Opzet WK Voetbal 2019 Vrouwen in Frankrijk: info en uitleg format en toernooi

Opzet_WK_Voetbal_Vrouwen_2019_Frankrijk.jpg

Alle info over het WK voetbal voor vrouwen 2019 in Frankrijk. Met info en uitleg over format, loting, landen, speelsteden, spelregels, en wie er doorgaan naar de vervolgrondes t/m de finale van het WK Vrouwen op zondag 7 juli in Lyon.

Wat is de opzet van het WK voetbal voor vrouwen, van vrijdag 7 juni 2019 tot zondag 7 juli in Frankrijk? Alles wat je er over moet weten lees je hier, met verwijzingen naar meer info. Hoe het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in elkaar zit, vind je op deze pagina. Met uitleg over de spelregels, wie er doorgaan naar de volgende ronde, welke knock-out speelrondes er zijn, welke landen er meedoen, welke speelsteden er zijn, wanneer de loting is, wanneer de Oranje Leeuwinnen spelen en waar het WK Vrouwen live op tv is.

FIFA Women's World Cup France 2019: 24 landen
Officieel heet het komende wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen het FIFA Women's World Cup France 2019. Het eerste mondiale eindtoernooi was in 1991, de aankomende editie is de achtste. Er doen aan het Vrouwen WK Voetbal 24 landen mee.

Deelnemende landen in 2019
De deelnemende landen op het komende WK zijn: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk (gastland), Italië, Jamaica, Japan, Kameroen, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Schotland, Spanje, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.

Waar is het WK Voetbal voor dames? In welke speelsteden?
Het WK is in Frankrijk, in de speelsteden Montpellier, Nice, Valenciennes, Parijs, Lyon, Reims, Le Havre, Grenoble en Rennes. In welke speelstad of speelsteden Nederland (de Oranje Leeuwinnen) speelt tijdens de groepswedstrijden of kan spelen in de vervolgronden, wordt bekend na de loting.

Update: Oranje Leeuwinnen spelen in elk geval in Le Havre, Valenciennes en Reims.

Wanneer is de loting van het WK Vrouwen?
De WK-loting voor het eindtoernooi in Frankrijk vindt plaats op zaterdag 8 december 2018 en begint om 18.00 uur. De trekking is in 'Seine Musicale arts centre' in de plaats Boulogne-Billancourt, vlakbij Parijs. De Leeuwinnen van Nederland komen net als alle andere landenteams tijdens de loting in één van vier potten van zes. De indeling gebeurt (mede) op basis van de nieuwste FIFA ranglijst: de FIFA/Coca-Cola Women's World Ranking van 7 december 2018.

Update: Uitslag loting WK Vrouwenvoetbal

Ook ticket voor Olympische Spelen 2020 Tokyo te verdienen
Er staat straks in Frankrijk nog iets meer op het spel dan alleen de wereldtitel. Namelijk de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De Europese landen kunnen voor wat betreft de sport voetbal zich via het mondiale eindtoernooi in Frankrijk kwalificeren door te behoren tot de drie als hoogst geëindigde landen uit Europa. Als er twee of meer landen tijdens het WK even ver komen, dan volgt er alsnog een Olympisch Kwalificatietoernooi.

Hoe vaak vindt het WK Voetbal voor vrouwen plaats?
Het wereldkampioenschap voetbal voor dames wordt zoals gezegd sinds 1991 georganiseerd. Het toernooi is elke vier jaar. De laatste editie was dus in 2015. Toen wonnen de Verenigde Staten door in de finale met 5-2 af te rekenen met Japan. Engeland eindigde als derde, Duitsland als vierde. Het allereerste WK Voetbal voor vrouwen in 1991 werd eveneens gewonnen door de USA. De edities erop van 1995, 1999, 2003, 2007 en 2011 eindigden in WK-titels voor respectievelijk Noorwegen, opnieuw de Verenigde Staten, tweemaal achtereen Duitsland en Japan.

In welke groep speelt Nederland? Wat zijn de andere WK poules?
Nederland speelt in Groep E. Nederland lootte voor de groepsfase deze drie landen: Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada.

