Dinsdag 7 januari 2020

OKT Volleybal: hoe kunnen volleybaldames zich voor Olympische Spelen kwalificeren?

Speelschema_OKT_Volleybal_Vrouwen.jpg

Hoe zit het OKT Volleybal voor vrouwen in elkaar? De volleybaldames van Nederland willen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. Beeld: FIVB

Hoe werkt het OKT Volleybal? Het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, dat in Apeldoorn gehouden wordt? De volleybaldames van Nederland spelen van dinsdag 7 januari t/m zondag 12 januari 2020 in eigen land tijdens dit laatste Europese olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met zeven concurrerende landen. De Nederlandse volleybalsters zitten in Poule A, samen met Azerbeidzjan, Bulgarije en Polen. In Poule B zitten België, Duitsland, Kroatië en Turkije. De beste twee landen van beide groepen gaan naar de halve finales. Beide winnaars daarvan strijden in de finale om één ticket voor de Spelen.

Het Nederlands volleybalteam bij de vrouwen speelt eerst op dinsdag 7 januari tegen Azerbeidzjan, om 19.30 uur.

De tweede wedstrijd van Oranje is op woensdag 8 januari tegen Bulgarije, eveneens om 19.30 uur.

Ook op donderdag 9 januari begint de wedstrijd van Nederland om 19.30 uur: tegen Polen.

Daarna zijn er halve finales op zaterdag 11 januari (17.15 uur en 20.45) en de eindstrijd wordt gespeeld op zondag 12 januari vanaf 17.30 uur.

Opzet OKT Volleybal: één Olympische ticket te verdienen
De halve finales worden gevormd door enerzijds de nummer 1 van Poule A tegen de nummer 2 van Poule B, en anderzijds de nummer 2 van Poule A tegen de nummer 1 van Poule B. Alle wedstrijden staan op het programma in de Apeldoornse sporthal Omnisport. Alleen de uiteindelijke winnaar van dit kwalificatietoernooi verdient een toegangsbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio. Er zijn in januari 2020 ook buiten Europa Olympische Kwalificatietoernooien: daaruit kwalificeren zich de laatste vijf landen. Het totale deelnemersveld deze zomer in Japan aan het Olympisch Volleybaltoernooi bestaat uit twaalf landen. Gastland Japan, Brazilië, China, Italië, Rusland, Servië en USA zijn al gekwalificeerd.

Speelschema OKT Volleybal Vrouwen en speelschema OKT Volleybal Mannen
Het volledige programma van het OKT Volleybal Vrouwen is hier te vinden. Ziggo Sport zendt de wedstrijden van Nederland op het OKT Volleybal live uit. Ook de heren volleyballers spelen op het OKT voor een Olympisch Ticket. Meer daarover kun je lezen op de website WKHeren.nl: zie het speelschema OKT Volleybal Mannen en Uitzendschema tv en livestream OKT Heren.