Woensdag 29 januari 2020

Oranje handbaldames hervatten kwalificatie EK met wedstrijden tegen Spanje

Programma_Oranje_handbalsters.jpg

Het Nederlands handbal damesteam gaat - als wereldkampioen - op 25 en 29 maart 2020 (in Rotterdam) verder met de strijd om EK-kwalificatie. Spanje is dan tweemaal achtereen de tegenstander van Oranje, in Groep 1.

Ahoy Rotterdam mag zich verheugen op de komst van de wereldkampioenen handbal bij de dames: Nederland speelt op zondag 29 maart 2020 de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje, vanaf 16.00 uur. Vier dagen eerder, op woensdag 25 maart, is er eerst het omgekeerde affiche: Spanje - Nederland. Die herhaling van het affiche van de WK-finale wordt gespeeld in Antequera in Malaga en begint om 20.30 uur. De duels staan op het programma in Poule 1 voor kwalificatie voor het EK 2020. In deze groep strijden naast Nederland en Spanje ook Oostenrijk en Griekenland om een toegangsbewijs voor het EK van eind dit jaar in Denemarken en Noorwegen.

!!!*** UPDATE 12 MAART 2020: WEDSTRIJDEN TEGEN SPANJE AFGELAST VANWEGE CORONAVIRUS ***!!!

Tickets voor de thuiswedstrijd van de Oranje handbalsters tegen Spanje kosten, variërend, 10 tot 40 euro. De kaartverkoop begint komende week, zo maakt het Nederlands Handbal Verbond bekend. Het thuisoptreden betekent een primeur voor Ahoy: nooit eerder speelde het Nederlands damesteam handbal in deze Rotterdamse arena. Er is daarin plek voor een recordaantal fans van de Nederlandse wereldkampioenen (of die van Spanje): ruim tienduizend. De keuze voor de locatie is in belangrijke mate genomen vanwege het ultieme, mondiale succes dat de Nederlandse vrouwen afgelopen december in Japan wisten te bewerkstelligen.

Groots podium voor gouden handbalsters Nederland richting EK
"Dit is een fantastische mogelijkheid om de handbalsport bij een groot publiek te presenteren. Samen met al onze fans en verenigingen wordt dit een groot handbalfeest", zegt algemeen directeur Sjors Röttger namens het Nederlands Handbal Verbond. En Peter Blangé, directeur Rotterdam Topsport: "De dames verdienen een groots podium als de Ahoy Arena waarbij we gaan voor een toeschouwersrecord."

Oranje handbaldames bovenaan in poule voor EK kwalificatie
Nederland - Spanje dus: voor de gouden ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade en de zilveren opponent is het op 29 maart in Rotterdam het tweede weerzien sinds de WK-finale (30-29), na de genoemde heenwedstrijd van 25 maart in Malaga. Oranje voert in Poule 1 op weg naar het EK de ranglijst aan. Nederland won al vóór het WK, toen de EK-kwalificatiereeks al was begonnen, van Oostenrijk (32-24) en Griekenland (18-43). Oostenrijk en Griekenland zijn in de kwalificatie nog puntloos. Na de duels met Spanje speelt Oranje nog eind mei uit tegen Oostenrijk en thuis tegen Griekenland. Zie ook het Programma Oranje handbaldames.

Het EK Handbal Dames staat op het programma in de gastlanden Denemarken en Noorwegen, van 4 t/m 20 december 2020. De eerste twee landen van de kwalificatiegroep plaatsen zich voor het Europese eindtoernooi. Nederland behaalde tijdens het EK Handbal voor vrouwen al eens zilver en brons, maar nog nooit de hoogste medaille. Van de zeven deelnames aan het EK Vrouwen werden deze tweede en derde plek behaald in respectievelijk 2016 en 2018. Samen met het WK-succes van 2019 is het dus duidelijk dat Nederland een absolute favoriet is voor de Europese titel in 2020, waarbij het ruime Ahoy Rotterdam in de huidige kwalificatie een exponent is van de nieuwste status van de nationale handbaldames.