Opzet WK Hockey 2018 Dames in Engeland (Londen): info en uitleg format en toernooi

Opzet_WK_Hockey_Vrouwen_2018.jpg

Op deze pagina vind je alle info over het WK Hockey Dames 2018 in Londen, Engeland. Met info en uitleg over het format, de puntentelling, de wedstrijden, de landen en wie er doorgaan in de knock-outfase t/m de finale op zondag 5 augustus.

Wat is de opzet van het WK hockey voor vrouwen, van zaterdag 21 juli 2018 tot 5 augustus 2018 in Londen (Engeland)? Info over hoe het toernooi in elkaar zit, vind je op deze pagina. Met uitleg over de puntentelling, wie er doorgaan naar de volgende ronde, welke knock-out speelrondes er zijn, welke landen deelnemen en hoe de wedstrijden er qua format uitzien.

Primeur Women's World Cup Hockey: 16 landen
Officieel heet het komende wereldkampioenschap hockey voor vrouwen de Vitality Hockey Women's World Cup. Voor het eerst doen er aan het WK zestien landen mee. Voorheen waren dit er twaalf. Er is nu dus een groter aantal WK-wedstrijden.

Waar is het WK Hockey Dames?
Het WK is in Engeland, in hoofdstad Londen. De precieze locatie heet officieel het Lee Valley Hockey and Tennis Centre. In de volksmond spreekt men in London van het Lee Valley Hockey Stadium en in Nederland dus van het Lee Valley Hockey Stadion. Het is gelegen in het Queen Elizabeth Olympic Park. Dat is een paar honderd meter van waar het hockey plaatsvond op de Olympische Spelen van 2012.

Hoe vaak vindt het WK Hockey voor vrouwen plaats?
Het wereldkampioenschap hockey voor dames is elke vier jaar. De laatste editie was dus in 2014. Toen won Nederland - in eigen land - door in de finale met 2-0 te winnen van Australië. Argentinië eindigde als derde, de Verenigde Staten als vierde. Het allereerste WK Hockey voor vrouwen was in 1971. Inmiddels staat in 2018 het achttiende mondiale toernooi op het programma.

Deelnemende landen in 2018
De deelnemende landen op het komende WK zijn, in alfabetische volgorde: Argentinië, Australië, België, China, Duitsland, gastland Engeland, Ierland, India, Italië, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Hoe verliep de kwalificatie van de Vrouwen WK Hockey-landen?
Host Engeland is er als organiserend land automatisch bij. Nederland is gekwalificeerd op basis van het gewonnen Europees kampioenschap hockey in 2017. Ook Argentinië, Australië, Zuid-Afrika en India hebben hun WK-ticket verdiend door hun betreffende continentale toernooi te winnen. De overige landen mogen meedoen op basis van hun resultaten in de halve finales van de Hockey World League.

In welke groep speelt Nederland? En wat zijn de andere poules op dit WK?
Nederland speelt in Groep A. Daarin zitten ook China, Italië en Zuid-Korea. Zie hier alle groepen van de Hockey Women's World Cup in Londen:

Groep A:
Nederland
Zuid-Korea
China
Italië

Groep B:
Engeland
India
Verenigde Staten
Ierland

Groep C:
Duitsland
Zuid-Afrika
Argentinië
Spanje

Groep D:
Australië
Japan
Nieuw-Zeeland
België

Wat is de puntentelling? En wat bepaalt de volgorde in de groep?
De volgorde in de poule wordt bepaald aan de hand van, uiteraard, allereerst het puntenaantal. Een gewonnen wedstrijd levert drie punten op. Een gelijkspel levert één punt op. En verlies levert vanzelfsprekend géén punten op.

Bij een gelijk puntenaantal na de drie groepswedstrijden bepaalt het doelsaldo de volgorde. Is ook het doelsaldo gelijk, dan wordt gekeken naar het aantal doelpunten vóór. In dat geval is bijvoorbeeld een doelsaldo van 12-8 beter dan een doelsaldo van 11-7. Is ook het aantal goals vóór gelijk, dan telt het onderlinge resultaat van het groepsduel.

Hoe lang duurt een wedstrijd op dit WK?
Een wedstrijd op het WK in Engeland duurt niet twee helften, maar vier kwarten. De wedstrijd is verdeeld in vier keer 15 minuten, ofwel elk kwart duurt een kwartier. Bij een strafcorner, strafbal of een doelpunt wordt de klok 40 seconden stilgezet. Deze tijd wordt derhalve nog bijgeteld bij de 4 keer 15 = 60 minuten.

Hoe ziet het WK in 2018 eruit? Welke speelrondes zijn er?
De poulefase begint op zaterdag 21 juli. Nederland komt voor het eerst in actie op zondag 22 juli. In de groepsfase spelen in alle vier poules de vier landen één keer tegen elkaar. Er zijn daarmee 24 groepswedstrijden. De vier groepswinnaars gaan rechtstreeks door naar de kwartfinales.

De nummers twee en drie van elke groep spelen eerst nog een extra wedstrijd. In deze zogeheten cross-overs vechten zij onderling uit welke overige vier landen, naast de poulewinnaars, hun weg mogen vervolgen bij de laatste acht. De cross-overs bestaan dus uit vier wedstrijden. Deze worden evenredig verdeeld over twee dagen. De cross-overs beginnen op maandag 30 juli.

Daarna volgende de vier duels in de kwartfinales. Deze beginnen op woensdag 1 augustus. De halve finales zijn beide op zaterdag 4 augustus. En de finale van het WK Hockey Vrouwen 2018 is op zondag 5 augustus 2018, net als eerder op die dag de wedstrijd om brons.

Alle wedstrijden en data WK Hockey 2018
Wanneer spelen de Oranje hockeydames op het WK? Wat zijn de wedstrijden van Nederland? Nederland speelt in elk geval in Groep A achtereenvolgens tegen Zuid-Korea, China en Italië. Zie verder het complete speelschema WK 2018 Hockey Dames in Londen, Engeland. Met poulefase, cross-overs, kwartfinales, halve finales en finale.

Historie Nederland Dames Hockey: 9 EK-titels, 10 WK-titels
De Nederlandse hockeyvrouwen zijn als vermeld de titelverdediger. Oranje won immers het WK 2014. Het Nederlands elftal begint het toernooi óók als Europees kampioen, na de met 3-0 gewonnen finale in 2017 tegen België.

In totaal won Nederland 9 keer het Europees kampioenschap Hockey voor vrouwen: het EK 1984, EK 1987, EK 1995, EK 1999, EK 2003, EK 2005, EK 2009, EK 2011 en EK 2017. Daarnaast wonnen de Nederlandse dames 10 keer het WK: het WK 1971, WK 1972, WK 1974, WK 1978, WK 1979, WK 1983, WK 1986, WK 1990, WK 2006 en als vermeld het laatste WK in 2014.

En verder: WK-speelsters Oranje | Hockey WK 2018 Mannen
Klik desgewenst verder voor de WK-selectie van de Oranje hockeydames.

Zie ook info over het WK Hockey 2018 India bij de mannen, vanaf woensdag 28 november 2018 tot en met zondag 16 december 2018, met Nederland.