Woensdag 28 juli 2021

Voorbeschouwing Nederland - Verenigde Staten (kwartfinale)

oranjeleeuwinnen-os2020.jpg

@proshots

De OranjeLeeuwinnen treffen in de kwartfinale van de Olympische Spelen angstgegner De Verenigde Staten. Het is twee jaar geleden dat de ploegen elkaar troffen en Nederland met 0-2 verloor in de finale van het WK. Nu is er kans op revanche en staat er een halve finale plek op het spel. We mogen een pittige wedstrijd verwachten, waarbij we natuurlijk hopen dat de OranjeLeeuwinnen overwinnen. Op vrijdag 30 juli is de aftrap om 13:00 uur (Nederlandse tijd). Wie het eerste doelpunt van de wedstrijd scoort, wint naar onze verwachting het duel.

WK finale 2019
Het stadion van Olympique Lyon was tot de nok toe gevuld met toeschouwers met slechts zo'n 10% Nederlanders. Maar dat mocht de aanmoedigingen niet beperken. De OranjeLeeuwinnen hadden het zwaar tegen grootmacht Verenigde Staten. Lang wisten ze stand te houden, maar Nederland was destijds de mindere partij en verloor met 0-2.

Verenigde staten in de groepsfase

Tijdens deze Olympische Spelen is gebleken dat de Verenigde Staten niet onverslaanbaar zijn. Er werd namelijk met 3-1 verloren van Zweden, vice Olympisch Kampioen uit 2016. Wie de wedstrijd heeft gekeken, zag dat Zweden de bovenliggende partij was. In de wedstrijd tegen Australië wist de Verenigde staten met een 0-0 de tweede plaats in de poule te bemachtigen. Er werden dus ook geen doelpunten gemaakt en de statistieken zijn ook niet geheel in het voordeel van de Verenigde Staten.

Nederland maakt teveel foutjes

De OranjeLeeuwinnen zijn als eerste in de poule geëindigd met 21 doelpunten voor en 8 tegen. Een behoorlijk aantal goals in de groepsfase. Er zaten mooie aanvallen tussen, maar ook het niveau van de keepers heeft bijgedragen aan het doelsaldo. Wat wel opviel, is dat Nederland toch vrij vaak fouten maakte achterin. Nouwen zal het nu wel laten om een bal terug te spelen zonder te kijken, maar zo zijn er nog een aantal situaties. In de groepsfase kon dit nog door de vingers worden gezien. In de wedstrijd tegen de Verenigde Staten mag dit alles behalve voorkomen. Dat bijna iedereen van het Nederlands vrouwenelftal kan scoren is absoluut een pluspunt. Gelukkig lijkt toch ook Miedema vrijdag gewoon aan de aftrap te kunnen staan.

Verwachte opstellingen

Verenigde Staten
Bij de Verenigde Staten zullen er bekende namen in het elftal aan de aftrap staan. De selectie is ten opzichte van 2019 maar weinig veranderd.
Zo verwachten wij Rapinoe, Morgan en Press in de voorhoede. Op het middenveld is er wat gewisseld in de groepsfase, maar Ertz en Lavelle zien we waarschijnlijk terug in de 433 opstelling. De derde middenvelder zal Horan zijn. In de verdediging denken wij een vaste vier terug te zien: O'Hara, Sauerbrunn, Dunn en Davidson.

Verwachte opstelling
Keeper: Naeher
Verdediging: O'Hara, Sauerbrunn, Dunn en Davidson
Middenveld: Ertz, Lavelle, Horan
Aanval: Rapinoe, Morgan, Press

Nederland
Wiegman heeft een brede selectie, maar kiest vaak toch voor dezelfde elf namen. Ze heeft wel in de wedstrijd tegen China meerdere speelsters de kans gegeven om zich te bewijzen. Dat biedt voor de speelsters en het team kansen om te wisselen wanneer nodig zonder kwaliteit in te leveren.

Verwachte opstelling:
Keeper: Van Veenendaal,
Verdediging: D. Janssen, Van der Gragt, Nouwen, Wilms
Middenveld: Groenen, Van de Donk, Roord
Aanval: Martens, Miedema, Van de Sanden*

* Zowel Van de Sanden als Beerensteyn maken momenteel een goede indruk. Laatstgenoemde zette in de wedstrijd tegen China twee doelpunten op haar naam. De wijze waarop ze deze doelpunten maakte, was zeer koelbloedig. Met Roord op rechtshalf zou Wiegman zomaar kunnen kiezen voor een dubbele bezetting in de spitspositie met Beerensteyn en Miedema. Gelukkig staan wij van ekvrouwen.nl niet voor deze lastige keuze.

Ongeveer een uur (12:00 uur) voor de wedstrijd publiceren wij de opstelling van de OranjeLeeuwinnen.

Uitslag en doelpunten:

2-2

18' Miedema
28' Mewis
31' Williams
54' Miedema

Na een doelpuntloze verlenging heeft de Verenigde Staten de strafschoppen gewonnen. Zij zijn door naar de halve finale op de Olympische Spelen.