Donderdag 7 mei 2020

Oranje-international Vivianne Miedema: beste speelster in Engeland

Vivianne_Miedema_topscorer_Leeuwinnen_Oranje.jpg

Topscorer bij Oranje Vrouwen, topscorer én beste speelster van 2020 in Engeland: Vivianne Miedema.

Ze is Speelster van het seizoen 2019-2020 in Engeland: Vivianne Miedema. In de voetballoze periode is er voor de international van de Oranje voetbalvrouwen daarmee een respectabel lichtpuntje. Het is voor de 23-jarige Arsenal-spits de tweede achtereenvolgende keer dat ze deze ereprijs van de BBC (dit keer vanwege corona digitaal) in ontvangst mag nemen. Haar Arsenal-collega Daniëlle van de Donk eindigde als derde. Behalve speelster van het seizoen is Miedema ook verkozen tot beste jonge speelster van de Engelse vrouwen-clubcompetitie, ofwel talent van het jaar. Miedema en Van de Donk kregen met hun club Arsenal ook de titel Elftal van het seizoen bij de vrouwen.

Bij de mannen eindigde Liverpool, de club van Oranje-international Virgil van Dijk, bovenaan. Tweede in de verkiezing van Speelster van het seizoen werd Bethany England, profvoetballer van Chelsea. Winnaar Vivianne Miedema kreeg 21 procent van de stemmen, England kreeg 19 procent en Daniëlle van de Donk ontving 15 procent van de stemmen.

Topscorer Oranje Vrouwen
Miedema, topscorer aller tijden van Oranje Vrouwen met op moment van schrijven 69 treffers, scoorde namens Arsenal in het huidige seizoen van de FA Women Super League (de WSL, die mogelijk nog wordt afgemaakt) in vijftien competitiewedstrijden 14 goals. Ook was ze daarin goed voor 8 assists. Haar meest opvallende, ongekende optreden was tegen Bristol City, eind 2019: Arsenal won niet alleen eclatant met 11-1, maar Miedema scoorde daarin maar liefst zes keer én was bij vier goals de aangever. Dat maakt de club van de OranjeLeeuwinnen Miedema en Van de Donk overigens nog geen koploper: Arsenal staat voorlopig derde; Manchester City is koploper.

Nederlands elftal vrouwen
Wanneer Vivianne Miedema en de andere Leeuwinnen weer gaan spelen met de Oranje Vrouwen, is vooralsnog als eerste op vrijdag 18 september 2020 (Rusland uit), gevolgd door een wedstrijd op dinsdag 22 september (Kosovo thuis). Vanzelfsprekend hangt de definitieve invulling van het programma van Oranje Vrouwen af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Beide genoemde wedstrijden zijn in het kader van kwalificatie voor het EK Vrouwen 2022 (oorspronkelijk EK Vrouwen 2021) in Engeland, de thuishaven dus van Miedema.