Maandag 8 april 2019

Wordt Chili voer voor de Oranjevrouwen?

Leeuwinnen_WK.jpg

Na de 2-0 winst tegen Mexico wacht tegenstander Chili. Kunnen de Leeuwinnen deze oefeninterland makkelijk winnen?

Wie wint de eerste wedstrijd 'ever' tussen Nederland en Chili bij de vrouwen? Richting het WK pakte Oranje vrijdag de oefenwinst tegen Mexico, en dat zal op dinsdag 9 april tegen 'La Roja' ook weer moeten lukken.

Papieren voorsprong voor Oranje
Gekeken naar de FIFA-ranglijst bij de vrouwen heeft de Nederlandse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman alvast een voorsprong. De Oranjevrouwen staan namelijk achtste (weliswaar één plek gedaald sinds de vorige wereldranking bij het vrouwenvoetbal), tegenover plaats nummer 39 van de Chilenen.

Mede WK-ganger: serieuze sparringpartner dames Oranje
Maar Chili is hoe dan ook een opponent om sterk rekening mee te houden. En door de KNVB zorgvuldig uitgekozen, als serieuze sparringpartner voor de Leeuwinnen. La Roja, zoals de speelsters van Chili liefkozend worden genoemd, doen namelijk net als Nederland mee aan het WK. Zij spelen in de poulefase van het wereldkampioenschap in Groep F, tegen de Verenigde Staten, Thailand en Zweden. Het wordt overigens nu al een bijzonder toernooi voor de vrouwen van Chili, want zij zijn er voor het eerst bij op dit mondiale podium.

Chili gaf Argentinië gewoon even met 4-0 klop...
Maar ook recente wapenfeiten geven aan dat Chili niet zomaar een tegenstander is en niet voor niets het WK heeft bereikt. Want in de belangrijke continentale competitie 'Copa America Feminina' 2018 eindigden zij knap als tweede, achter grootmacht Brazilië en bijvoorbeeld met Argentinië (waartegen ze zelfs met 4-0 wonnen) nog achter zich.

Chili tegen Nederland op het WK?
Die tweede plek was voor Chili om nog een reden van groot belang: daarmee verdienden zij hun ticket voor het WK. De formatie van bondscoach en oud-keeper José Letelier komt daar Nederland in de groepsfase nog niet tegen. De Leeuwinnen spelen immers eerst in WK Groep E tegen Nieuw-Zeeland (11 juni), Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni). Echter, in de achtste finales kunnen beide landen elkaar weer tegenkomen. Dat zal dan zijn op maandag 24 juni, in Parijs.

Let op deze goalie: de ster van Chili!
Christiane Endler is inmiddels 27 en dus zou je haar géén talent meer kunnen noemen, want deze lichtgewicht keeper van Chili heeft haar sporen al verdiend. Maar als 15-jarige debuteerde ze al in het nationale team van Chili en was ze een absoluut natuurtalentje. In Alkmaar zijn de sterke reflexen te bewonderen op wellicht de schoten van Miedema en Martens en andere Leeuwinnen. Endler is inmiddels doorgegroeid tot 1 meter 80 lang en zij is de aanvoerder van haar team. Op het WK zal ze kunnen gaan schitteren als wereldkeepster, maar opvallen doet ze nu ook al bij haar club Paris Saint-Germain.

Je kunt nog naar Nederland - Chili!
Wie er dinsdag bij wil zijn tegen Chili in Alkmaar, kan nog kaarten kopen. De wedstrijd begint al om 18.30 uur, zodat je erna ook nog de kwartfinales van de Champions League kunt kijken. Je kunt tickets aanschaffen via onsoranje.nl/tickets en als er op de wedstrijddag nog vrije plaatsen over zijn, zijn de kassa's van het AFAS Stadion vanaf 17.00 uur open. En de voortekenen zijn goed: want na de 2-0 winst van de Oranjevrouwen afgelopen vrijdag tegen Mexico, is Nederland alweer veertien thuiswedstrijden op rij ongeslagen...