Opzet WK Handbal Dames 2019 in Japan: Wat je moet weten

Opzet_WK_Handbal_Dames.jpg

Hoe zit het wereldkampioenschap handbal in elkaar? Lees hier alle info over wat je moet weten over het WK Handbal voor vrouwen in 2019 in Japan.

Hoe zit het WK Handbal voor dames in elkaar? Lees hier alle info over de opzet van dit mondiale toernooi voor de handbalvrouwen, waaraan ook Nederland meedoet. Met uitleg over het speelschema, de puntentelling, welke landen er doorgaan naar een volgende ronde, wat de volgorde in de stand bepaalt en méér informatie over het WK in Japan, de eindronde die duurt van zaterdag 30 november tot en met zondag 15 december 2019.

Hoeveel landen doen er mee?

Er doen aan het Women's Handball World Championship Japan 2019 een aantal van 24 landen mee. Dit zijn de deelnemende landenteams die zich voor het WK hebben geplaatst: gastland Japan (hoefde geen kwalificatie te spelen), Frankrijk (hoefde als huidig wereldkampioen ook geen kwalificatiewedstrijden te spelen) en, in alfabetische volgorde: Angola, Argentinië, Australië, Brazilië, China, DR Congo, Cuba, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Kazachstan, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Rusland, Senegal, Servië, Slovenië, Spanje, Zuid-Korea en Zweden. Zie voor de pouleverdeling en de verdeling per continent ook: Deelnemende landen WK Handbal.


Voor de hoeveelste keer wordt het WK Handbal voor vrouwen gehouden?

Het WK staat voor de 24e keer op het programma. Het WK wordt de laatste twee decennia elke twee jaar gehouden, maar bestaat al sinds 1957, met in de begintijd vaak een langere periode tussen twee opvolgende wereldkampioenschappen. Het laatste eindtoernooi vond plaats in 2017, met als winnaar Frankrijk.


Welke landen wonnen het WK allemaal?

Rusland won het WK Dameshandbal vier keer, Noorwegen, Oost-Duitsland en Sovjet-Unie elk drie keer, Frankrijk twee keer, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Joegoslavië, Roemenië, Tsjecho-Slowakije en Zuid-Korea elk één keer. In welk jaar welk land won, kun je lezen bij 'Wereldkampioenen Handbal Vrouwen'.


In welke Japanse speelsteden is het WK Handbal en waar speelt Nederland?

Het WK in Japan wordt gehouden in speelstad Kumamoto. De wedstrijden worden gespeeld op deze vijf locaties, alle in Kumamoto: Yamaga City Overall Gymnasium, Kumamoto Prefectural Gymnasium, Park Dome Kumamoto, Aqua Dome Kumamoto en Yatsushiro General Gymnasium. Het Nederlands damesteam speelt in de groepsfase haar wedstrijden in het Aqua Dome.


In welke poule zit Nederland en tegen wie moeten ze?

De handbaldames van Nederland spelen in Poule A, samen met Angola, Cuba, Noorwegen, Servië en Slovenië. Nederland speelt in de groepsfase vijf wedstrijden: tegen elk land eenmaal. Zie ook: Programma Groep A met stand en uitslagen.

Hoe zien de andere poules eruit?
Daarvoor verwijzen we naar het speelschema of specifiek naar de stand van zaken in Poule B, Poule C en Poule D.


Welke landen gaan uit de groepsfase door naar de volgende ronde?

Na de poulefase, waarin de 24 landen verdeeld zijn over 4 poules van 6, gaan de beste drie landen van elke poule naar de volgende ronde: de Hoofdronde. Dan wordt opnieuw gespeeld in poules: er zijn in de hoofdronde twee groepen van (wederom) zes landen. De beste twee van beide poules gaan naar de halve finales (Final Round).


Hoe zit het schema van het WK Handbal verder in elkaar?

Na de groepsfase en de Hoofdronde wordt er gespeeld in de halve finales, en logischerwijs daarna ook om de derde plek en uiteraard in de finale om de eindoverwinning. Daarnaast zijn er binnen de zogeheten President's Cup tussen de teams die formeel al zijn uitgeschakeld nog wedstrijden om hun definitieve plaats als eindklassering (duels om plekken 23, 21, 19, 17, 15, 13). Ook zijn er wedstrijden om plaatsen 7 en 5 tussen de landenploegen die in de Final Round uitgeschakeld zijn. Het volledige speelschema is hier te vinden.


