Donderdag 10 januari 2019

Nycke Groot, vaarwel tegen Oranje: "Mijn lichaam is redelijk op"

Programma_EK_Handbal_Vrouwen.jpg

Nycke Groot zegt het Nederlands damesteam handbal vaarwel, na een grote staat van internationale dienst.

Handbal-international Nycke Groot (30 jaar, 141 caps) beëindigt haar Oranjecarrière. Spelen op het allerhoogste niveau eist langzamerhand zijn tol. Groot wil stoppen bij het Nederlands team om meer rust te creëren voor zichzelf en haar lichaam, om op die manier haar verdere handballoopbaan nog zo lang mogelijk te kunnen volhouden.

"Te veel"
In het persbericht van het NHV is ze duidelijk over haar keuze. "Mijn lichaam is redelijk op. Het handballen in de Champions League, de Hongaarse competitie (bij Győri ETO KC, red.) en met het Nederlands team is uiteindelijk te veel. Ik wil graag alles met 100 procent doen, maar daar heb ik nu de energie niet voor."

Clubloopbaan hierdoor verlengen
Groot blijft wel handballen op clubniveau. "Ik hoop dat ik mijn carrière met jaren kan verlengen door rust en tijd te nemen voor mezelf. Ik wil op een goeie manier een paar jaar door en het goed kunnen afsluiten."

Energie terugvinden
"Ik heb lang lopen wikken en wegen. Handbal is mijn passie. Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar alles kost op dit moment veel energie en ik krijg er te weinig voor terug. Ik hoop mijn energie terug te vinden met meer rust."

Absolute topspeelster
Nycke Groot is één van de beste Nederlandse handbalsters ooit. Op 3 december 2004 maakte zij haar Oranjedebuut. In uiteindelijk 141 interlands was ze 439 keer doeltreffend. Voor het laatst kwam Groot in actie voor het Nederlands handbalteam op 16 december 2018, in de gewonnen wedstrijd om EK-brons tegen Roemenië.

"Zo sterk geweest als team"
"Ik heb een onwijs gave tijd gehad bij het Nederlands team en zo zal ik er ook altijd op terugkijken. Ik heb onwijs genoten om met deze meiden samen te spelen en ben trots op wat we bereikt hebben. We zijn zo sterk geweest als team. Ik ben trots dat ik daar deel van heb mogen uitmaken."

Palmares Nycke Groot (geboren 4 mei 1988):

Nederlands team
WK 2015: zilver
EK 2016: zilveren
WK 2017: brons
EK 2018: brons

Individueel
2014: Topscorer EHF Champions League Final 4
2016: Meest waardevolle speelster (MVP) EK
2016: All Star Team EK | beste spelverdeelster
2016: EHF Female Player of the Month December
2016, 2017: All-Star Team EHF Champions League (beste spelverdeelster)
2017: Meest waardevolle speelster (MVP) EHF Champions League Final 4