Woensdag 4 december 2019

Programma WK Handbal donderdag: alle wedstrijden waaronder Nederland - Servië (en hoe gaat Nederland door?)

Programma_WK_Handbal.jpg

Deze wedstrijden staan er op het programma op het WK Handbal op donderdag 5 december, de zesde speeldag. Nederland speelt tegen Servië met als inzet een ticket voor de Main Round.

Een belangrijk duel voor de Nederlandse handbaldames op het WK: donderdag tegen Servië. Op het programma van 5 december staan in totaal zes wedstrijden, in de poule van Nederland (A) en in Poule D. Nederland - Servië begint om 10.00 uur Nederlandse tijd.

Wat moet Nederland doen om door te mogen naar de volgende ronde van het WK in Japan, de Main Round? Allereerst donderdag in de voorlaatste wedstrijd van de eerste groepsfase winnen van Servië: goed voor 2 punten én een beter onderling resultaat. Bovendien neemt Nederland die 2 punten dan mee naar de Hoofdronde: de volgende groepsfase bestaande uit twee poules. Alleen de punten uit de eerste groepsfase die behaald zijn tegen de andere landen die doorgaan naar de tweede fase, blijven namelijk staan.

Bovendien is het onderlinge resultaat van belang als twee of meer landen de poulefase eindigen met een gelijk aantal punten. Hoe zit dat nou eigenlijk? Lees verder onder - allereerst even - het overzicht van de wedstrijden op het WK Handbal Dames van donderdag:

Dit is het wedstrijdprogramma van donderdag 5 december, de zesde speeldag van het WK en de vierde wedstrijd van Oranje:

Om 07.00 uur:
Cuba - Slovenië | Poule A
Republiek Congo - China | Poule D

Om 10.00 uur:
Servië - NEDERLAND | Poule A Live op tv
Japan - Rusland | Poule D

Om 12.30 uur:
Noorwegen - Angola | Poule A
Zweden - Argentinië | Poule D

ZIE OOK: STAND WK HANDBAL POULE NEDERLAND

Welke landen gaan naar volgende ronde WK handbal?
Op de volgende manier wordt de volgorde van de landen in de poules van het WK bepaald. Allereerst telt voor de stand natuurlijk het aantal behaalde punten. Winst is goed voor 2 punten, een gelijkspel levert 1 punt op. Staan aan het einde van de rit in de poule meerdere landen in puntenaantal gelijk? Dan wordt als eerste gekeken naar het onderlinge resultaat. Speelden de landen die qua puntenaantal gelijk zijn geëindigd in hun onderlinge ontmoeting ook gelijk? Dan telt het onderlinge doelsaldo. Is ook dit gelijk? Dan bepaalt het onderlinge resultaat qua aantal doelpunten vóór de stand.

Maar... bij een onderling gelijkspel is toch ook het onderlinge doelsaldo én het onderling gemaakte aantal doelpunten vóór automatisch al gelijk?

Dat zit zo: bij slechts twee landen die in puntenaantal gelijk eindigen én als die onderling gelijk hebben gespeeld, zal natuurlijk inderdaad ook het onderlinge doelsaldo gelijk zijn, evenals het aantal gemaakte treffers in die ene onderlinge wedstrijd. Maar het kan óók voorkomen dat er bijvoorbeeld drie landen in de poule met een gelijk puntenaantal eindigen. In zo'n situatie kunnen de hiervoor genoemde beslissingsfactoren wél het verschil maken.

Is er echter dan nóg geen verschil in de volgorde op de eindstand? Pas dan komt het algehele doelsaldo van de teams in beeld, indien nodig gevolgd door het totaal aan gemaakte doelpunten. Is óók dat gelijk? Dan moet een loting beslissen...

Na Servië volgt vrijdag 6 december Nederland tegen Noorwegen
Als na de wedstrijd tegen Servië in Poule A nog géén definitieve beslissing is gevallen dan is de volgende wedstrijd van de Oranje handbalsters van extra groot belang: op vrijdag 6 december is er het affiche Nederland - Noorwegen, de laatste in Poule A vóór het vervolg van het WK.