Dinsdag 4 juni 2019

OranjeLeeuwinnen gaan (beduidend) méér verdienen (vanaf na WK)

Wat_verdienen_de_Leeuwinnen.jpg

De Leeuwinnen - de vrouwen van Oranje - gaan langzamerhand net zoveel verdienen als de mannen. Vlak voor het WK 2019 hebben de OranjeLeeuwinnen met de KNVB een nieuwe commerciële overeenkomst ondertekend voor de jaren 2019-2021.

De OranjeLeeuwinnen gaan langzaam maar zeker net zoveel verdienen als de mannen van Oranje. Vlak voor het WK 2019 hebben de vrouwen een nieuwe commerciële overeenkomst ondertekend met de KNVB. Hierin staat dat de vergoedingen voor de speelsters van het Nederlands vrouwenelftal behoorlijk omhoog gaan. Dit geldt in eerste instantie voor de jaren 2019-2021. Daarna gaan de inkomsten van de Leeuwinnen nog verder omhoog, tot deze (ongeveer) gelijkstaan aan die van de internationals van het Nederlands (mannen)elftal.

Leeuwinnen verdienen méér t/m EK 2021 | daarna nog meer
De komende overeenkomst gaat direct na het WK 2019 in. Dit 'contract' loopt tot en met het EK 2021 (dat wordt gehouden in Engeland). Vervolgens stijgt in de periode 2021-2023 deze commerciële vergoeding vanuit de KNVB naar het niveau van de mannen. Om hoeveel geld het precies gaat, laten KNVB en speelsters - zoals te doen gebruikelijk - zich niet uit.

Miedema: "Grote stap naar gelijke waardering alle spelers Oranje"
De Leeuwinnen zijn content met deze ontwikkeling. Bij monde van Vivianne Miedema (lid van de spelersraad) laten zij via de KNVB het volgende weten: "Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB. Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje.

"Ook belangrijk voor toekomstige Oranjespeelsters"
De spits legt er ook de nadruk op dat de nieuwe afspraken die de Leeuwinnen hebben weten te maken, ook doorwerken op de langere termijn. Miedema: "Het is niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid."

Televisie- en andere inkomsten voor de Oranjevrouwen ook fors omhoog?
Bij de gesprekken die in een later stadium gaan plaatsvinden voor de periode 2021-2023, is het uitgangspunt dat de waardering door de Nederlandse voetbalbond voor het Nederlands vrouwenelftal in 2023 gelijkwaardig is aan die van de Oranje mannen. Het gaat daarbij in eerste instantie om gelden waarop de KNVB direct invloed heeft. Dit staat dus nog wel los van andere, meer indirecte inkomsten en vergoedingen zoals van FIFA, UEFA en televisierechten. De KNVB hoopt dat ook in dát opzicht de Leeuwinnen fors meer zullen gaan verdienen.