Maandag 18 november 2019

Opzet WK Handbal 2019

Opzet_WK_Handbal_Dames.jpg

Zo zit het WK Handbal 2019 in elkaar. Lees alles over het WK Dameshandbal in Japan. Met vragen op alle antwoorden.

Weten hoe het WK Handbal 2019 in elkaar zit? Zie de Vraag en Antwoord over het wereldkampioenschap dameshandbal in Japan, waaraan ook Nederland meedoet. De centrale pagina met informatie vind je hier. Of lees verder in dit artikel voor een samenvatting, waarbij je afhankelijk van de vraag wordt doorverwezen naar de juiste pagina voor meer informatie.

Hoeveel landen doen er mee? En welke landen doen er aan mee?
Er zijn 24 landen die meedingen naar de winst op het WK Handbal bij de vrouwen, op de valreep van het jaar 2019. Het zijn: Angola, Argentinië, Australië, Brazilië, China, DR Congo, Cuba, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Japan, Kazachstan, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Rusland, Senegal, Servië, Slovenië, Spanje, Zuid-Korea en Zweden. Meer info, klik hier.

Van wanneer tot wanneer is het WK Handbal in Japan?
Het WK duurt van 30 november tot en met 15 december 2019.

Waar komt het WK Handbal op tv? Worden de wedstrijden van Nederland uitgezonden?
Ziggo Sport zendt alle wedstrijden van Nederland op het WK Handbal 2019 voor Dames rechtstreeks uit. Meer informatie: WK Handbal live op televisie - welk kanaal en hoe laat.

Wie zijn de speelsters van het Nederlands handbalteam?
De selectie van Nederland voor het WK Handbal is hier te vinden.

Waar in Japan is het vrouwen WK Handbal?
Er is één speelstad: Kumamoto. Er zijn in en rond Kumamoto vijf speellocaties. Dat zijn Yamaga City Overall Gymnasium, Kumamoto Prefectural Gymnasium, Park Dome Kumamoto, Aqua Dome Kumamoto en Yatsushiro General Gymnasium.

Waar speelt Nederland?
De Oranje vrouwen spelen eerst in Kumamoto Aqua Dome, in de groepsfase. Waar Nederland daarna speelt, is afhankelijk van de prestaties. Zie ook het speelschema.

In welke poule zitten de Oranje handbalsters?
Nederland is geloot in Poule A.

Tegen wie moet Nederland in de poule?
Nederland moet in Poule A tegen Angola, Cuba, Noorwegen, Servië en Slovenië.

Wanneer speelt het Nederlands dames handbalteam op dit WK?
Oranje speelt (in de groepsfase) op 30 november, 2 december, 3 december, 5 december en 6 december. Zie ook: wedstrijden Nederland in Poule A. Of bekijk: Programma Oranje handbalsters inclusief de voorbereidingsfase en de kalender van het Nederlands team na het WK.

Welke wedstrijden worden er gespeeld in de andere poules?
Die wedstrijden kun je vinden bij het centrale speelschema, maar ook per poule. Zie: wedstrijden WK Handbal Poule B, Poule C en Poule D.

Welke landen gaan door naar de tweede ronde?
In alle vier de poules gaan de drie landen die als hoogste in de groep eindigen, naar de tweede ronde. Deze vervolgronde wordt de Hoofdronde genoemd.

Wat bepaalt de volgorde in de poule?
Bij een gelijke stand telt eerst het resultaat van de onderling gespeelde wedstrijd tussen de betreffende landen die gelijk staan. Daarna wordt gekeken naar achtereenvolgens: het onderlinge doelsaldo, het aantal doelpunten vóór en het algehele doelsaldo.

Hoe zit het WK Handbal 2019 wedstrijdschema verder in elkaar?
Na de groepsfase is er zoals gezegd de Hoofdronde, die bestaat uit twee poules van zes landen. In beide van deze poules gaan de landen die als bovenste twee eindigen door naar de halve finales. Alle informatie over het speelschema vind je hier.

Hoe zijn de standen in alle groepen van het WK?
Bekijk ze bij het hierboven genoemde speelschema of bekijk ze per poule: Stand Poule A, Stand Poule B, Stand Poule C en Stand Poule D.

Hoe is de stand van de poule met Nederland (Poule A)?
Er is zoals gezegd ook een aparte pagina met het programma van de poule van Nederland. Je vindt daar ook alle uitslagen en de stand. De groep van Nederland op het WK Handbal is hier te vinden.

Hoe ziet de wereldranglijst handbal eruit? Hoe hoog staat Nederland?
Het Nederlands dames handbalteam staat op plaats 14 van de IHF World Ranking. Hoe hoog de andere landen op de handbal ranglijst staan, lees je hier.

Wanneer is de finale van het WK?
Op zondag 15 december 2019 om 12.30 uur Nederlandse tijd.

Welk land is de huidig wereldkampioen vrouwenhandbal?
Dat is Frankrijk; tevens de huidig Europees kampioen.

Wie hebben het WK eerder gewonnen?
Rusland, Noorwegen, Oost-Duitsland, Sovjet-Unie, Frankrijk, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Joegoslavië, Roemenië, Tsjecho-Slowakije en Zuid-Korea. Klik verder om te weten welk land wanneer en hoe vaak het WK Dameshandbal heeft gewonnen.

Zijn de handbaldames van Nederland al eens wereldkampioen geweest?
Nee. Ze hebben wel een keer de finale gehaald en ze zijn een keer derde geworden op het WK. Meer informatie over de historie en prestatie van de Oranje handbalsters, lees je hier.

Het hoeveelste WK Handbal is deze editie?
Het is de 24e keer dat bij de vrouwen handbalsters het WK gehouden wordt. Meer informatie: winnaars alle WK's.

Hoeveel wedstrijden worden op dit WK gespeeld?
Er staan in totaal 96 wedstrijden op het programma tijdens dit mondiale eindtoernooi in Japan.

Hoe lang duren de wedstrijden op het WK Handbal voor vrouwen?
Tweemaal 30 minuten. Eventueel (in de knock-outfase) bij een gelijke stand gevolgd door een eerste en indien nodig daarna nog tweede verlenging van tweemaal 5 minuten.

Hoe heeft Nederland zich voor dit WK gekwalificeerd?
Door als derde te eindigen op het laatste EK, van 2018. Nederland heeft daarmee géén WK-kwalificatiewedstrijden hoeven spelen.

Doen de Oranje handbaldames eigenlijk ook mee aan de Olympische Spelen?
Mogelijk; via het WK zijn er namelijk ook tickets voor de Spelen 2020 van Tokio te verdienen. Nederland kan zich plaatsen voor de OS - in hetzelfde gastland als waar het WK plaatsvindt - door wereldkampioen te worden. Ook een tweede, derde, vierde, vijfde, zesde of zevende plaats op het WK is wat dit betreft de moeite waard: al die eindklasseringen geven recht op het mogen meedoen aan het Olympisch kwalificatietoernooi. Meer informatie hierover, lees je hier.

Méér weten? Klik dan verder.