Vrijdag 31 mei 2019

Zaterdag Nederland - Australië: laatste wedstrijd Leeuwinnen voor WK (11 weetjes)

Vivianne_Miedema_spits_van_de_Oranje_Leeuwinnen.jpg

Op zaterdag 1 juni om 18.15 uur spelen de OranjeLeeuwinnen hun laatste wedstrijd vóór het WK. In Eindhoven zwaait Nederland het vrouwenelftal uit.

11 weetjes! Zaterdag 1 juni 2019 spelen de Leeuwinnen hun laatste wedstrijd voor het WK Vrouwenvoetbal. Nederland - Australië begint om 18.15 uur en wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven.

Met deze 11 weetjes ben je op de hoogte van wat je kan zien en meemaken bij de Oranje Vrouwen tegen Australië!

1 | Doet Australië ook mee op het WK Vrouwenvoetbal?
Jazeker. Australië speelt op het WK Vrouwen in Frankrijk in Groep C. Zij treffen daarin Italië, Brazilië en Jamaica. Australië speelt op het WK eerst op zondag 9 juni om 13.00 uur tegen Italië. Voor Nederland begint het wereldkampioenschap twee dagen later: op dinsdag 11 juni om 15.00 uur tegen Nieuw-Zeeland in Groep E.

2 | Wordt Vivianne Miedema tegen Australië alltime topscorer?
De meeste goals voor Oranje Vrouwen zijn gemaakt door Manon Melis: van 2004-2016 was het 59 keer raak uit naam van Nederland. Maar huidig spits Vivianne Miedema is nog maar twee goals verwijderd van Melis. Als Miedema tegen Australië speelt, wordt het haar 75e cap én kijkt iedereen met spanning of ze daarin ook weer (meermalen) weet te scoren. Miedema heeft sinds september 2013 toen zij haar debuut in Oranje maakte, 57 doelpunten gemaakt. Samen met al haar goals bij Oranje onder 15, Onder 16, Onder 17 en Onder 19 staat de teller sinds april 2019 zelfs al op 100, zo geeft de KNVB aan. Overigens maakte Miedema voor het Nederlands vrouwenelftal drie keer een hattrick.

3 | In welk shirt spelen de Leeuwinnen?
Het Nederlands vrouwenelftal speelt in het nieuwe Leeuwinnen-tenue van Nike. Dat betekent geheel Oranje, met veel bijzondere kenmerken. Meer over het shirt van de Leeuwinnen (en hoe je het kunt kopen) lees je hier. Het keeperstenue van de Leeuwinnen is lichtgroen. Australië speelt op zaterdag 1 juni tegen Nederland in een donkergroene outfit. Zowel hun shirt, hun broek als hun kousen zijn in deze kleur. Het keeperstenue van Australië is geheel grijs.

4 | Hoe sterk is Australië ten opzichte van Nederland?
Wie hebben we zaterdag in de uitzwaaiwedstrijd van de Leeuwinnen tegenover ons? Laten we beginnen met de positie van beide landen op de FIFA-ranking bij de vrouwen: Nederland staat achtste, Australië staat (sowieso tot en met het einde van het WK, want zo lang geldt de huidige wereldranglijst nog) zesde. Australië is dus een serieuze oefentegenstander!

5 | Heeft Nederland eerder tegen Australië gespeeld?
Dat de Australische voetbalvrouwen een serieuze opponent vormen voor Nederland, is ook te zien uit de onderlinge uitslagen uit het verleden. Nederland en Australië speelden zes keer eerder tegen elkaar, telkens in oefenverband. Driemaal won Australië, twee keer werd het gelijk en één keer won Oranje. Deze zege was in 2013, toen de Leeuwinnen dankzij treffers van Lieke Martens en Sherida Spitse 3-1 op het scorebord brachten. Ook in de laatste onderlinge wedstrijd scoorden Martens en Spitse, maar dit was in 2017 (vlak vóór het EK) destijds niet genoeg.

6 | Nog nooit zoveel toeschouwers als bij Nederland-Australië!?!
Als je een ticket hebt voor het stadion in Eindhoven, ben je niet de enige! De Leeuwinnen van Oranje gaan namelijk op jacht naar een recordaantal toeschouwers bij een wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal. Het huidige record staat op 30.238 fans: nooit eerder waren er zoveel Oranjefans bij een interland van de Nederlandse voetbalvrouwen als op 6 april 2018 tegen Noord-Ierland, voor WK-kwalificatie. Het team van Sarina Wiegman won met 7-0. Maar nu staat de teller voor de wedstrijd tegen Australië al op ruimschoots 30.000. Dus dat record dat zal en moet er komen! Er is in het stadion in Eindhoven plaats voor 35.000 mensen dus als je erbij wilt zijn, probeer gerust nog een ticket te bemachtigen. Dat kan via onsoranje.nl/tickets.

