Maandag 4 november 2019

Volleybaldames Nederland richting OKT met nieuwe coach Giovanni Caprara

Wanneer_spelen_volleybaldames_Nederland.jpg

De volleybalsters van Oranje hebben een nieuwe bondscoach: Giovanni Caprara. Met Caprara aan het roer speelt Nederland eerst het olympisch kwalificatietoernooi, vanaf 7 januari 2020.

Het nationale team Oranje Volleybaldames gaat met bondscoach Giovanni Caprara (56 jaar) een nieuwe reeks wedstrijden in. Om te beginnen met het olympisch kwalificatietoernooi OKT, van dinsdag 7 t/m zondag 12 januari 2020. De Italiaan Caprara wacht al snel een eerste klus: kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Caprara is dus de nieuwste medewerker in dienst van de Nederlandse volleybalbond, zo meldt de Nevobo, en is tevens een groot uithangbord van de bond en het damesvolleybal in het algemeen, samen met zijn speelsters. Hij volgt daarmee Jamie Morrison op, die zijn congé kreeg na tegenvallende resultaten. Zijn eerste werkweek begint op vrijdag 27 december, dus nog net in dit jaar. Dan begint voor de Nederlandse volleybalsters namelijk de trainingsfase in aanloop naar het OKT.

Wie is de bondscoach van de Oranje volleybalsters?
Giovanni Caprara wordt ook kortweg Gianni Caprara genoemd. Hij is geboren op 7 november 1962 in Medicina. Caprara is een zeer ervaren volleybalcoach en wereldwijd een grote naam. Zo won hij in 2006 de wereldtitel met de Russische vrouwen, werd hij met Rusland ook twee keer derde op een EK (2005 en 2007), en zegevierde hij in clubverband twee keer in de Champions League, won hij de CEV Cup, het WK voor clubteams, vier keer de Italiaanse landstitel, drie keer de Italiaanse beker en vijf keer de Supercup in zijn land.

Ervaring met volleybalsters Nederland
Caprara was vorig seizoen nog bondscoach van Azerbeidzjan, één van de komende tegenstanders van Oranje tijdens het OKT. De Italiaan is én blijft nu ook werkzaam bij zijn vaderlandse club Il Bisonte Firenze (derde in de Serie A), waar ook Oranje-speelsters Laura Dijkema en Nika Daalderop hun brood verdienen. Caprara heeft in het verleden ook al met Nederlandse topvolleybalsters zoals Janneke van Tienen, Kim Staelens, Caroline Wensink, Floortje Meijners en Robin de Kruijf gewerkt.

Van 7 t/m 12 januari 2020: ticket te verdienen voor de Spelen
Hij roemt de mentaliteit van de 'typische' Nederlandse speelster, en is in twintig jaar trainerschap gewend om onder grote druk te presteren. Tegelijk beseft de nieuwkomer dat het Nederlands Dames Volleybalteam komende januari in Apeldoorn (Omnisport) een lastige klus wacht. Tokio is dichtbij maar ook nog ver weg. Met acht landen die strijden om één ticket dat recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen, is de uitdaging groot. Nederland is op het olympisch kwalificatietoernooi ingedeeld met Azerbeidzjan, Bulgarije en Polen in Poule A. In Poule B treffen België, Duitsland, Kroatië en Turkije elkaar.

Deze landen doen mee aan het olympisch volleybaltoernooi bij de vrouwen
Er zijn in januari 2020 wereldwijd gezien meerdere OKT's, waaruit de resterende vijf landen komen die zich aansluiten bij de al gekwalificeerde landen voor de Spelen. De volgende zeven landen zijn al zeker van hun deelname aan het vrouwenvolleybal van 'Tokio 2020': Japan (gastland), Brazilië, China, Italië, Rusland, Servië en USA.

Dit zijn de wedstrijden van Oranje op het OKT:

Dinsdag 7 januari 2020
19.30 uur: Azerbeidzjan - Nederland

Woensdag 8 januari
19.30 uur: Bulgarije - Nederland

Donderdag 9 januari
19.30 uur: Nederland - Polen

Zaterdag 11 januari, halve finales
Mogelijk de halve finale: dat zou dan voor Nederland om 17.15 uur zijn.

Zondag 12 januari
17.30 uur: mogelijk de finale. Alleen de winnaar krijgt een OS-ticket.

Klik verder voor meer informatie over het speelschema van het OKT of specifiek het programma van de Nederlandse volleybalvrouwen.