Donderdag 21 november 2019

Welke landen gaan door naar volgende ronde WK Handbal (Hoofdronde)?

WK_Handbal_welke_landen_gaan_door.jpg

Welke landen gaan door naar de volgende ronde van het WK Handbal? Uitleg over hoe Nederland zich kan plaatsen voor de Hoofdronde van het WK in Japan.

Hoe kunnen de landen op het WK Handbal zich vanuit de poulefase plaatsen voor de Hoofdronde? Hoeveelste moet je worden in de poule om door te gaan naar de volgende ronde? Het antwoord op de vraag wanneer Nederland zich plaatst voor de Main Round is: door derde te worden in de poule (A). Hetzelfde geldt uiteraard voor alle andere van de 24 deelnemende landen.

Voor alle landen in de vier poules geldt dat zij in hun groep moeten eindigen als nummer 1, 2 of 3 om verder te mogen meedingen naar de wereldtitel. Alle vier de poules tellen zes landen. In het Japanse Kumamoto, waar de poulewedstrijden van Nederland worden gespeeld in Groep A, moet Nederland dus minimaal drie van de vijf tegenstanders Slovenië, Angola, Cuba, Servië en Noorwegen achter zich laten. Het WK Handbal voor vrouwen begint, ook voor Nederland, op zaterdag 30 november.

Nederland (bij plaatsing) in Hoofdronde tegen beste drie landen Poule B
De vervolgronde bestaat nog niet uit knock-outs: er worden in de zogeheten Main Round - of Hoofdronde in het Nederlands - eerst nog twee nieuwe poules gevormd. Namelijk Poule 1 en Poule 2. Ook deze twee nieuwe groepen zullen elk bestaan uit zes landen. Als Nederland tot deze vervolgronde doordringt, kruist het daarin de degens met de bovenste drie landen uit Poule B. Dat kunnen dus Australië, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en/of Zuid-Korea zijn.

In de Hoofdronde (Main Round) spelen alle landen drie wedstrijden
De andere Groep in de Hoofdronde wordt gevormd door de bovenste drie landen van Poule C en de bovenste drie teams van Poule D. Er staan in de Hoofdronde voor elk land alleen de drie wedstrijden tegen de landen uit de andere (groepsfase-)poule op het programma.

Schema Hoofdronde
De wedstrijden in de Hoofdronde van het WK Handbal staan op de agenda voor zondag 8 t/m woensdag 11 december.

Deel van de punten uit de poulefase mag mee naar vervolgronde
De punten die de landen die zich voor de vervolgronde plaatsen al hebben behaald, nemen zij deels mee naar de Main Round. Het betreft namelijk (alleen) de punten die zijn behaald tegen de andere twee landen uit de eigen poule die doorgaan naar de vervolgfase.

Bovenste twee van Poule 1 en Poule 2 naar halve finales
Na de drie duels van elk land in de Hoofdronde wordt de balans opgemaakt: uit zowel Poule 1 als Poule 2 van de Hoofdronde gaan de twee als hoogst geëindigde landen door naar de halve finales. Die worden afgewerkt tijdens het finaleweekend in Kumamoto (Park Dome).

Ook de afvallers van WK Handbal spelen nog wedstrijden
Overigens zijn er ook voor de landen die na de poulefase en na de Hoofdronde zijn uitgeschakeld, nog wedstrijden te spelen. De uitvallers uit de groepsfase bepalen de eindklasseringen 23, 21, 19, 17, 15 en 13, in de zogeheten strijd om de President's Cup. Van de acht uitvallers uit de Hoofdronde spelen de 'beste' vier nog om de plekken 5, 6, 7 en 8 van het toernooi dat plaatsvindt van 30 november tot en met de finale op zondag 15 december. De 'slechtste' vier van de twaalf landen uit de Hoofdronde gaan al wel naar huis.