Donderdag 4 oktober 2018

Oranje Leeuwinnen: start play-off challenge voor ticket WK Vrouwen

Wedstrijden_OranjeLeeuwinnen.jpg

De challenge kan beginnen. De Oranje Leeuwinnen beginnen aan de play-offs voor het WK 2019 in Frankrijk. Eerst speelt Nederland op 5 oktober tegen Denemarken.

De challenge kan beginnen. De Oranje Leeuwinnen spelen op vrijdag 5 oktober, 20.00 uur in Breda tegen Denemarken. In het Rat Verlegh Stadion staat de eerste play-offwedstrijd op het programma van het Nederlands vrouwenelftal met als inzet een ticket voor het WK 2019 in Frankrijk. Nederland moet vier play-offwedstrijden goed door zien te komen.

Return halve finale play-off in Denemarken op 9 oktober
Na de thuiswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen wacht op dinsdag 9 oktober om 18.00 uur in het Viborg Stadion in Denemarken de return. Daarin wordt beslist of Nederland dan wel Denemarken het in de laatste twee play-offduels mag opnemen tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen België en Zwitserland.

Vier wedstrijden verwijderd van WK in Frankrijk
Kwalificatie voor het WK 2019 Vrouwen is voor Nederland dus nog maar liefst vier wedstrijden weg. Slechts één van de vier deelnemende landen aan de play-offs mag naar de mondiale eindronde.

Data finales play-offs
Nederland begint nu aan de herkansingsreeks nadat in de gewone kwalificatiereeks in Groep 3 Noorwegen als eerste eindigde en Oranje als tweede. De komende play-off-uitdaging begint als gezegd op 5 oktober, en eindigt idealiter voor Oranje pas op of rond dinsdag 13 november, met hopelijk een succesvolle afronding in deze laatste wedstrijd van de play-off-finales. De exacte datum van de twee laatste wedstrijden moet nog worden vastgesteld. De tweede play-off-fase met heen- en terugwedstrijd is in elk geval tussen 7 en 13 november.

WK van 7 juni t/m 7 juli 2018 met acht Europese landen
Het wereldkampioenschap voor vrouwen zelf in Frankrijk begint op 7 juni en duurt tot en met de WK-finale op 7 juli 2019. Er doen in totaal 24 landen aan mee, met dus nog één land uit Europa dat zich via de play-offs nog moet kwalificeren. De andere zeven Europese deelnemers zijn al bekend.

Selectie Oranje Vrouwen
De Nederlands vrouwen doen het tegen Denemarken met deze speelsters: Loes Geurts (Göteborg FC), Lize Kop (Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal), Dominique Bloodworth (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Real Betis), Kika van Es (Ajax), Danique Kerkdijk (Bristol City), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Liza van der Most (Ajax), Siri Worm (Everton), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Inessa Kaagman (Everton), Jill Roord (Bayern München), Sherida Spitse (Vålerenga), Kelly Zeeman (Ajax), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon).

Europees kampioen Nederland: gunstige statistieken tegen Denemarken
Het Nederlands vrouwenelftal was voor het eerst op een WK van de partij in 2015 in Canada. Inmiddels heeft Oranje de status van huidig Europees kampioen, sinds 2017. Tegen de aankomende tegenstander Denemarken won Oranje de finale van dat EK, met 4-2. In 2018 won Nederland ook tijdens de Algarve Cup van de Denen, die met vier eerdere WK-deelnames historisch gezien wel over meer ervaring hebben op het allerhoogste vrouwenvoetbalniveau. Zo reikte Denemarken in 1991 en 1995 tot de kwartfinales. Het laatste WK-optreden van de vrouwen uit Denemarken dateert echter alweer van 2007. Bovendien is Nederland de laatste vele jaren al zeven keer op rij in onderlinge ontmoetingen de bovenliggende partij.