Vrijdag 18 oktober 2019

Wereldkampioen handbal bij de dames: dit zijn alle winnaars

Wereldkampioenen_Handbal_Dames_WK.jpg

Is Nederland wel eens wereldkampioen geworden bij de handbaldames? Nee, het WK 2019 in Japan kan een primeur worden voor de vrouwen van Oranje. Zie deze lijst: welke landen wonnen het WK Handbal Dames?

Dit zijn alle wereldkampioenen in de historie van het vrouwenhandbal. Voorafgaand aan het WK 2019 voor dames in Japan is Rusland de koploper. De Russische handbaldames wonnen het WK vier keer in totaal. Huidig wereldkampioen is Frankrijk. Nederland won de wereldtitel nog nooit. Het WK Handbal begint op zaterdag 30 november 2019.

De winst tijdens het vorige WK (in 2017) was voor Frankrijk de tweede keer in de geschiedenis. Eerder won Frankrijk het WK in 2003. De editie ervóór (2001) en drie edities daarna (2005, 2007 en 2009) was het raak voor Rusland. Maar vooral Noorwegen doet recent van zich spreken: de Noorse nationale handbalsters sleepten de gouden medaille binnen op de WK's Vrouwenhandbal van 2011 en 2015. Tussendoor (2013) was er mondiaal succes voor Brazilië.

Overige wereldkampioenen handbal bij de vrouwen
Rusland staat in de statistieken dus bovenaan. Zowel Noorwegen, het voormalige Oost-Duitsland als de voormalige Sovjet-Unie heeft drie van deze glansrijke titels achter hun naam staan. Frankrijk staat zoals gezegd op een aantal van twee. Brazilië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, het voormalige Joegoslavië, Roemenië, het voormalige Tsjecho-Slowakije en Zuid-Korea maken met elk één gewonnen wereldkampioenschap de in totaal 23 eerste plekken op een Dames Handbal WK vol.

En hoe zit het met Nederland? Wat bereikte Oranje op een WK?
De Oranje handbaldames wonnen zoals gezegd nog géén WK, maar er was wél een keer zilver én een keer brons. Het interessante voor de fans van de handbalvrouwen uit Nederland is dat die tweede en derde plek op het vrouwen WK Handbal tijdens recente edities bereikt zijn: in 2015 respectievelijk 2017. Oranje staat dus duidelijk in de picture, of beter gezegd: maakt een stijgende ontwikkeling door en acteert én presteert op het hoogste internationale niveau. Het team onder leiding van bondscoach Emmanuel Mayonnade kan voor het komende mondiale eindtoernooi in Kumamoto (Japan) eind 2019 gerekend worden tot subfavoriet of zelfs één van de favorieten.

WK Handbal: deelnemende landen en klassering World Ranking
Zie ook het overzicht met alle wereldkampioenen handbal bij de dames. Wil je weten hoe de Nederlandse handbaldames presteerden op eindtoernooien, zoals ook het EK? Zie dan: prestaties Oranje handbaldames op EK en WK. Benieuwd naar welke landen op het komende WK de concurrenten van Nederland zijn, klik dan hier. Om inzicht te krijgen in de papieren sterkte van de deelnemende landen op het WK Handbal in Japan, kun je kijken op de IHF Wereldranglijst Handbal Dames.