7 | Is Lieke Martens al in de Top 10 van recordinternationals?
Ook de lijst met recordinternationals van de Oranje Vrouwen is interessant om te bekijken. Daarop staat Sherida Spitse zoals bekend sinds kort op één. Tegen Australië kan Spitse haar 162e wedstrijd voor Oranje bijschrijven. Serieuze concurrentie wat betreft het aantal interlands voor de Leeuwinnen heeft ze van Lieke Martens nog niet, maar de sterspeelster van FC Barcelona is wél bezig aan een prachtig tussenresultaat: voor Martens nadert er een plekje in de Top 10 van recordinternationals bij de vrouwen. Martens kan haar 103e interland spelen. Op het WK kan ze op een tussentotaal van 104 komen: hetzelfde aantal als bondscoach Sarina Wiegman als speelster op haar naam heeft staan.

8 | Australië gaat ook naar het WK; is dat voor het eerst?
Nee, zeker niet. Australië was er níet bij op het WK Vrouwen van 1991, maar verder altijd wel! Op haast alle wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal tot dusver waren de Matildas (hun bijnaam) dus al te zien. Drie keer eindigden ze in de kwartfinale, hun hoogste resultaat. Nederland was er één keer eerder bij op een WK, in 2015 zoals je kunt lezen op onze pagina met historie van de OranjeLeeuwinnen.

9 | Is er een vrouwelijke scheidsrechter bij Nederland-Australië?
Inderdaad, deze wedstrijd van de Leeuwinnen wordt zoals te doen gebruikelijk geleid door een vrouwelijke arbiter. Haar naam zaterdag 1 juni in Eindhoven is Cheryl Foster. Zij is een ex-recordinternational van Wales, dus een bekende speelster geweest. Foster speelde voor Wales tussen 1997 en 2011. Ze speelde ook bij Liverpool, maar liefst negen jaar lang. Als speelster kwam ze ook al eens in actie tegen Nederland, namelijk in 2007 en 2008. Het grappige is dat Sherida Spitse en Loes Geurts er toen voor Oranje ook al bij waren (bron: KNVB). Foster is 38 jaar, heeft haar FIFA-badge en was in 2018 de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de hoogste competitie van Wales, bij de mannen welteverstaan. En wanneer Foster niet op het voetbalveld staat? Dan is zij lerares lichamelijke opvoeding. Assistenten van Foster zaterdag bij Nederland-Australië zijn haar landgenoten Laura Griffiths en Ceri Louise Williams. Vierde vrouw is Paula Brady uit Ierland.

10 | Zaterdag 1 juni: voor het eerst de nieuwe spelregels!
Eerder kondigde de internationale spelregelcommissie (IFAB) 10 spelregelwijzigingen aan. Tegen Australië zijn ze voor het eerst van kracht! Om welke tien nieuwe spelregels het gaat, lees je hier.

11 | Zijn er nog meer wedstrijden tussen landen die meedoen op het WK?
Nederland en Australië doen mee aan het WK en oefenen zaterdag tegen elkaar. Hetzelfde geldt de komende dagen voor nog meer WK-landenteams, die nog één keer serieuze willen oefenen voor het wereldkampioenschap voetbal begint. Bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, de eerste tegenstander van Nederland komende maand in Frankrijk. Nieuw-Zeeland oefent zelfs nog twee keer: tegen Engeland en tegen Wales. Dit zijn de oefenwedstrijden van de WK 2019-deelnemers:

Woensdag 29 mei
15.00 uur: Italië - Zwitserland

Donderdag 30 mei
17.45 uur: Duitsland - Chili

Vrijdag 31 mei
18.45 uur: Zweden - Zuid-Korea
21.00 uur: Frankrijk - China

Zaterdag 1 juni
14.00 uur: Engeland - Nieuw-Zeeland
18.15 uur: Nederland - Australië
15.30: België - Thailand

Zondag 2 juni
13.50 uur: Spanje - Japan
20.00 uur: Zuid-Afrika - Noorwegen

Dinsdag 4 juni
20.00 uur: Wales-Nieuw - Zeeland

Wil je alvast alle wedstrijden op het WK Vrouwenvoetbal bekijken? Klik dan verder voor het gehele WK-schema.