Maandag 26 juli 2021

Voorbeschouwing Nederland - China (uitslag 8-2)

Oranjeleeuwinnen-proshots.jpg

@proshots

Na een pittig duel tegen Brazilië staat op dinsdag 27 juli om 13:30 de wedstrijd tegen China op het programma. De OranjeLeeuwinnen staan eerste in de poule, maar willen ze daar ook blijven staan? Het Chinese vrouwenelftal mag niet onderschat worden, maar Nederland zou deze wedstrijd moeten winnen met mooie cijfers.

Nog meer doelpunten...
In de eerste wedstrijden werden kijkers al getrakteerd op een bizar aantal doelpunten. Nederland won met 10-3 van Zambia en Brazilië overrompelde China met 5-0. Ook in de tweede wedstrijden werd er vaak gescoord. Bij China-Zambia werd het maar liefst 4-4 en de OranjeLeeuwinnen speelden met 3-3 gelijk tegen Brazilië.

Stand en doelsaldo:
Nederland 4 punten, 13 doelpunten voor, 6 tegen
Brazilie 4 punten, 8 doelpunten voor, 3 tegen
China 1 punt, 4 doelpunten voor, 9 tegen
Zambia 1 punt, 7 doelpunten voor, 14 tegen

China
China had tegen Brazilië geen kans op succes, maar wist tegen Zambia wel een vuist te maken. Al halverwege de eerste helft stonden de Chinezen met 3-1 voor. Banda, spits van Zambia, zorgde voor een hattrick voor haar land en maakte er 3-4 van. In de 84e minuut wist China via een penalty de eindstand 4-4 op het scorebord te zetten. China maakt in theorie geen kans meer op de eerste of tweede plek in de poule, daar steekt het doelsaldo een stokje voor. Wel kunnen zij nog als beste derde doorgaan. Daarvoor zijn zij mede afhankelijk van wat Zambia tegen Brazilië doet.

OranjeLeeuwinnen
De wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen tegen Brazilië was behoorlijk pittig. Hoewel Nederland al vroeg dankzij Miedema op voorsprong kwam, was de wedstrijd tot in de 90e minuut spannend om te kijken. Statistieken zijn er in het voordeel van Brazilië met meer aanvallen, schoten op doel en balbezit. De Nederlandse equipe moet vanaf nu echt een tandje bijzetten en efficiënter omgaan met balbezit. Foutjes of fouten worden meteen afgestraft op dit niveau. Wat absoluut nog noemenswaardig is, is de vrije trap van Dominique Janssen. Een waardige vervangster voor Spitse is hiermee opgestaan. Laten we duimen dat ze er zo nog een aantal de kruising in mag schieten.

Knock-outfase

De OranjeLeeuwinnen zijn zo goed als zeker van de volgende ronde. Maar de mogelijke tegenstanders zijn niet mis. Zoals het er nu uitziet, treft de ploeg van Wiegman een oude bekende: De Verenigde Staten. Twee jaar geleden in de WK finale nog te sterk voor Nederland (0-2). Een ploeg als deze wil je het liefst pas weer in de finale tegenkomen.

In een onderling duel vechten Australië en De Verenigde Staten uit wie er tweede wordt in de poule en dus de mogelijke tegenstander van Nederland. Mocht Nederland tweede worden in de poule, dan zijn Japan en Canada de potentiële tegenstanders. Op papier zijn dit makkelijkere ploegen dan de regerend wereldkampioen.

De wedstrijden op dinsdag 27 juli zijn dus alles beslissend!

Uitslag en doelpunten
'12 Van de Sanden
'28 Shanshan
'37 Beerensteyn
'45+2 Beerensteyn
'47 Martens
'65 Miedema
'69 Wang
'70 Martens
'71 Pelova
'76 Miedema