Donderdag 31 oktober 2019

Nieuweling op de bank bij de OranjeLeeuwinnen tegen Turkije

Programma_EK_Vrouwen_2021.jpg

De Leeuwinnen gaan richting het EK Vrouwen 2021 met een nieuwkomer op de bank: Arvid Smit is de nieuwe assistent-coach van de Nederlandse voetbalvrouwen.

Het Nederlands vrouwenelftal heeft een nieuwe aanwinst: Arvid Smit is vanaf heden assistent-coach van Oranje, op weg naar het EK Voetbal 2021 en de Olympische Spelen. Hij zit voor het eerst op de bank bij Turkije - Nederland op vrijdag 8 november. Smit volgt Michel Kreek op, is 38 jaar, voormalig profvoetballer en was tot voor kort assistent-trainer bij de mannen van Telstar. Samen met bondscoach Sarina Wiegman, collega assistent-coach Arjan Veurink, keeperstrainer Erskine Schoenmakers en inspanningsfysioloog Niels de Vries geeft Smit invulling aan de technische staf van 's Nederlands hoogste vrouwenvoetbalteam: de OranjeLeeuwinnen.

Smit is contractueel aan Oranje en de KNVB verbonden tot en met het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal van 2021, dat gehouden wordt in Engeland en waarvoor de Leeuwinnen zich al bijna hebben gekwalificeerd. De positie van assistent-bondscoach werd vacant vanwege het recente vertrek van Kreek naar de jeugdopleiding van Ajax.

Achtergrond Arvid Smit: asistent-coach Oranjevrouwen
Smkit is zoals gezegd ex-profvoetballer: hij was als speler in dienst bij achtereenvolgens Telstar, De Graafschap, FC Groningen, PSV, Willem II, wederom PSV, Marítim Funchal (Portugal), União Leiria (eveneens in Portugal), FC Volendam en tot slot opnieuw Telstar. Trainerservaring heeft de nieuwkomer bij de Leeuwinnen opgedaan bij Telstar - niet ver van zijn geboorteplaats Heerhugowaard - als assistent sinds het seizoen 2017-2018. Daarnaast was Smit sinds 2017 hoofdcoach bij de amateurs van DEM. Met DEM was Smit succesvol: hij promoveerde met de club uit de eerste klasse in twee jaar naar de Derde Divisie. Smit heeft verder een achtergrond in het onderwijs en wordt onder anderen door bondscoach Sarina Wiegman gezien als een goede veldtrainer met een dito tactisch inzicht.

Met Nederland waarschijnlijk naar EK en zeker naar Spelen 2020
De meerwaarde van Smit bij het nationale vrouwen voetbalelftal kan vrijdag 8 november én dinsdag 12 november al blijken, wanneer de OranjeLeeuwinnen spelen voor EK-kwalificatie. Nederland heeft tegen respectievelijk Turkije uit (vrijdag vanaf 17.00 uur) en Slovenië thuis (dinsdag in Arnhem vanaf 20.00 uur) een goede kans een beslissende slag te maken om erbij te zijn op het EK Engeland in 2021. Los daarvan is Nederland sowieso van de partij in 2020 op de Olympische Spelen.