Woensdag 13 december 2017

Oranje handbaldames stoten door naar halve finale - tegen Noorwegen

EK_Handbal_Dames_2018_Speelschema.jpg

Na winst in de kwartfinale tegen Tsjechië is nu Noorwegen de tegenstander van de Oranje Handbaldames op het WK 2017, in de halve finale.

De Nederlandse handbaldames blijven in de race voor de wereldtitel. In de halve finale wacht nu Noorwegen op het WK 2017, nadat Oranje met de nodige moeite zegevierde tegen de handbaldames van Tsjechië.

Nederland in halve finale WK Handbal tegen de wereldkampioen
Opnieuw een spannende wedstrijd, tegen de Tsjechen in de kwartfinales dit keer. Maar Oranje liep uiteindelijk met een klein, doch duidelijk verschil uit naar een 30-26 zege. En dus wacht nu komende vrijdag 15 december een nieuw hoofdstuk op het WK Handbal voor dames. Met als tegenstander de winnaar uit de laatste kwartfinale: Noorwegen (de huidige wereldtitelhouder) dat woensdagavond eclatant won van Rusland (de olympisch kampioen) met 34-17.

Handbaldames Oranje: op vorig WK voor het eerst in halve finale én finale
Op het vorige WK verloor Oranje tegen Noorwegen nog de finale. Nu is het de tweede keer in de historie dat de Nederlandse handbaldames zich weten te plaatsen voor de halve finale van het WK, waarbij twee jaar geleden op het WK 2015 het dus vervolgens ook lukte om door te dringen tot de eindstrijd.

Oranje: zelfs vierde halve eindstrijd op rij
Het is voor het Nederlands Damesteam nu zelfs de vierde keer op rij dat het een halve finale bereikt van een titeltoernooi. Na de genoemde finaleplek op het WK in Denemarken volgden een vierde plaats bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en opnieuw een tweede plek bij het EK in Zweden.

Liefst 14 treffers via de handen van Abbingh
In de kwartfinale tegen Tsjechië scoorde Lois Abbingh maar liefst veertien keer (!). Niet eerder scoorde de opbouwspeelster zo vaak in het Oranje shirt. Abbingh staat op 47 treffers en is daarmee op dit moment de topscorer van dit WK Handbal.

Het Nederlands Damesteam begon uitstekend tegen Tsjechië in Magdeburg. Charris Rozemalen en Nycke Groot brachten Nederland direct op een 0-2 voorsprong, waarna Marketa Jerabkova namens Tsjechië antwoordde. In de periode hierna domineerde Nederland het spel.

Danick Snelder, Kelly Dulfer, Lois Abbingh, weer Snelder en opnieuw Abbingh zorgden binnen tien minuten voor een riante 1-7 voorsprong. Tess Wester maakte indruk en was in deze fase vrijwel onpasseerbaar.

Nederland verzuimde verder afstand te nemen en door een mindere periode kwam Tsjechië langzaam dichterbij. Bij het rustsignaal was de ruime voorsprong zelfs vrijwel geheel verspeeld: 16-17.

Direct na de hervatting kwam Tsjechië via sterspeelster Iveta Luzumova langszij. Maar na rake doelpogingen van Lois Abbingh en Danick Snelder nam Oranje weer afstand, al werd ook deze voordelige marge weer verspeeld. Tien minuten voor het einde kwam Tsjechië voor de laatste keer op gelijke hoogte: 24-24.

In de slotfase hield het Nederlands Damesteam het hoofd koel en had het steeds een voorsprong. Eerst knalden Angela Malestein en Lois Abbingh de bal keihard achter de Tsjechische keepster. De Oost-Europeanen wisten daarna de stand terug te brengen tot 26-27. In de laatste vijf minuten zorgden twee keer Lois Abbingh en Martine Smeets voor de 26-30 eindstand.

Reacties
Pearl van der Wissel, die in de negende minuut haar eerste speelminuten op dit WK maakte, blikte tevreden terug. "De manier waarop we speelden is geweldig. Ik heb nooit gedacht dat ik dit nog zou meemaken."

En Kelly Dulfer: "We hadden beter kunnen spelen. We maakten het ons zelf onnodig moeilijk. In de halve finale zal het niveau omhoog moeten, willen we kansrijk zijn."

Naar het WK Oranje aanmoedigen? Zie Tickets WK Handbal Oranje.

Opstelling en doelpuntenmakers Oranje
Tsjechië-Nederland 26-30 (16-17)

Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden, Debbie Bont, Lois Abbingh (14), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (2), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer (1), Martine Smeets (2), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (2), Pearl van der Wissel, Estavana Polman (2).