Donderdag 31 oktober 2019

Prestaties Oranje handbalsters op WK, EK en Olympische Spelen

Historie_Nederlandse_handbaldames_Oranje_EK_WK.jpg

De Oranje handbalsters spelen vanaf 30 november op het WK Handbal 2019 in Japan. Welke prestaties behaalden de nationale handbalsters uit Nederland op WK's, EK's en Olympische Spelen in de geschiedenis tot dusver?

Aan de vooravond van het WK Handbal, met medaillekansen voor Nederland, is het interessant te weten hoe de Oranje handbaldames presteerden in het verleden. Wat won het Nederlands Handbal Damesteam in de geschiedenis van het WK, maar ook in de historie van het EK en de Olympische Spelen? Het antwoord: 4 medailles. De vrouwen van Nederland wonnen een keer brons en een keer zilver op het WK, en werden eveneens een keer derde en een keer tweede op een EK. Tijdens de enige deelname ooit aan de Olympische Spelen eindigde de handbalsters in naam van Oranje als vierde.

Op het komende wereldkampioenschap handbal kan Nederland dus een vijfde medaille in de vaderlandse handbalgeschiedenis bij de vrouwen bemachtigen. Het team van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade lijkt daarop een serieuze kans te hebben. De genoemde vier podiumplaatsen op een EK en WK bewijzen namelijk dat ons land met name in de laatste jaren uitstekend presteert.

Brons en zilver op EK's en WK's van 2015, 2016, 2017 en 2018
De Nederlandse handbaldames wonnen de zilveren WK-medaille op het WK van 2015. De zilveren EK-medaille werd bemachtigd op het EK van 2016. Het brons op het WK kwam in Nederlandse handen tijdens de voorgaande editie, in 2017. En het brons op het EK kreeg een plek in de vitrine tijdens het Europees kampioenschap handbal van 2018. Ofwel: Nederland won al vier grote eindtoernooien op rij een serieuze ereplaats.

Meer over geschiedenis handbalsters Oranje
In totaal deed het nationale team Oranje Handbal Dames 11 keer mee aan de eindronde van een WK en 7 keer aan de eindronde van een EK. Meer informatie over de behaalde plaatsen en prestaties in het verleden kun je lezen op de pagina Historie Nederlands vrouwen handbalteam.

Nederland ook bezig aan kwalificatie voor EK 2020...
Oranje is natuurlijk geheel gefocust op het komende WK in Japan, maar ondertussen zijn Mayonnade en zijn speelsters ook al begonnen aan de campagne voor kwalificatie voor het volgende EK Handbal Vrouwen: in 2020 in de gastlanden Denemarken en Noorwegen.

... én Nederlands handbalteam kan naar de Spelen van Tokio
Bovendien kan Nederland zich via het aanstaande WK 2019 kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zou Nederland in de finale van het WK op zondag 15 december de wereldtitel winnen, dan is een ticket voor de Spelen van Tokio in Nederlands bezit. Eindigen de Oranjevrouwen als tweede, derde, vierde, vijfde, zesde of zevende dan mag het team deelnemen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Die olympische kwalificatiewedstrijden vinden plaats in maart 2020. Over het laatste kun je méér lezen in dit artikel. Wanneer het Nederlands dames handbalteam welke wedstrijden speelt, zie je hier.