Maandag 19 oktober 2020

Organiseert Nederland het WK in 2027?

WK_VROUWEN.jpg

Nederland heeft zich samen met België en Duitsland aangemeld bij de FIFA en UEFA om het WK voetbal voor vrouwen in 2027 te organiseren. Het WK in 2019 vond plaats in Frankrijk

De voetbalbonden van België, Duitsland en Nederland slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk een gooi doen naar de organisatie van het WK voetbal voor vrouwen in 2027. Het wereldkampioenschap is het grootste sportevenement voor vrouwen ter wereld.

Nederland, België en Duitsland
De drie naties, die bij de gesprekken over de mogelijke organisatie werden vertegenwoordigd door Peter Bossaert (secretaris-generaal RBFA), Heike Ullrich (plv. secretaris-generaal DFB) en Gijs de Jong (secretaris-generaal KNVB), hebben een duidelijk gezamenlijk doel:

“Het vrouwenvoetbal staat traditioneel bekend om haar sterke community-gevoel, waarbij alle betrokkenen oog hebben voor het grotere geheel, namelijk het verder brengen van de sport. Zowel op als buiten het veld. Dat wij dit project als drie voetbalconcurrenten, en tevens goede buren, gezamenlijk oppakken, sluit heel mooi aan bij dit gedachtegoed. Het vrouwenvoetbal in onze landen bevindt zich weliswaar in andere fases van ontwikkeling, maar we delen aspiratie om met de organisatie van dit WK de sport nationaal én mondiaal een impuls te geven. We geloven erin dat we door dit staaltje teamwork, echt het verschil kunnen maken en de kans om dit toernooi te mogen organiseren vergroten.”

Drie gezichtsbepalende ex-internationals, Silvia Neid (Duitsland), Femke Maes (België) en Sarina Wiegman (Nederland), werden vorige week symbolisch als eerste op de hoogte gebracht van de plannen van de bonden.

Bondscoach_Oranje_Vrouwen_Sarina_Wiegman.jpg

Sarina Wiegman is tot en met de Olympische Spelen in 2021 bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Hierna vertrekt zij naar Engeland om daar het nationale damesteam te trainen

Organisatie en bid
De drie traditionele ‘voetbalrivalen’ hebben hun ambitie kenbaar gemaakt bij wereldvoetbalbond FIFA, verantwoordelijk voor de mondiale eindrondes, en de Europese voetbalorganisatie UEFA. Het is de bedoeling dat de drie landen nog voor het einde van dit jaar verdere afspraken maken over de organisatie en dit vastleggen in een convenant. Daarna volgen gesprekken met de (nationale) autoriteiten en potentiële speel- en trainingslocaties. Wanneer het bidboek bij de FIFA moet worden ingeleverd, en wanneer duidelijk wordt wie het toernooi uiteindelijk mag (mogen) organiseren, is op dit moment nog niet bekend.

KNVB initiatiefnemer
De Nederlandse voetbalbond sprak al in 2018 de ambitie uit om het WK in 2027 naar Nederland te halen, waarna een motie ter ondersteuning van deze plannen met brede steun werd aangenomen in de Tweede Kamer.

In 2017 was initiatiefnemer KNVB reeds gastheer van UEFA Women’s Euro. Duitsland organiseerde in 1989 en in 2001 de Europese eindronde en het WK vrouwenvoetbal van 2011. Voor België zou het wereldkampioenschap van 2027 het eerste grote eindtoernooi voor vrouwen zijn.

Het WK van 2023 werd afgelopen juni door de FIFA toegewezen aan Australië en Nieuw-Zeeland. De Verenigde Staten zijn hier titelverdediger.