Woensdag 21 november 2018

Oranje handbalsters: goed gewonnen generale voor EK

Programma_EK_Handbal.jpg

Het dameshandbalteam van Nederland verslaat een verrassend goed spelend Angola als generale repetitie voor het EK Handbal in Frankrijk. Beeld: NHV

Op weg naar het EK Handbal voor dames in Frankrijk heeft Oranje de generale repetitie tegen Angola winnend afgesloten: 32-29. In het Indoor Sportcentrum in Eindhoven kwam de Afrikaanse kampioen bij vlagen verrassend goed voor de dag. Maar de uitzwaaiwedstrijd voor het Europees kampioenschap 2018 werd toch duidelijk een prooi voor Nederland, de ploeg van bondscoach Helle Thomsen.

Thomson moest het tegen de absolute nummer één van Afrika doen zonder de zieken Nycke Groot en Angela Malestein. Ook Inger Smits stond niet op het wedstrijdformulier: zij behoort niet tot de definitieve selectie voor het EK. Daarop staat evenmin aanvoerster Danick Snelder die deze week is afgehaakt met aanhoudende rugklachten. In haar plaats heeft nu Jessy Kramer een plek in de definitieve selectie.

Angola was woensdagavond 21 november in Eindhoven als gezegd niet zomaar een tegenstander. Het Afrikaans team is al sinds 1996 van de partij tijdens alle Olympische Spelen en de laatste jaren noteerde het land overwinningen op toplanden als Hongarije, Kroatië, Frankrijk, Zuid-Korea en Duitsland.

Aan de ander kant was het natuurlijk ook vooral interessant wat de Nederlandse ploeg liet zien, zo vlak voor het EK. Het antwoord: de Oranje handbalsters lieten de toeschouwers bij vlagen genieten. Dat begon in de eerste minuut met de openingstreffer van Estavana Polman, al keek Oranje daarna wel tegen een achterstand aan. Pas bij 8-7 stond Nederland weer aan de goede kant van de score: wederom Polman bracht Nederland eerst naast Angola en vervolgens op voorsprong. Debbie Bont en Nikita van der Vliet zorgden gezamenlijk voor 10-7.

Na een tegentreffer van Albertina Cruz Kassoma, een zeer opvallende verschijning aan de cirkel, brachten Kelly Dulfer en Lois Abbingh Nederland op 12-8. Dit was de grootste voorsprong voor de pauze. In de slotfase van het eerste bedrijf kwam Angola nog terug tot één doelpunt, maar Charris Rozemalen en Merel Freriks zorgden alsnog voor een iets grotere marge.

Na de hervatting lag het initiatief steeds bij Nederland. Tien minuten voor het einde was het verschil echter minimaal: 25-24. Doelpunten van Charris Rozemalen en twee keer Dione Housheer zorgden echter weer voor een verschil van drie en deze marge stond ook aan het einde op het scorebord: 32-29.

En daarmee wacht nu dus het EK, dat van start gaat op donderdag 29 november om 21.00 uur met de openingswedstrijd Frankrijk - Rusland in Nancy in Groep B. Het Nederlands vrouwen handbalteam is na 1998, 2002, 2006, 2010, 2014 en 2016 voor de zevende keer aanwezig op het EK, waar voor Oranje het toernooi pas echt begint op zaterdag 1 december om 15.00 uur, tegen Hongarije, in Montbéliard de eerste tegenstander. Daarna volgen voor Nederland in de groepsfase wedstrijden tegen Spanje en Kroatië. Zie ook het speelschema van het EK Handbal voor dames. Voor informatie over de uitzendingen, zie: Waar en wanneer is het EK handbal op tv.

Dit weekend selecteert Helle Thomsen nog zes speelsters voor het EK: naast de al aangewezen Lois Abbingh, Debbie Bont, Kelly Dulfer, Nycke Groot, Laura van der Heijden, Angela Malestein, Estavana Polman, Martine Smeets, Tess Wester en Jessy Kramer. Maura Visser heeft zich nog niet aangesloten bij de trainingsstage van de ploeg op Papendal vanwege persoonlijke redenen.

Nederland-Angola 32-29 (16-14)
Nederland: Jasmina Janković, Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (3), Larissa Nüsser, Lynn Knippenborg, Delaila Amega (2), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (2), Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (2), Dione Housheer (5), Nikita van der Vliet (3), Estavana Polman (5).