Vrijdag 9 november 2018

Nike Mercurial en Lieke Martens: een winnende combinatie

Nederlands_vrouwenelftal_programma.jpg

Uit het niets stond Nederland op zijn kop. Zomer 2017, Oranje Leeuwinnen bepaalden het sentiment op de voetbalvelden. Verwachtingen vooraf? Zwevend van een van de favorieten tot een ploeg die het toernooi als leermoment moest benaderen. Het werd een ongekend succes en op Nike Mercurial schoot Lieke Martens Nederland in vervoering.

Een rijzende ster: haar kinderjaren werden dag in dag uit gevuld met het spelen met de bal. Martens leeft voetbal en ademt voetbal. Ze is voetbal. Volhardend in haar wil om damesvoetbal in Nederland definitief op de kaart te zetten schopte ze het in kort tijd tot de top. Nu vertoont ze wekelijks haar kunsten in de Spaanse competitie; FC Barcelona legde haar vast na het succesvolle kampioenschap in eigen land. Het toernooi waar ze liet zien waar ze met haar Nike Mercurials toe in staat is.

Kenmerkend voor haar kwaliteiten was het doelpunt in de finale. In de Grolsch Veste zette ze haar team, met een venijnig schot vanaf randje zestien, op voorsprong. 2-1. Een tik die tegenstander Denemarken niet meer te boven kwam. Inzicht, technisch vernuft en creatieve ingevingen gaan in haar spel hand in hand. Hoe kon ze zo excelleren? Simpel. Nike Mercurial biedt de details die haar spel naar een hoger niveau tillen. De Mercurial voetbalschoen doet alles om spelers sneller en verrassender te laten draaien en kappen. Met een geavanceerde noppenstructuur, puntig aan de voorkant en robuuster aan de achterkant, voeren haar voeten feilloos uit wat haar hersenen bedenken. Tegenstanders in het ongewis. Keepers wanhopig.

Vanaf haar favoriete linkerkant kroop ze naar binnen. Haar blikveld vulde zich met het doel, de spits en de rechtsbuiten. Snelle stappen, korte balcontacten. Dreigend als altijd overzag ze de situatie, de bal ging naar rechts. Van der Sanden het volgende station. Onderwijl rende Martens door naar een positie om beslissend te zijn, zo’n 25 meter van het doel. Twee balcontacten later ontving ze vanaf rechts de bal. Daarna was ze op haar best.

In die vijf seconden die volgden liet Martens zien waarom deze Nike Mercurials haar schoenen zijn. Met haar rug naar het vijandelijk doel nam ze de bal aan. Een korte dreiging naar rechts leidde verdedigers af voor een draai naar links. Soepel legde ze de bal nog een keer klaar. Ogen snel richting het doel en het lichaam in de positie om uit te halen.

Nike Mercurials blinken niet alleen uit in het korte wenden, met of zonder bal. Deze schoenen zijn gemaakt voor de precisie bij een uithaal. Een groot schietvlak wordt niet belemmerd door veters of overlays. Schieten betekent een puur contact met de bal. Een kwaliteit die Martens overtuigend bewees in dat moment.

Haar knal met de linkervoet eindigde in de rechterhoek. Snelheid en precisie waren te machtig voor de Deense vrouwen. Techniek als haar meest uitgesproken kwaliteit, vergelijkbaar met haar schoenen. Nike Mercurials en Lieke Martens vormen een winnende combinatie. Toen, nu en in de toekomst.