Hoe heeft Oranje zich voor het WK geplaatst?

Door op het EK Handbal 2018 te eindigen bij de beste vier (Nederland werd derde) hebben de Nederlandse handbaldames hun ticket voor het WK veiliggesteld. Verdere kwalificatie was voor het Nederlandse team daardoor niet nodig.


Kan Oranje Handbal zich via het WK plaatsen voor de Olympische Spelen?

Ja; er zijn op het WK in Japan tickets te verdienen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio (eveneens Japan dus). Het land dat wereldkampioen wordt plaatst zich rechtstreeks voor de OS. De verliezend finalist, evenals de landen op plek 3 t/m 7 verkrijgen het recht op deelname aan het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT). Zie ook dit nieuwsartikel met meer uitleg over hoe het Nederlands handbalteam zich voor de OS kan kwalificeren.

Hoe is de puntentelling? En wat bepaalt de volgorde in de groep?

De volgorde in de poule wordt bepaald aan de hand van vanzelfsprekend allereerst het puntenaantal. Een gewonnen wedstrijd levert 2 punten op voor de winnaar en 0 voor de verliezer. Een gelijkspel levert 1 punt op voor beide partijen. Staat de stand tussen twee landen qua puntenaantal gelijk in de poule dan telt vervolgens het onderlinge resultaat (dit geldt voor zowel de eerste ronde als de Hoofdronde / Main Round). Is ook dat gelijk, dan wordt achtereenvolgens gekeken naar het onderlinge doelsaldo, het aantal gemaakte doelpunten (doelpunten vóór dus) en daarna pas naar het algehele doelsaldo.


Hoe lang duurt een wedstrijd op dit WK?

Een wedstrijd op het WK in Japan duurt net als alle andere wedstrijden op het hoogste handbalniveau 2 x 30 minuten. Is er een verlenging nodig, dan volgt er na een pauze van 5 minuten een verlenging van tweemaal 5 minuten, met tussendoor (en voor het wisselen van speelhelft) een pauze van 1 minuut. Is de wedstrijd in de eerste verlenging nog niet beslist, dan volgt er na een pauze van wederom 5 minuten een tweede verlenging van wederom 2 x 5 minuten met een pauze van 1 minuut.


Hoeveel wedstrijden zijn er op dit WK?

Er worden in Japan van 30 november tot en met 15 december in totaal 96 wedstrijden gespeeld. Namelijk 60 wedstrijden in de eerste ronde (poulefase), 18 wedstrijden in de Hoofdronde (Main Round), 12 wedstrijden in de President's Cup, 2 wedstrijden om plaatsen 7 en 5, beide halve finales, het duel om brons en de finale.


Wanneer is de finale van het WK Handbal 2019?

De finale is op zondag 15 december om 12.30 Nederlandse tijd in Park Dome in Kumamoto. Aldaar in Japan is het dan 20.30 uur (lokale tijd dus).


Hebben de handbalsters uit Nederland het WK al eens gewonnen?

Nee; in de geschiedenis van het WK Handbal voor dames heeft Nederland wel een keer de finale bereikt (in 2015) en brons gepakt (2017). In totaal wist Nederland zich elf keer eerder te kwalificeren voor de eindronde van het wereldkampioenschap. Zie ook: historie en prestaties Oranje handbalsters op EK en WK.


Door wie en op welk kanaal wordt het WK Handbal uitgezonden?

De wedstrijden van de Nederlandse handbaldames komen live op televisie bij Ziggo Sport. Meer informatie vind je op deze pagina: WK Handbal op TV.


Welke speelsters doen er namens Nederland mee?
Klik verder voor de WK-selectie van de Oranje handbaldames.


Hoe hoog staat het Nederlands damesteam op de IHF World Ranking?
Nederland staat 14e. Op deze IFH wereldranglijst handbal voor vrouwen staan de ranking posities van alle landen die meedoen aan het WK.


Speelt het heren handbalteam van Oranje eigenlijk ook op het WK?
Nee, dat wil zeggen: voor de mannen handballers van Nederland wacht vanaf donderdag 9 januari 2020 het EK. Klik hier voor meer informatie daarover.