Maandag 16 november 2020

Rematch WK-finale tussen OranjeLeeuwinnen en ‘Team USA’

NED-USA-WK_finale_2019-ProShots-3858185.jpg

De OranjeLeeuwinnen wisten op het WK in Frankrijk zich tot in de finale te spelen. Deze werd helaas verloren met 2-0 van grootmacht USA.

De OranjeLeeuwinnen en ‘Team USA’ nemen het vrijdag 27 november in het Rat Verlegh Stadion voor de tiende keer in de historie tegen elkaar op. Het is bovendien de eerste keer dat beide landen tegen elkaar spelen na de finale van het WK 2019 in Lyon, waarin de Verenigde Staten met 2-0 te sterk waren. De aftrap in Breda is om 18.35 uur en het treffen is live te volgen via Veronica.

Stand van zaken
De Amerikaanse voetbalvrouwen staan eerste op de FIFA-ranking en zijn het meest succesvolle team in de historie van het vrouwenvoetbal. Zij waren bij alle edities van het WK aanwezig en pakten elke keer een medaille: 4 x goud, 1 x zilver en 3 x brons.

De OranjeLeeuwinnen - momenteel vierde op de FIFA-ranglijst - zijn sinds de verloren WK-finale met negen gewonnen interlands en drie gelijke spelen al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. Hiermee komt het oude record, in de periode oktober 2009 tot en met december 2010 onder de bondscoaches Roger Reijners en Vera Pauw (10 x winst, 4 x gelijk), in zicht. Oranje-bondscoach Sarina Wiegman kwam tijdens haar actieve carrière vier keer in het veld tegen de Verenigde Staten. Dat leverde een overwinning en drie nederlagen op.

Een kans die we met beide handen aangrepen
Bondscoach Sarina Wiegman: “Nu de EK-kwalificatie binnen is, kan onze focus volledig op de Olympische Spelen van volgend jaar. En we kunnen ons met zo’n toptegenstander geen betere start van die voorbereiding wensen; het is echt een meetmoment om te kijken waar we staan. Natuurlijk is het ook nog eens extra speciaal omdat het de herhaling is van de WK-finale van vorig jaar. De kans om in Nederland tegen Amerika te spelen, doet zich in de praktijk niet vaak voor. Dus toen wij hoorden dat zij in deze periode graag een wat langer trainingskamp in deze regio wilden organiseren, hebben we die kans uiteraard met beide handen aangegrepen. Het is ontzettend jammer dat de fans er ook nu niet bij kunnen zijn, maar we prijzen ons heel gelukkig dat we, ondanks de coronapandemie, ‘gewoon’ mogen voetballen. We gaan er daarom alles aan doen om de mensen thuis voor de buis een mooie wedstrijd en een leuke voetbalavond te bezorgen.”

Oranje_Leeuwinnen_bondscoach_Sarina_Wiegman.jpg

Wiegman is nog tot en met de Olympische Spelen in 2021 bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Daarna gaat zij aan de slag bij de Engelse damesploeg.

Duel in Breda
Aanvankelijk zou de selectie van Wiegman de komende interlandperiode beide interlands - dinsdag 1 december wacht ook nog het EK-kwalificatieduel met Kosovo - bij PEC Zwolle spelen, maar de nog jonge grasmat in Zwolle kan twee extra wedstrijden in korte tijd niet hebben en dus wordt uitgeweken naar Breda. De Oranjevrouwen speelden daar twee keer eerder. Tijdens de voorbereiding op WEURO 2017 gingen de OranjeLeeuwinnen op 9 juni 2017 met 0-1 onderuit tegen Japan. Ruim een jaar later, op 5 oktober 2018, was Nederland in de eerste van twee play offwedstrijden voor kwalificatie voor het WK 2019, met 2-0 te sterk voor Denemarken.