Vrijdag 23 juli 2021

Voorbeschouwing Nederland - Brazilië (uitslag 3-3)

Miedema-os2020-zambia.jpg

Miedema profiteert in de wedstrijd tegen Zambia van een fout van de keepster en scoort al snel de 0-1. Het was overigens niet de enige fout van de keepster. @proshots

Na een bizarre, doch spectaculaire openingswedstrijd tegen Zambia staat op zaterdag 24 juli om 13:00 uur Brazilië op het Olympische programma. Voor de OranjeLeeuwinnen is dit een waardige tegenstander met veel kwaliteit. Nederland staat vierde op de wereldranglijst en Brazilië staat op de zevende plek. Lees in dit artikel onze voorbeschouwing.

Veel doelpunten in de eerste wedstrijd van de groepsfase
De OranjeLeeuwinnen wisten een groot aantal doelpunten te scoren in de eerste wedstrijd, het werd maar liefst 3-10 tegen Zambia. Enkele uren eerder wist ook Brazilië er een doelpuntenfestijn van te maken. Zij wonnen met 6-0 van China. Het moge dan ook wel duidelijk zijn wie de twee favorieten in de groep zijn. De beste twee landen gaan door naar de knock-outfase. Vooralsnog lijken dat Brazilië en Nederland te gaan worden. Het kan nog spannend worden wanneer China haar vorm terugvindt en zowel tegen Zambia als Nederland zou winnen.

Brazilië
De ploeg van Brazilië mag alles behalve onderschat worden. Het Braziliaanse vrouwenelftal is sinds de jaren 90 al onafgebroken aanwezig op de WK's en Olympische Spelen. Eremetaal werd ook behaald. Sterspeler Marta is de gevaarlijkste van het elftal en daar zal Nederland goed op moeten letten. De Brazilianen worden geleid door Pia Sundhage, een van de meest succesvolle bondscoaches in het mondiale vrouwenvoetbal.

OranjeLeeuwinnen
Hoewel de eerste wedstrijd met 3-10 gewonnen werd, waren de Leeuwinnen zeker niet foutloos. Sowieso Van Veenendaal zal slecht hebben geslapen nadat ze bij het eerste tegendoelpunt blunderde. Ook de andere doelpunten hadden niet nodig geweest als het elftal van Wiegman scherp had gebleven. Deze fouten moeten er absoluut uit zijn tegen Brazilië, anders word je afgestraft. Op het middenveld wordt Spitse wel degelijk gemist. Zij bracht normaliter veel rust aan de bal en mooie passes op maat. Met Roord, Van de Donk en Groenen is het middenveld veel beweeglijker, maar mist het de coaching en rust. Tegen Brazilië zal er een mooie strijd gaan plaatsvinden.

Tussenstand en doelpunten
'2 Miedema (1-0)
' 16 Debinha (1-1)
' 59 Miedema (2-1)
'64 Marta (p) (2-2)
'68 Ludmilla (2-3)
'79 D.Janssen (3-3)