Zie hier alle groepen van FIFA Women's World Cup France:

Groep A:
Frankrijk (als gastland groepshoofd Poule A)
Zuid-Korea
Noorwegen
Nigeria

Groep B:
Duitsland
China
Spanje
Zuid-Afrika

Groep C:
Australië
Italië
Brazilië
Jamaica

Groep D:
Engeland
Schotland
Argentinië
Japan

Groep E:
Canada
Kameroen
Nieuw-Zeeland
NEDERLAND

Groep F:
Verenigde Staten
Thailand
Chili
Zweden

Wat bepaalt de volgorde in de groep? Hoe is het puntensysteem?
De volgorde in de poule wordt bepaald aan de hand van uiteraard allereerst het puntenaantal. Een gewonnen wedstrijd levert 3 punten op, een gelijkspel zoals in het voetbal te doen gebruikelijk 1 punt. Een nederlaag 0 punten. Per groep spelen alle landen in de poulefase één keer tegen elkaar, in een zogeheten halve competitie.

De bovenste twee landen van elke groep plus de vier beste nummers drie gaan naar de achtste finales. Als twee landen qua puntenaantal gelijk eindigen, bepaalt vervolgens als eerste het doelsaldo de eindstand / volgorde. Daarna zijn het aantal gescoorde doelpunten bepalend, ofwel het aantal doelpunten vóór. Daarna wordt, indien nodig, gekeken naar het onderlinge resultaat, gevolgd door het onderlinge doelsaldo en het aantal gescoorde doelpunten tegen de andere ploeg(en) die gelijk is/zijn geëindigd. Biedt dit géén soelaas dan komt de Fair Play-ranglijst in beeld, met als basis het aantal gele kaarten, het aantal directe rode kaarten en het aantal twee keer geel=rode kaarten. In het uiterste, haast ondenkbare geval bepaalt een loting wie er doorgaat op het WK naar de volgende ronde.

Hoe ziet het WK in 2019 eruit? Welke speelrondes zijn er?
De poulefase begint op vrijdag 9 juni, met een wedstrijd van Frankrijk, zo is al zeker. De 24 deelnemende landenteams inclusief Nederland zijn verdeeld in zes groepen van vier landen. Zoals vermeld gaan uit elke poule de nummers een en twee samen met de vier beste nummers drie naar de volgende ronde: de achtste finales. Deze zestien landenteams spelen gezamenlijk acht enkele knock-outwedstrijden waarna er dus acht winnaars overblijven die doorgaan naar de kwartfinales. Na de kwartfinales volgen conform hetzelfde principe de halve finales. Er is ook nog een wedstrijd om de derde plaats tussen de verliezende halve finalisten, waarna op zondag 7 juli om 17.00 uur de winnen halve finalisten de beslissende finale spelen in Stade de Lyon om de wereldtitel voetbal 2019 voor vrouwen.

Alle wedstrijden en data WK Voetbal 2019
Wanneer spelen de Oranje voetbaldames op het WK? Wat zijn de wedstrijden van Nederland? Nederland speelt in elk geval in Groep E achtereenvolgens tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada: te bepalen na de loting. Zie het complete speelschema WK 2019 Voetbal in Frankrijk. Met alle wedstrijden in de poulefase, achtste finales, kwartfinales, halve finales, wedstrijd om plaats 3 (brons) en de WK-eindstrijd.

Historie Oranje Leeuwinnen: 1 EK-titel, 1 eerdere WK-deelname
De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen één keer het EK, in 2017. Het werd voor Nederland een fantastische editie van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal, nota bene in eigen land. De Leeuwinnen rekenden af met Noorwegen, Denemarken, België, Zweden, Engeland en in de EK-finale opnieuw met Denemarken. Ook in 2009 (halve finale) en 2013 (uitschakeling in de groepsfase) namen de Leeuwinnen deel aan het EK. Tot dusver de enige keer dat het Nederlands vrouwenelftal van de partij was op een WK, was in 2015. In Canada verloor Nederland in de achtste finale tegen latere finalist Japan. Het is nu dus de tweede keer dat de Oranje Vrouwen meedoen aan het WK voetbal. Zie ook: historie Oranje Leeuwinnen.

Kaartverkoop FIFA WK Vrouwen 2019
Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina van FIFA.com.

Wedstrijden WK vrouwenvoetbal op tv - uitzendingen Nederland
Waar worden de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het WK in Frankrijk uitgezonden? Deze wedstrijden zijn net als andere WK-wedstrijden live te zien bij de NOS. Ook als livestream op internet zijn de wedstrijden van het mondiale eindtoernooi te bekijken. Meer informatie hierover volgt!