Vrijdag 28 juni 2019

Oranje Leeuwinnen en Olympische Spelen 2020 in Tokio: hoe plaatsen vrouwen Nederland zich?

Oranje_Leeuwinnen_Olympische_Spelen_Vrouwen_Nederland_naar_Tokio.jpg

De Oranje Leeuwinnen en de Olympische Spelen 2020: hebben de vrouwen uit Nederland succes in Tokio?

Hoe kunnen de OranjeLeeuwinnen zich via het WK plaatsen voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio? Dat zit zo: de voetbalvrouwen van Nederland kunnen een ticket voor de Olympische Spelen winnen als zij op dit WK 2019 finishen bij de drie beste Europese landen. Concreet houdt dat op moment van schrijven in dat als de Verenigde Staten hun kwartfinale tegen Frankrijk winnen, de Oranje vrouwen bij winst in hun kwartfinale tegen Italië dubbel blij zijn. Behalve in de halve finales van het WK staan de Leeuwinnen dan namelijk ook aan de aftrap van het Olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen in 2020.

UPDATE 2 VAN 29-6: NEDERLAND WINT VAN ITALIË MET 2-0 EN GAAT NAAR TOKIO!


Update 1 op dit artikel: de Verenigde Staten hebben gewonnen van Frankrijk en dus is Nederland bij winst in kwartfinale tegen Italië zeker van én een plek in de halve finale én een ticket voor de Olympische Spelen.


Nederlandse Leeuwinnen spelen mogelijk Olympisch Kwalificatietoernooi
Brengt het huidige wereldkampioenschap in Frankrijk géén uitsluitsel welke drie Europese landen het best hebben gepresteerd? Bij gelijke punten en prestaties kan er voor Nederland nog een Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) volgen. Er worden dan wedstrijden gespeeld in de vorm van play-offs, in maart 2020.

Finalist en beide verliezende halve finalisten namens Europa naar OS?
Er kan bijvoorbeeld ook nog het volgende gebeuren: één ploeg uit Europa haalt de WK-finale tegen de Verenigde Staten en de andere Europese landen worden eerder uitgeschakeld. Dan gaat het Europese land dat de finale haalt sowieso naar de Spelen. Samen met beide verliezende halve finalisten, die immers eveneens uit Europa komen, aangezien de VS de enige overgebleven ploeg is van buiten Europa.

Of de finalisten én winnaar brons naar de Spelen?
Als Nederland de halve finale van Italië wint en de Verenigde Staten schakelen Frankrijk uit, dan is het ticket voor de OS voor de Leeuwinnen echter al binnen. Maar als Frankrijk wél weet te winnen van de USA, dan ontstaat er de volgende situatie. Er spelen dan 100% zeker vier Europese landen in de halve finales. Dan geldt de regel dat beide finalisten een Olympisch ticket verdienen, naast de winnaar van de troostfinale, ofwel de bronzen strijd om de derde plek.

Oranje Vrouwen: bij winst dubbel pret, en andersom
Verliest Nederland de kwartfinale tegen Italië dan is het niet alleen einde WK, maar is ook een Olympisch ticket voor de Leeuwinnen definitief uit het vizier, aangezien dan drie andere landen uit Europa hoger op dit WK zullen eindigen.

Zaterdag 29 juni | Italië - Nederland | véél op het spel
De wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal tegen Italië, waarbij er dus véél op het spel staat, wordt gespeeld op zaterdag 29 juni in Valenciennes en begint om 15.00 uur. Bij winst wacht voor de OranjeLeeuwinnen de halve finales van het WK.