Opzet EK Handbal 2018 Dames in Frankrijk: info en uitleg format en toernooi

Opzet_EK_Handbal_Vrouwen_2018_Frankrijk.jpg

Alle info over het EK Handbal Dames 2018 in Frankrijk (o.a. Montbéliard). Met info en uitleg over format, puntentelling, wedstrijden, landen en wie er doorgaan naar de vervolgrondes t/m de finale van het EK Vrouwen op zondag 16 december 2018.

Wat is de opzet van het EK handbal voor vrouwen, van donderdag 29 november 2018 tot zondag 16 december 2018 in Frankrijk? Op deze pagina vind je uitleg over hoe het toernooi in elkaar zit. Met info over de puntentelling, wie er doorgaan naar de volgende ronde, welke knock-out speelrondes er zijn, welke landen aan het EK 2018 deelnemen en hoe de wedstrijden er qua format uitzien.

Handball Women's European Championship France: 16 landen
Officieel heet het komende Europees kampioenschap handbal voor vrouwen het Women's EHF EURO 2018. Er doen aan het dertiende Vrouwen EK Handbal zestien landen mee, waaronder gastland en wereldkampioen Frankrijk, titelverdediger c.q. huidig Europees kampioen Noorwegen en Nederland, dat op het vorige EK zilver wist te pakken.

Waar is het EK Handbal Dames? In welk land, welke speelsteden?
Het EK is als gezegd in Frankrijk, in de speelsteden Montbéliard, Brest, Nancy, Nantes en Parijs. Nederland begint het EK in speelstad Montbéliard, tijdens de groepswedstrijden in Poule C.

Hoe vaak vindt het EK Handbal voor vrouwen plaats?
Het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen wordt elke twee jaar gehouden, sinds 1994. De laatste editie was derhalve in 2016. Toen won Noorwegen in een zinderende finale tegen Nederland: 29-30. Frankrijk eindigde als derde, Denemarken als vierde. Het allereerste EK Handbal voor vrouwen was als gezegd (pas) in 1994, in Duitsland. Die eerste Europese titel werd gewonnen door Denemarken. Inmiddels staat in 2018 het 13e Europese eindtoernooi op het programma.

Deelnemende landen in 2018
De landen die meedoen op het komende EK zijn, in alfabetische volgorde: Denemarken, Duitsland, gastland Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Montenegro, NEDERLAND, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

In welke groep speelt Nederland? Wat zijn de andere EK poules?
Nederland speelt in Groep C. Daarin zitten ook Hongarije, Spanje en Kroatië.

Zie hier alle groepen van het Women's EHF EURO 2018 / Handball Women's European Championship France:

Groep A:
Denemarken
Servië
Zweden
Polen

Groep B:
Frankrijk
Montenegro
Rusland
Slovenië

Groep C:
Hongarije
Spanje
NEDERLAND
Kroatië

Groep D:
Noorwegen
Roemenië
Duitsland
Tsjechië

Hoe is de puntentelling? En wat bepaalt de volgorde in de groep?
De volgorde in de poule wordt bepaald aan de hand van vanzelfsprekend allereerst het puntenaantal. Een gewonnen wedstrijd levert 2 punten op voor de winnaar en 0 voor de verliezer. Een gelijkspel levert 1 punt op voor beide partijen. Bij een gelijke stand in de poule telt eerst het doelsaldo, daarna het onderlinge resultaat.

Hoe lang duurt een wedstrijd op dit EK?
Een wedstrijd op het EK in Japan duurt net als alle andere wedstrijden op het hoogste handbalniveau 2 x 30 minuten. Is er een verlenging nodig, dan volgt er na een pauze van 5 minuten een verlenging van tweemaal 5 minuten, met tussendoor (en voor het wisselen van speelhelft) een pauze van 1 minuut. Is de wedstrijd in de eerste verlenging nog niet beslist, dan volgt er na een pauze van wederom 5 minuten een tweede verlenging van wederom 2 x 5 minuten met een pauze van 1 minuut.

Hoe ziet het EK in 2018 eruit? Welke speelrondes zijn er?
De poulefase begint op donderdag 29 november. Nederland komt voor het eerst in actie op zaterdag 1 december, tegen Hongarije. De 16 deelnemende landenteams zijn verdeeld in vier poules van vier landen. In de groepsfase speelt elk land één keer tegen elk ander land in de groep.

De bovenste drie teams van elke groep gaan door naar de tweede ronde. Deze 4 x 3 = 12 landen worden in de tweede ronde verdeeld in twee poules van zes (Poule I en Poule II). In Groep I komen de twee keer drie bovenste landen van Groep A en Groep B bij elkaar. En in Groep II komen de twee keer drie bovenste landen van Groep C en Groep D.

De bovenste twee landen van beide poules (I en II) van zes in de tweede ronde gaan naar de halve finales. De beide nummers drie van Poules I en II spelen nog een wedstrijd om de vijfde plaats. De rest is dan uitgeschakeld.

De halve finales staan op het programma op vrijdag 14 december. Hetzelfde geldt voor de wedstrijd om plek 5.

De finale van het EK Vrouwen is op zondag 16 december. Hetzelfde geldt voor de troostfinale, ofwel de wedstrijd om brons / plaats 3. In totaal zijn er 47 wedstrijden op dit Europees kampioenschap voor dames, verdeeld over 16 dagen.

Via dit EK naar het WK en de OS?
Dit EK (EHF EURO 2018) dient gedeeltelijk ook als kwalificatie voor het WK Handbal 2019 in Japan. Bovendien is de aanstaand Europees kampioen automatisch gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Alle wedstrijden en data EK Handbal 2018
Wanneer spelen de Oranje handdames op het EK? Wat zijn de wedstrijden van Nederland? Nederland speelt in elk geval in Groep C achtereenvolgens tegen Hongarije, Spanje en Kroatië. Zie verder het complete speelschema EK 2018 Handbal Dames in Frankrijk. Met poulefase, tweede ronde, wedstrijd om plaats 5, halve finales, wedstrijd om brons en de finale.

Historie Nederland Dames Handbal: 1 x EK-zilver, 1 x WK-zilver
De Nederlandse handbalvrouwen speelden één keer de finale van het EK: in 2016 eindigde Oranje als tweede. Nederland was er op het Europees kampioenschap ook bij in 2014 (7e), 2010 (8e), 2006 (15e), 2002 (14e) en 1998 (10e). De editie van 2018 wordt dus de zevende Europese toernooi-aanwezigheid van het Nederlands vrouwen handbalteam.

Prestaties Oranje op WK
De Nederlandse vrouwen deden overigens vaker mee aan het wereldkampioenschap handbal: sinds 1971 al 10 keer. Het beste mondiale resultaat voor Oranje was in 2015 toen de Oranjevrouwen tot de finale reikten, waarin ze verloren van Noorwegen (net als ze in de EK-finale van een jaar later zouden doen), met 23-31.

P.S. De mannen spelen nog voor kwalificatie voor het EK handbal
Zie ook info over het EK Handbal 2018 bij de mannen.