland-Verenigde Staten tijdens de warming-up ook een badge met de boodschap #OneLove op het shirt. De #OneLove-campagne werd gelanceerd naar aanleiding van de spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior in november van 2019. Daaruit is een gezamenlijk aanvalsplan tegen racisme en discriminatie ontstaan dat in februari van dit jaar is gepresenteerd. Samen met meer dan 60 partners uit de voetbalwereld spreekt de KNVB - en dus ook de nationale selecties - zich uit vóór verbinding en tégen discriminatie, in welke vorm ook. Meer informatie is te vinden op www.onsvoetbalisvaniedereen.nl.