Vrijdag 28 februari 2020

WK Handbal 2025: in Nederland en Duitsland

Handbal_WK_2025.jpg

Het WK Handbal voor vrouwen in 2025 vindt plaats in Nederland en Duitsland. De buurlanden organiseren het WK Dameshandbal van 2025 vanaf december.

Het WK Handbal 2025 voor vrouwen vindt plaats in Nederland en Duitsland. Na het bid van de bond van wereldkampioen Nederland en buurland Duitsland mogen beide landen het WK Dameshandbal 2025 van de internationale bond IHF organiseren. Het Nederlands handbal Verbond (NHV) en de Duitse collega's van de DHB presenteerden het succesvolle bid in september 2019, waarna op 28 februari 2020 de definitieve keuze viel.

Zowel de Voorrondes, de Hoofdronde als het finaleweekend van het wereldkampioenschap Handbal Dames in 2025 is in Nederland. Het mondiale handbaltoernooi gaat drie weken duren en begint in december. Welke speelsteden de 27e editie van het WK Handbal straks in Nederland en Duitsland heeft, is nog niet bekend, zo meldt het NHV, maar Rotterdam en Eindhoven lijken belangrijke kanshebbers. In Duitsland zijn Leipzig, Oldenburg, Trier, Bietigheim-Bissingen, Magdenburg en Hamburg serieuze gegadigden. Aan het WK 2025 doen 32 landen mee. Het is na 1971 en 1986 de derde keer dat Nederland gastland is van het wereldkampioenschap handbal bij de dames. De Oranje handbaldames zijn voor dit WK, net als gastland Duitsland, automatisch gekwalificeerd.


De titel van het WK Handbal Vrouwen werd in 2019, voor het eerst, opgeëist door Nederland. Oranje mag zich dus huidig wereldkampioen noemen. Het eerstvolgende WK, dat elke twee jaar op het mondiale handbalprogramma staat, is in 2021 in Spanje. In 2023 treden drie landen op als gastheer/gastvrouw: Denemarken, Noorwegen en Zweden.

WK Handbal Dames voor derde keer in Nederland
Voor Nederland wordt het in 2025 zoals vermeld de derde keer dat het alle gekwalificeerde landen verwelkomt voor de wereldwijde eindronde. Voor Duitsland wordt het duo-gastheerschap de vierde keer dat het dienst doet als host: het WK Dameshandbal stond daar in 1965, 1997 en 2017 al eens op het programma.

Winnaars WK Handbal bij de vrouwen
Op de erelijst van het Nederlands dameshandbalteam staan behalve de wereldtitel van 2019 ook een zilveren en een bronzen WK-medaille (naast bovendien een zilveren en een bronzen medaille op het EK). Het WK daarvóór, in 2017, werd gewonnen door Frankrijk. Het wereldkampioenschap bij de handbalvrouwen staat al op het programma sinds 1957. Rusland won het WK in totaal vier keer en is daarmee koploper. Noorwegen, het voormalige Oost-Duitsland en de voormalige Sovjet-Unie wonnen elk drie keer. Frankrijk pakte de trofee tweemaal en behalve Nederland kroonden ook Brazilië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, het voormalige Joegoslavië, Roemenië, het voormalige Tsjecho-Slowakije en Zuid-Korea zich één keer tot wereldkampioen. Zie ook: Wereldkampioenen handbal dames.

Anno 2020 focussen de Nederlandse handbalsters zich echter op twee voorname toernooien: enerzijds kwalificatie voor het EK en anderzijds op hun deelname aan het handbaltoernooi van de Olympische Spelen in Tokio.