Dinsdag 24 maart 2020

Olympische Spelen 2020 wordt Olympische Spelen 2021

Oranje_Leeuwinnen_Olympische_Spelen_Vrouwen_Nederland_naar_Tokio.jpg

Het coronavirus heeft definitief de Olympische Spelen van 2020 uitgesteld naar de zomer van 2021. Het programma en de speelschema's krijgen nieuwe datums; in het jaar 2021.

De Olympische Spelen van 2020 staan op het programma in 2021. De Spelen van 2020/2021 in Tokio zijn door het internationaal olympisch comité (IOC) in samenspraak met de Japanse premier Shinzo Abe, mede op advies van wereldgezondheidsorganisatie WHO, definitief uitgesteld met (maximaal) een jaar.

Het zat er al duidelijk aan te komen, maar nu is het officieel: ook de Olympische Zomerspelen 2020 in Japan moeten worden verplaatst, met als oorzaak het coronavirus. Dat betekent dat de oorspronkelijke start- en einddatum van de Olympische Spelen voor de Nederlandse voetbalsters, evenals het olympisch programma van de Nederlandse handbalsters en (onder meer) het olympisch schema van de Nederlandse hockeysters een invloedrijke wijziging ondergaan. Het programma van de Spelen van Tokio zou plaatsvinden in de periode tussen 22 juli (met 24 juli als officiële opening) en 9 augustus 2020. Het IOC geeft aan dat de Spelen van 2021 nu uiterlijk in de zomer van dat jaar zullen plaatsvinden.

Verplaatsen Olympische Spelen kan rekenen op veel steun
De Oranje Leeuwinnen, Oranje hockeydames en Oranje handbaldames hadden zich namens Nederland al gekwalificeerd voor het olympisch eindtoernooi. De voorbereiding liep echter grotendeels in de soep, bovendien zijn er veel andere sporters - uit Nederland en daarbuiten - die kwalificatie nog onder verwarrende omstandigheden moesten afdwingen. Ook voor dit laatste is nu echter meer, noodzakelijke tijd, los van het feit dat de Spelen vanwege 'Corona' sowieso niet op verantwoorde wijze doorgang zouden kunnen vinden. De oproep om de Spelen te verplaatsen, klonk onder veel sporters en sportbonden daarom al luidkeels.

TV-rechten Olympische Spelen 2020 (2021)
Met het uitstel zijn ook de inkomsten uit de tv-rechten aan uitstel onderhevig. In Nederland zijn de NOS en Eurosport de twee zenders die de tv-rechten hebben om de Olympische Spelen live te mogen uitzenden. De NOS heeft ook te maken met het uitstel van het EK Voetbal 2020 naar het EK 2021 bij de mannen, en bovendien met het uitstel van het EK Vrouwen van 2021 naar (waarschijnlijk) het jaar 2022. Zie ook: Speelschema EK Vrouwen 2020 (2021).

Leeuwinnen-bondscoach Wiegman: "De Spelen moeten een feest zijn, maar dat kan nu niet"
In een verklaring van de KNVB geeft ook bondscoach Sarina Wiegman een reactie: "Met alles wat er nu in de wereld aan de hand is, is het nu niet het moment om over teleurstellingen of tegenvallers te spreken. De Coronacrisis die echt iedereen raakt, verdient nu onze aandacht en energie. En dan spreek ik niet alleen voor mijzelf, ik weet dat de spelersgroep er ook zo over denkt. Begrijp me goed, dinsdag 22 juli (eerste Olympische wedstrijd van de Leeuwinnen, red.) stond met rood omcirkeld in onze agenda. We hebben er onwijs naar toegeleefd. Maar de Olympische Spelen moeten een feest zijn voor sporters, fans en sportliefhebbers over de hele wereld. En dat zou het op dit moment zeker niet zijn geweest."

"EK Vrouwen en Olympische Spelen mogen elkaar niet bijten"

"Ik ben blij dat het IOC de gezondheid van de atleten en die van de hele internationale samenleving vooropstelt. En natuurlijk is het fijn dat we nu weten waar we aan toe zijn; uitstel, maar geen afstel. "Een punt van aandacht is wel het Europees kampioenschap in 2021. De UEFA heeft vorige week aangegeven dat het Europese toernooi, dat oorspronkelijk op de agenda stond van 7 juli tot en met 1 augustus, op een ander moment wordt geagendeerd. Het mag niet zo zijn dat die twee mooie evenementen in elkaars vaarwater komen te zitten."

Uitstel Zomerspelen 2020 is een unicum
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Olympische Spelen zijn uitgesteld (wel was sprake van afgelasting in oorlogsjaren). Hetzelfde geldt overigens voor de Paralympische Spelen, die van 2020 verkassen naar (mogelijk eveneens) 2021.