Zaterdag 5 oktober 2019

Nieuwe bondscoach voor Oranje volleybalsters

Programma_OKT_Volleybal_Dames.jpg

Het Nederlands vrouwen volleybalteam krijgt een nieuwe bondscoach, want Jamie Morrison stopt als coach van het nationale team van de Oranje volleybaldames.

Jamie Morrison is niet langer volleybalcoach van het dames volleybalteam van Nederland. Met de olympische kwalificatiewedstrijden (OKT) op komst ziet de Nederlandse volleybalbond uit naar een nieuwe bondscoach voor de Oranje Dames.

Per direct; ondanks mooi prestaties met Nederlands volleybalteam
Morrison (38 jaar) stopt per direct, in overleg met de Nevobo. Aanleiding is het gebrek aan recente goede prestaties, alhoewel de Amerikaan in de jaren 2017 en 2018 nog wél voor mooie klasseringen zorgde samen met zijn Oranje volleybalteam.

Zilver op EK, vierde op WK
De opvolger van de Italiaan Giovanni Guidetti bereikte onder meer tweemaal de Final Six, werd tweede op het EK van 2017 en vierde op het WK van 2018. Deze laatste prestatie was bovendien uniek: hoger eindigden de volleybalvrouwen van Nederland nog nooit op de eindronde van het wereldkampioenschap.

Eerste OKT voor Oranje volleybaldames niet geslaagd
In 2019 echter draaide het vrouwen volleybalteam met Morrison aan het roer niet zoals het zich wenste. Zo lukte het tijdens het eerste Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) niet om een ticket voor de komende Spelen in Tokio 2020 veilig te stellen. En ook in de World Cup gingen te veel wedstrijden verloren.

Komende OKT: herkansing voor volleybalsters Nederland
Van 7 t/m 12 januari 2020 wacht overigens een herkansing. Dan staat het laatste en beslissende OKT voor de volleybalvrouwen op het programma. Acht landen, waaronder Nederland, spelen dan in twee poules van vier teams om vier plaatsen in de halve eindstrijd om kwalificatie voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Alleen de uiteindelijke winnaar van de finale mag daadwerkelijk afreizen naar Japan. Nederland speelt op het OKT thuis, want de wedstrijden zijn in Apeldoorn. De andere landen zijn Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan. Het precieze programma met alle data staan op deze site zodra het schema bekend is.