Maandag 24 februari 2020

OranjeLeeuwinnen: weer mét Martens en Van der Gragt in de selectie | UPDATES

OranjeLeeuwinnen_Stefanie_van_der_Gragt.jpg

De Leeuwinnen van Oranje verwelkomen Stefanie van der Gragt (foto) en Lieke Martens weer in de selectie. De Oranjevrouwen spelen op 4, 7 en 10 maart 2020 in Frankrijk een oefentoernooi tegen respectievelijk Brazilië, Canada en Frankrijk.

Het Nederlands vrouwenelftal heeft in de selectie opnieuw Lieke Martens en Stefanie van der Gragt in de gelederen. De OranjeLeeuwinnen spelen in Frankrijk (Valenciennes) op woensdag 4, zaterdag 7 en dinsdag 10 maart achtereenvolgens tegen Brazilië, Canada en Frankrijk. Op het programma van de Leeuwinnen staat een oefentoernooi: Tournoi de France. Dit zijn de geselecteerde speelsters van Nederland.

UPDATE 8 MAART: Daniëlle van de Donk verlaat selectie vanwege enkelblessure.

UPDATE 7 MAART: Vivianne Miedema verlaat kamp Oranje vanwege klachten bovenbeen. Fenna Kalma (FC Twente) neemt haar positie in de selectie over.

UPDATE 7 MAART: Aniek Nouwen (PSV) evenals keeperstrainer Erskine Schoenmakers vanwege mogelijk Coronavirus uit voorzorg naar huis.

Update: Victoria Pelova (Ajax) is vanwege lichte knieklachten niet beschikbaar voor alle drie wedstrijden van het Tournoi de France.


Valenciennes is bekend terrein voor de formatie van bondscoach Sarina Wiegman. De Oranjevrouwen speelden er op het laatste WK, waarin zij de finale haalden, twee keer. Nu keren deze 24 speelsters er weer terug, voor het vriendschappelijk toernooi begin maart, voorafgaand aan het vervolg van kwalificatie voor het EK 2021.

DIT IS DE SELECTIE VAN DE LEEUWINNEN:


Dit is de selectie van de Leeuwinnen, met Stefanie van der Gragt en Lieke Martens; beide in dienst van FC Barcelona en beide hersteld van een blessure (Van der Gragt had een knieblessure en deed voor het laatst met Nederland mee in september 2019 / Martens kampte met een teenblessure en haakte na de WK-finale af).


Toegevoegd: Fenna Kalma (FC Twente)

Lineth Beerensteyn (Bayern München)
Dominique Bloodworth (VfL Wolfsburg)
Anouk Dekker (Montpellier HSC)
Merel van Dongen (Real Betis)
Daniëlle van de Donk (Arsenal)
Kika van Es (Everton)
Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC)
Stefanie van der Gragt (FC Barcelona)
Jackie Groenen (Manchester United)
Renate Jansen (FC Twente)
Inessa Kaagman (Everton)
Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion)
Lize Kop (Ajax)
Lieke Martens (FC Barcelona)
Vivianne Miedema (Arsenal) 8/3 kamp Oranje verlaten (bovenbeenblessure
Aniek Nouwen (PSV) 7/3 kamp Oranje verlaten (preventief, zie boven)
Victoria Pelova (Ajax) 4/3 geblesseerd afgehaakt
Jill Roord (Arsenal)
Shanice van de Sanden (Olympique Lyon)
Joëlle Smits (PSV)
Sherida Spitse (Vålerenga)
Sari van Veenendaal (Atlético Madrid)
Ashleigh Weerden (FC Twente)
Lynn Wilms (FC Twente)


Zeven van de 24 Leeuwinnen spelen in de Nederlandse Eredivisie, de rest dus in het buitenland. In deze lijst ontbreekt Ajax-speelster Liza van der Most vanwege een langdurige kwetsuur. Ook Desiree van Lunteren staat er niet bij, maar dat is logisch aangezien zij eind 2019 haar interlandcarrière beëindigde.

Wanneer spelen de Leeuwinnen?
Het Tournoi de France (het komend oefentoernooi in Frankrijk dus) begint op maandag 2 maart 2020 en duurt tot en met 10 maart. Nederland speelt eerst tegen Brazilië, op woensdag 4 maart om 19.00 uur in Stade de Hainaut in Valenciennes. Daarna spelen de Oranjevrouwen tegen Canada, op zaterdag 7 maart, eveneens met als begintijd 19.00 uur, in Stade de l'Épopée in Calais. De derde wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen is tegen gastland Frankrijk (dat het toernooi organiseert ter ere van 50 jaar vrouwenvoetbal in het land). Frankrijk - Nederland wordt gespeeld op dinsdag 10 maart, begint om 21.00 uur en de locatie is dan opnieuw Stade de Hainaut. Zie ook: Programma vrouwen Nederland.

Overige wedstrijden toernooi Frankrijk bij de vrouwen
Vanzelfsprekend spelen ook Brazilië, Canada en Frankrijk onderling tegen elkaar. Dit is het volledige schema:

Woensdag 4 maart
17.00 uur: Frankrijk – Canada
19.00 uur: Nederland – Brazilië

Zaterdag 7 maart
19.00 uur: Canada – Nederland
21.00 uur: Frankrijk – Brazilië

Dinsdag 10 maart
19.00 uur: Brazilië – Canada
21.00 uur: Frankrijk – Nederland

Nederlands vrouwenelftal en kwalificatie voor EK
Het toernooi in Frankrijk dient als voorbereiding op de eerstvolgende kwalificatiewedstrijden voor het EK Vrouwenvoetbal 2021. De eerste twee staan op de agenda op vrijdag 10 april (uit tegen Kosovo) en dinsdag 14 april: thuis tegen Estland in het Euroborg in Groningen.