Opzet WK Volleybal 2018 Dames in Japan: info en uitleg format en toernooi

Opzet_WK_Volleybal_Vrouwen_2018_Japan.jpg

Alle info over het WK Volleybal Dames 2018 in Japan (o.a. Yokohama). Met info en uitleg over format, puntentelling, wedstrijden, landen en wie er doorgaan naar de vervolgrondes t/m de finale van het WK Vrouwen op zaterdag 20 oktober 2018.

Wat is de opzet van het WK volleybal voor vrouwen, van zaterdag 29 september 2018 tot zaterdag 20 oktober 2018 in Japan? Info over hoe het toernooi in elkaar zit, vind je op deze pagina. Met uitleg over de puntentelling, wie er doorgaan naar de volgende ronde, welke knock-out speelrondes er zijn, welke landen deelnemen en hoe de wedstrijden er qua format uitzien.

Volleyball Women’s World Championship: 24 landen
Officieel heet het komende wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen het FIVB Volleyball Women’s World Championship. Er doen aan het achttiende Vrouwen WK Volleybal 24 landen mee: 2 uit Zuid-Amerika, 5 uit Azië (waaronder gastland Japan), 8 uit Europa, 2 uit Afrika en 7 uit Noord-Amerika / Centraal-Amerika en de Carribean, waaronder titelverdediger Verenigde Staten.

Waar is het WK Volleybal Dames? Welk land, welke speelsteden?
Het WK is in Japan, in de speelsteden Yokohama, Sapporo, Kobe, Hamamatsu, Osaka en Nagoya. Nederland begint het WK in speelstad Yokohama, tijdens de groepswedstrijden.

Hoe vaak vindt het WK Volleybal voor vrouwen plaats?
Het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen is elke vier jaar. De laatste editie was dus in 2014. Toen wonnen de Verenigde Staten door in de finale met 3-1 te winnen van China. Brazilië eindigde als derde, Italië als vierde. Het allereerste WK Volleybal voor vrouwen was in 1952 in de toenmalige Sovjet-Unie, gewonnen door het gastland. Inmiddels staat in 2018 het 18e mondiale toernooi op het programma.

Deelnemende landen in 2018
De deelnemende landen op het komende WK zijn, in alfabetische volgorde: Argentinië, Azerbeidzjan, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Cuba, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Italië, Japan, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Mexico, Nederland, Puerto Rico, Rusland, Servië, Thailand, Trinidad & Tobago, Turkije, Verenigde Staten en Zuid-Korea.

In welke groep speelt Nederland? Wat zijn de andere WK poules?
Nederland speelt in Groep A. Daarin zitten ook Argentinië, Mexico, Duitsland, Kameroen en Japan.

Zie hier alle groepen van het FIVB Volleyball Women's World Championship Japan:

Groep A:
Argentinië
Mexico
Duitsland
NEDERLAND
Kameroen
Japan

Groep B:
Turkije
China
Bulgarije
Italië
Cuba
Canada

Groep C:
Azerbeidzjan
Zuid-Korea
Rusland
Trinidad & Tobago
Thailand
Verenigde Staten

Groep D:
Kazachstan
Puerto Rico
Dominicaanse Republiek
Servië
Brazilië
Kenia

Hoe is de puntentelling? En wat bepaalt de volgorde in de groep?
De volgorde in de poule wordt bepaald aan de hand van, uiteraard, allereerst het puntenaantal. Een gewonnen wedstrijd met een setstand van 3-0 of 3-1 levert drie punten op voor de winnaar en 0 voor de verliezer. Een gewonnen wedstrijd met 3-2 in sets levert 2 punten op voor de winnende ploeg en 1 punt voor de verliezende partij.

De volgorde in de poules wordt in eerste instantie bepaald door het aantal overwinningen. Pas dan telt het aantal behaalde punten, gevolgd door de set- en puntenratio.

Hoe lang duurt een wedstrijd op dit WK?
Een wedstrijd op het WK in Japan duurt net als andere wedstrijden binnen het volleybal totdat één team drie sets heeft gewonnen. Een team wint de set door als eerste 25 punten te scoren, met minimaal twee punten verschil. Bij een stand van 24-24 wordt dus doorgespeeld tot bijvoorbeeld 26-24 of 27-25 (of verder). Bij een 2-2 stand in sets wordt de vijfde en laatste set ingekort: het land dat hierin als eerste 15 punten scoort (met ook hier minimaal twee punten verschil), wint deze laatst set én daarmee de wedstrijd.

Hoe ziet het WK in 2018 eruit? Welke speelrondes zijn er?
De poulefase begint op zaterdag 29 september. Nederland komt voor het eerst in actie op diezelfde zaterdag, tegen Duitsland. De 24 deelnemende landenteams zijn verdeeld in vier poules van zes landen. In de groepsfase speelt elk land één keer tegen elk ander land in de groep.

De bovenste vier teams van elke groep gaan door naar de tweede ronde. Deze 4 x 4 = 16 landen worden in de tweede ronde verdeeld in twee poules van acht. Hierin komen de tweemaal vier bovenste landen van Groep A en Groep D bij elkaar, en in de andere poule de tweemaal vier bovenste landen van Groep C en Groep B.

De bovenste drie landen van beide poules van acht in de tweede ronde gaan door naar de derde ronde. Deze derde ronde bestaat dus uit twee poules van drie is zes teams. Beide poules bestaan uit één nummer 1, één nummer 2 en één nummer 3 uit de vorige ronde.

In deze derde ronde - de FINAL SIX - spelen in beide poules van drie wederom alle landen één keer tegen elkaar. De nummers een en twee van beide poules bereiken de halve finales. Voor de verliezende landen in de derde ronde, dus de landen die als derde geëindigd zijn, is er nog een wedstrijd om de vijfde plaats.

Er is ook nog een wedstrijd om de derde plaats, tussen de verliezende halve finalisten. Tot slot is er de finale van het WK Vrouwen, op zaterdag 20 oktober. In totaal zijn er 103 wedstrijden op dit wereldkampioenschap voor dames, verdeeld over 15 dagen.

Alle wedstrijden en data WK Volleybal 2018
Wanneer spelen de Oranje volleybaldames op het WK? Wat zijn de wedstrijden van Nederland? Nederland speelt in elk geval in Groep A achtereenvolgens tegen Duitsland, Japan, Kameroen, Argentinië en Mexico. Zie verder het complete speelschema WK 2018 Volleybal Dames in Japan. Met poulefase, tweede ronde, derde ronde, wedstrijd om plaats 5, halve finales, wedstrijd om brons en de finale.

Historie Nederland Dames Volleybal: 1 EK-titel
De Nederlandse volleybalvrouwen wonnen één keer het EK: in 1995. Op het EK 1985 behaalde Nederland de derde plek. Op het EK 1991, het EK 2009, het EK 2015 en het EK 2017 won Nederland zilver, ofwel behaalde het een tweede plek na het verliezen van de finale.

Het is de 14e keer dat de Nederlandse vrouwen meedoen met het WK Volleybal. Oranje was er voor het laatst bij in 2010. Toen eindigde Nederland als elfde. Het beste resultaat van Oranje op een WK is een zesde plek in 1988.

Ook de mannen spelen op het WK volleybal
Zie ook info over het WK Volleybal 2018 in Italië en Bulgarije bij de mannen, vanaf zondag 9 september 2018 tot en met zondag 30 september 2018, met Nederland.