Woensdag 9 september 2020

OranjeLeeuwinnen hervatten EK-kwalificatie met 24-koppige selectie

Oranje-Leeuwinnen-team-elftal.png

De Oranje Leeuwinnen hervatten de EK Kwalificatiereeks.

Bondscoach Sarina Wiegman heeft 24 speelsters geselecteerd voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland. FC Twente- en Onder 23-keeper Daphne van Domselaar (20) debuteert in de spelersgroep, omdat Loes Geurts vanwege een hersenschudding verstek moet laten gaan. FC Twente-middenvelder Sisca Folkertsma (23) maakt voor het eerst sinds de Algarve Cup van 2019 weer deel uit van de OranjeLeeuwinnen selectie. De achtvoudig international scheurde in het voorjaar van 2019 haar kruisband af.

Wiegman had uit voorzorg al een extra speler opgeroepen, en dat is maar goed ook. Sherida Spitse wordt niet vrijgegeven door haar Noorse club Vålerenga. De club kent (nog) geen zogeheten ‘sporting exemption’ voor onder meer Rusland. Hierdoor zou haar bij terugkomst van de interland een verplichte quarantaineperiode van tien dagen te wachten staan.

De FIFA heeft in samenspraak met de UEFA bepaald dat clubs vanwege de coronacrisis invitaties voor hun spelers kunnen weigeren. Dit is het geval wanneer hen bij aankomst in hun (vader)land een verplichte quarantaine van meer dan vijf dagen te wachten staat. Ook als een dergelijke quarantaineperiode bij terugkeer van een interland is vereist, kan dat voor clubs reden zijn de geselecteerde spelers niet af te staan.


De voltallige selectie, met negen speelsters uit de vrouweneredivisie, luidt als volgt:

Lineth Beerensteyn, Anouk Dekker, Daphne van Domselaar, Merel van Dongen, Daniëlle van de Donk, Kika van Es, Sisca Folkertsmawente, Stefanie van der Gragt, Jackie Groenen, Renate Jansen, Dominique Janssen, Inessa Kaagman, Danique Kerkdijk, Lize Kop, Lieke Martens, Vivianne Miedema, Aniek Nouwen, Victoria Pelova, Jill Roord, Shanice van de Sanden, Katja Snoeijs, Sherida Spitse, Sari van Veenendaal en Lynn Wilms.

De OranjeLeeuwinnen - momenteel vierde op de FIFA-ranking - hervatten de plaatsingsreeks op weg naar de Europese eindronde van 2022 in Engeland op vrijdag 18 september in Moskou. De Oranjevrouwen zijn op weg naar het EK in Engeland ingedeeld in poule A met Rusland, Slovenië, Turkije, Kosovo en Estland. Nederland is momenteel ongeslagen koploper met achttien punten uit zes duels, gevolgd door Rusland met negen punten uit vier wedstrijden.