Donderdag 27 mei 2021

Oefenwedstrijden voor de OS 2021 tegen Italië en Noorwegen

daniellevandedonk2020.jpg

Daniëlle van de Donk

De OranjeLeeuwinnen treffen in juni 2021 respectievelijk Italië en Noorwegen als sparring-partners op weg naar de Olympische Spelen in Tokio. De Italiaanse voetbalvrouwen - tegenstander van Nederland in de kwartfinale van het WK 2019 - zijn op donderdag 10 juni vanaf 18.30 uur de tegenstander in het Noord-Italiaanse Ferrara. Noorwegen is vier dagen later - dinsdag 15 juni - in het stadion van FC Twente de volgende opponent. De aftrap in Enschede is om 18.00 uur.

Stadion FC Twente
De OranjeLeeuwinnen speelden drie keer eerder in de thuishaven van de kersverse kampioen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen: de gewonnen halve finale en de finale van het EK 2017. In 2001 speelden ze ook in het stadion, maar toen heette het nog het Arke Stadion. Op 17 november 2001 ging een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland met 0-3 verloren. Of bij het duel tegen de Noorse equipe eventueel (beperkt) publiek aanwezig mag zijn, wordt binnenkort besloten.

Uitzwaaiwedstrijd
Voor vertrek naar Tokio speelt de ploeg van Sarina Wiegman zaterdag 3 juli nog een laatste wedstrijd op eigen bodem. Tegenstander en locatie van deze ‘uitzwaaiwedstrijd’ worden in een later stadium bekendgemaakt.

Statistieken Italië - Nederland
Als het op wedstrijdstatistieken aankomt, wint Italië het van Nederland. De ploegen stonden in totaal achttien keer tegenover elkaar. In acht wedstrijden waren de Azzurre sterker dan de OranjeLeeuwinnen, terwijl zes partijen in een remise eindigden. Het doelsaldo is met 16-29 ook in het voordeel van Italië. Maar de acht Italiaanse overwinningen stammen wel van vóór 2005. In de laatste zes duels, waaronder de kwartfinale van het WK 2019 (2-0 winst), wisten de OranjeLeeuwinnen vier keer te winnen en twee keer gelijk te spelen.

Statistieken Nederland - Noorwegen
Nederland en Noorwegen troffen elkaar 25 keer eerder. In zes wedstrijden waren de Oranjevrouwen de sterkste, dertienmaal trok de Noorse ploeg aan het sterkste eind en zes duels eindigden onbeslist. Ook het doelsaldo is met 18 tegen 42 in het voordeel van de Scandinaviërs. De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden was op 4 september 2018, toen Noorwegen de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd met 2-1 won en Nederland werd veroordeeld tot het spelen van play-offs.