Donderdag 18 juni 2020

Oranje handbalsters op EK Handbal 2020 tegen Hongarije, Servië en Kroatië

Programma_EK_Handbal_Vrouwen.jpg

Uitslag loting: de Nederlands handbaldames spelen op het EK 2020 tegen Hongarije, Servië en Kroatië. Speelstad in de groepsfase in Poule C met Oranje is het Noorse Trondheim. Het EK is in Denemarken en Noorwegen.

Op het EK Handbal 2020 speelt het Nederlands damesteam in Poule C tegen Hongarije, Servië en Kroatië. Dat is de uitslag van de loting voor het EHF Handball Euro 2020. Het EK Handbal voor vrouwen staat op het programma in Denemarken en Noorwegen. De Europese eindronde is van 3 t/m 20 december 2020. De Oranjevrouwen spelen hun wedstrijden in de groepsfase in Trondheim, Noorwegen.

Zie hier het speelschema EK Handbal Dames.

Aan het EK doen zestien landen mee. Dit zijn alle poules:

Poule A
1 Frankrijk
2 Denemarken
3 Montenegro
4 Slovenië

Poule B
1 Rusland
2 Zweden
3 Spanje
4 Tsjechië

Poule C
1 Nederland
2 Hongarije
3 Servië
4 Kroatië

Poule D
1 Roemenië
2 Noorwegen
3 Duitsland
4 Polen

Opzet EK Handbal
Het EHF Euro Women's Handball Championship Denmark & Norway, zoals het EK Handbal voor dames officieel heet, bestaat uit een poulefase, tweede ronde (Hoofdronde / Main Round), halve finales en natuurlijk de finale. Na de groepsfase vallen alleen de nummers vier af; de nummers 1 t/m 3 van de vier poules gaan door naar de Main Round. Hierin speelt elk team drie nieuwe wedstrijden. Daarbij nemen zij de punten uit de poulefase die zij hebben behaald tegen de andere teams die eveneens door zijn naar de hoofdronde, mee. Vanuit de hoofdronde / Main Round, die bestaat uit twee groepen van zes landen, plaatsen de twee keer beste twee landen zich voor de finaleronde.

Speelsteden Denemarken en Noorwegen
De speelsteden in Denemarken zijn Herning en Frederikshavn. De speelsteden in Noorwegen zijn Trondheim, Stavanger en Oslo. De poulewedstrijden vinden plaats in de eerstgenoemde drie steden. De Nederlandse handbalvrouwen spelen in Groep C, in sporthal Trondheim Spektrum. De Main Round is in Herning en Stavanger. Als Nederland zich hiervoor plaatst, speelt het in Stavanger. De finalewedstrijden zijn in de Telenor Arena in Oslo.

Olympische Spelen Handbal
Aangezien de Olympische Spelen van 2020 zijn verplaatst naar 2021, betekent dit voor de Oranjevrouwen en hun collega's uit de andere vijftien landen dat het aankomende EK plots ook in het teken staat van de voorbereiding op deze Spelen van Tokio. Nederland is hiervoor al geplaatst. Zie ook: Speelschema Olympische Spelen Handbal.

Nederland op EK als regerend wereldkampioen en bronzen medaillewinnaar EK
Het Nederlands handbal damesteam heeft het EK-ticket uiteindelijk verkregen dankzij de derde plek op het EK van 2018. Vanwege corona is de reguliere kwalificatiereeks, waarin Oranje eveneens goed op schema lag, voortijdig afgebroken. Nederland verloor op het vorige EK in de halve eindstrijd van Frankrijk, dat doorstoomde naar de titel en derhalve in 2020 de titelverdediger is. In de strijd om brons wonnen de Oranje handbaldames van Roemenië. Nederland gaat het Europees kampioenschap bovendien in als wereldkampioen, na de zegereeks in 2019 in Japan die eindigde met de zinderende 30-29 ontknoping in de finale tegen Spanje.