Zondag 28 april 2019

Vivianne Miedema: beste van Engeland, beste van de wereld?

Vivianne_Miedema_spits_van_de_Oranje_Leeuwinnen.jpg

Speler van het Jaar in Engeland: Vivianne Miedema, ster van Engels landskampioen Arsenal en spits van de Oranje Vrouwen op het WK 2019.

Een mooie voorbode voor Nederland op het WK voetbal voor vrouwen? Vivianne Miedema is in vorm en dat vinden ook haar collega's in de Engelse Premier League voor vrouwen. De spits van de OranjeLeeuwinnen is verkozen tot Player of the Year: de beste voetbalster van het voorbije seizoen bij de vrouwen in Engeland.

Een individuele voetbalprijs die heel wat zegt
Vivianne Miedema, van beroep aanvaller bij Arsenal, is op zondagavond 28 april 2019 onderscheiden met een prijs die heel wat zegt. Het zijn namelijk de speelsters van alle andere clubs in de Women's Super League die Miedema dit voetbaljaar de allerbeste vinden.

Miedema bij Arsenal: doelpuntenmoyenne van ruimschoots één
De individuele prijs volgt direct op het winnen van het landskampioenschap met het Londense Arsenal. Daarin had de aanvaller van de Leeuwinnen uiteraard een groot aandeel, zoals uitgedrukt in haar scoringscijfers. De in Hoogeveen geboren vrouwelijke topvoetballer haalde dit seizoen aan de andere kant van het kanaal heel knap een moyenne van méér dan 1. Namelijk 22 goals in negentien wedstrijden. Daarnaast bereidde ze maar liefst elf doelpunten van haar ploeg Arsenal voor.

Foutje... bedankt
Miedema kreeg zondag niet verrassend eveneens een plaatsje in het Team van het Jaar van de Women's Super League. Overigens stond op de bokaal van haar persoonlijke onderscheiding nog best een blundertje: haar voornaam stond niet gegraveerd als Vivianne, maar als Vivienne, met een e dus in plaats van een a...

Miedema op het podium naast gigant Virgil van Dijk
Miedema eindigde met haar uitverkiezing vóór de speelsters Keira Walsh, Steph Houghton, Nikita Parris (alle drie van de vrouwen van Manchester City), Erin Cuthbert en Ji So-yun (allebei van de vrouwen van Chelsea). Miedema deelde het fantastische succes met een mannelijke speler die uiteraard nog veel meer in de picture stond en staat: Liverpool-verdediger Virgil van Dijk won de award bij de mannen, speelt nog om de landstitel in de Premier League én in de halve finales van de Champions League, tegen FC Barcelona.

Miedema: "Het gaat pas écht om het WK..."
Tegenover de camera's liet Miedema uiteraard weten blij te zijn, maar werd ook duidelijk dat presteren op het komende WK Vrouwenvoetbal een nog veel hoger doel is. "Ik voel me super dit seizoen en dat blijkt ook wel uit de cijfers. Ik zal niet ontkennen dat ik heel blij ben met deze award. Maar verder gaat het in het voetbal natuurlijk om de prijzen met de club en de nationale team."

Selectie en programma Leeuwinnen Oranje
Dat eerste is alvast gelukt: het kampioenschap met Arsenal is binnen. Het tweede - iets winnen met het Nederlands vrouwenelftal - moet deze zomer gaan gebeuren. Nederland gaat met deze Leeuwinnen-selectie naar het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Frankrijk. Nederland speelt er allereerst op dinsdag 11 juni, om precies te zijn in WK-speelstad Le Havre, vanaf 15.00 uur tegen Nieuw-Zeeland in Groep E. Vóór het WK Voetbal begint, werken de vrouwen van Nederland eerst nog een oefenprogramma af met onder meer een interland tegen Australië.