Woensdag 16 december 2020

Nederland wint laatste wedstrijd in de Main Round ruim van Roemenië

Jessy_Kramer_Merel_Freriks-ekhandbal.jpg

Het Nederlands Damesteam heeft de laatste wedstrijd in de Main Round op het EK ruim gewonnen van Roemenië: 35-24. Bij rust stonden de Oranjedames al voor met 16-12. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade was al uitgeschakeld voor de halve finales, maar houdt met deze overwinning hoop op de strijd om plaats 5. Hiervoor is het afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd Kroatië-Duitsland later op de avond.

Wedstrijdverloop
De wedstrijd tegen Roemenië is voor Jessy Kramer haar 150e interland. Voor Harma van Kreij betekent het haar eerste interland. Nederland start scherp aan de eerste helft. Via hoekspeelsters Bo van Wetering (2x) en Angela Malestein staat de ploeg al snel op een 3-0 voorsprong. Eliza Buceschi doet vanaf de 7-meter iets terug namens Roemenië. Laura van der Heijden en opnieuw Bo van Wetering weten de kansen van Oranje ook te benutten: 5-1. Roemenië weet in een overtalsituatie, na een tijdstraf van Lois Abbingh, terug te komen tot één doelpunt verschil: 7-6.

Met drie achtereenvolgende doelpunten van Angela Malestein, Lois Abbingh en Kelly Dulfer wordt de voorsprong van de Oranjedames weer uitgebouwd naar vier: 11-7. Daarna wordt de Nederlandse ploeg slordiger. Dat straft Roemenië direct af en nadert tot twee goals. Toch is het Nederland dat in de laatste minuten van de eerste helft met snel aanvalsspel de voorsprong behoudt. Dione Housheer bepaalt met een snoeihard schot de ruststand op 16-12 in het voordeel van Oranje.
Nederland laat Roemenië aan het begin van de tweede helft iets terug komen: 18-16. Vervolgens gaat de aanvalsmachine draaien, met snelle acties en mooie schoten komt Oranje op een voorsprong van vijf doelpunten: 22-17. Hoekspeelsters Bo van Wetering en Debbie Bont scoren beiden twee keer achter elkaar en zorgen voor een 25-18 stand halverwege de tweede helft.

Bo van Wetering schiet met scherp
Het is wederom topscorer (8 goals) en speelster van de wedstrijd Bo van Wetering die met haar treffers de voorsprong vergroot: 27-19. De Oranjedames gaan de laatste tien minuten steeds meer combineren, Debbie Bont scoort met een vliegertje. Debutant Harma van Kreij zorgt met haar eerste treffer voor de dertigste goal van Nederland. Met nog vijf minuten te gaan is het Inger Smits die drie keer achter elkaar scoort en het verschil naar tien doelpunten vergroot: 33-23. Via Martine Smeets en Dione Housheer wordt de eindstand bepaald op 35-24.

Strijd om de vijfde plaats
Dinsdagavond werd tevens bekend dat de Oranje dames voldoende hebben gepresteerd om nog één wedstrijd te mogen spelen. Vrijdag wordt er gespeeld om de vijfde plaats.