Woensdag 14 oktober 2020

OranjeLeeuwinnen met 24-koppige selectie op jacht naar EK-ticket

spelers-leeuwinnen2020-ProShots-4229318.jpg

OranjeLeeuwinnen juichen nadat er een doelpunt is gemaakt. Tegen Estland kan het elftal zich definitief plaatsen voor het EK 2022 in Engeland.

Bondscoach Sarina Wiegman heeft 24 speelsters opgenomen in de selectie voor de EK-kwalificatieduels van de OranjeLeeuwinnen met Estland (23 oktober) en Kosovo (27 oktober). Nederland heeft uit de komende interlands tenminste drie punten nodig om een ticket voor het EK van 2022 veilig te stellen.

Vier keepers in de selectie
Wiegman heeft in de persoon van debutant Moon Pondes (PEC Zwolle) een vierde keeper geselecteerd, omdat Sari van Veenendaal met een heupblessure kampt en om die reden sowieso niet beschikbaar is voor het treffen met Estland. Mocht Van Veenendaal - die eerst verder revalideert bij haar club PSV - fit genoeg zijn, dan sluit ze in aanloop naar de wedstrijd tegen Kosovo alsnog bij Oranje aan. De 20-jarige Pondes kwam eerder uit voor Onder 19 (1 cap), Onder 16 (2 caps) en Onder 15 (3 caps).

Deze speelsters zijn helaas afwezig
Ook Montpellier HSC-verdediger Anouk Dekker (bovenbeen), Kopparbergs/Göteborg-keeper Loes Geurts (hersenschudding) en Jill Roord (knie) van Arsenal zijn vanwege blessures niet beschikbaar.

Volledige selectie
De voltallige selectie, met elf speelsters uit de Vrouwen Eredivisie, luidt als volgt:

Lineth Beerensteyn (Bayern München), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion), Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion), Lize Kop (Ajax), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Moon Pondes (PEC Zwolle), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Katja Snoeijs (FC Girondins de Bordeaux), Sherida Spitse (Vålerenga), Sari van Veenendaal (PSV), Ashleigh Weerden (Montpellier HSC) en Lynn Wilms (FC Twente).

Smits vervangt Pelova in selectie OranjeLeeuwinnen
Update 20 oktober: Bondscoach Sarina Wiegman moet het voor de EK-kwalificatieduels van de OranjeLeeuwinnen met Estland (23 oktober) en Kosovo (27 oktober) stellen zonder Victoria Pelova. De middenvelder van Ajax is niet fit en sluit niet aan bij de Oranjeselectie, die vandaag bij elkaar is gekomen in Zeist. Joëlle Smits (PSV) neemt de plek in van Pelova.


Aankomende wedstrijden
De OranjeLeeuwinnen, momenteel vierde op de FIFA-ranking, nemen het vrijdag 23 oktober eerst op tegen Estland. Plaats van handeling is het stadion van FC Groningen, waar om 19.30 uur wordt afgetrapt. Vier dagen later wacht Kosovo in het Fadil Vokkri Stadium in Pristina (aftrap 19.00 uur). De Oranjevrouwen zijn op weg naar het EK in Engeland verder nog ingedeeld bij Rusland, Slovenië en Turkije. Nederland is momenteel ongeslagen koploper met 21 punten uit zeven duels, gevolgd door Rusland met twaalf punten uit zes wedstrijden.