Dinsdag 11 december 2018

Oranje handbalsters zien Noorwegen van zich wegdenderen (maar woensdag tegen Duitsland is alsnog 1 punt genoeg)

Programma_handbaldames_Nederland.jpg

Het Nederlands vrouwen handbalteam is nog lang niet verzekerd van de halve finales op het EK na domper tegen Noorwegen. Woensdag al wacht Duitsland.

Nee, tegen Noorwegen wou het niet lukken. Het Nederlands vrouwen handbalteam liep dinsdagavond op het EK tegen een 16-29 nederlaag aan. Na een dramatische eerste helft kon de tot dusver prima presterende Oranje damesploeg het tij niet meer keren.

Ondanks de aanwezigheid van Nycke Groot wilde het niet vlotten. De aanvoerster van Nederland kwam afgelopen zondag op het EK tegen Roemenië hard in aanraking met ploeggenote Debbie Bont, met een migraine-aanval als vervelend uitvloeisel. Maar gelukkig gingen de seinen bij aanvang van het duel met de Noorsen weer op groen.

Het voorkwam niet dat Nederland direct met 4-0 het nakijken had. Estavana Polman was de eerste die nog voor iets van een Oranje-aansluiting zorgde (4-1). Groot moest na negen minuten het veld alweer ruimen en het besef dat het wel eens een heel lastige wedstrijd zou worden, was helaas al ingedaald. Met doorlopend een achterstand van zo'n tien treffers was er van een spannende wedstrijd nooit sprake.

Maar dat wordt het nu wél op woensdag 12 december. Daags na het verloren duel met Noorwegen staat voor de Oranje vrouwen alweer een revanchewedstrijd op het programma: tegen Duitsland. Net als de volgende laatste wedstrijden in de tweede ronde:

Woensdag 12 december, tweede ronde
Denemarken - Montenegro (Groep I, Nantes)
Spanje - Noorwegen (Groep II, Nancy)
Zweden - Rusland (Groep I, Nantes)
Hongarije - Roemenië (Groep II, Nancy)
Servië - Frankrijk (Groep I, Nantes)
NEDERLAND - Duitsland (Groep II, Nancy)

Nederland moet tegen Duitsland minimaal gelijk spelen
Oranje moet als laatste op de avond en dat heeft als voordeel dat het vooraf weet waaraan het toe is. De ploeg van coach Helle Thomsen weet dan immers wat de uitslag is van onder andere Hongarije tegen Roemenië: de andere concurrenten in de strijd om definitief te behoren tot de beste twee van Groep II. De beide plekken die recht geven op het spelen van de halve finale. Ook Oranjes directe tegenstander Duitsland heeft nog volop kans. Als Nederland gelijk speelt, dan is dat echter voor Oranje alsnog voldoende voor een vervolg in dit Europese toernooi. De volgende wedstrijd van Nederland op dit EK is weer live op tv te zien via Ziggo.