Donderdag 4 oktober 2018

Oranje volleybalsters soeverein naar Poule E tweede ronde WK

Schema_WK_Volleybal_met_Nederland.jpg

De Nederlandse volleybalvrouwen vieren alvast de soeverein veilig gestelde plek in de tweede ronde van het WK 2018. Oranje begint Ronde 2 met 14 punten. Beeld: FIVB

Na de donderdagse 3-0 tegen Mexico gaan de Nederlandse volleybalvrouwen ongeslagen naar de tweede ronde van het WK. Na een soevereine eerste ronde begint vanaf 7 oktober Ronde 2 van het wereldkampioenschap volleybal in Japan.

Tegenstanders Nederland in Poule E
Nederland speelt daarin in Poule E. De wedstrijden in deze vervolgronde zijn van zondag 7 tot en met donderdag 11 oktober. In Poule E zitten naast Nederland de drie andere bovenste teams uit Poule A van de eerste ronde, samen met de vier bovenste ploegen uit Poule D, waartegen Oranje nu in actie komt. In Poule F van de tweede WK-ronde spelen de nummers 1 tot en met 4 van de Poules B en C.

Oranje van 7 t/m 11 oktober tegen...
Zowel Poule E als F bestaat dus uit acht landen. De nummers 1 t/m 3 van beide groepen gaan daarna door naar de derde ronde, de Final Six. Nederland speelt in de tweede ronde op zondag 7 oktober, maandag 8 oktober, woensdag 10 oktober en donderdag 11 oktober in speelstad Nagoya (Nippon Gaishi Hall) in totaal vier wedstrijden, als gezegd tegen de nummers 1 t/m 4 van Poule D uit Ronde 1. Dat zijn Servië, Brazilië, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico.

Zie ook het volledige WK Volleybal speelschema met alle standen.

Standen en volgorde groepen WK Volleybal
Na de 3-0 tegen Mexico (setstanden 25-19, 25-14, 25-16) begint Nederland de tweede ronde met 14 punten. Alle behaalde punten uit de eerste ronde worden namelijk meegenomen naar deze Ronde 2. Overigens, let op: de volgorde van de poules wordt in eerste instantie bepaald door het aantal overwinningen. Pas dan telt het aantal behaalde punten, gevolgd door de set- en puntenratio.

Kwaliteitsverschil
Tegen Mexico begon Nederland met spelverdeler Britt Bongaerts, diagonaal Lonneke Sloetjes, passers/lopers Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs, middens Yvon Beliën en Juliet Lohuis en libero Kirsten Knip. Nederland schudde Mexico in de eerste set nog niet zo gemakkelijk van zich af. Naarmate de set vorderde zette de ploeg van bondscoach Jamie Morrison het kwaliteitsverschil echter ook in gemaakte punten kracht bij.

Ook Mexico door naar Ronde 2
De 25-19 werd gevolgd door twee eenvoudiger gewonnen sets voor Oranje. Set nummer twee eindigde nog het duidelijkst in het voordeel van Nederland, onder meer dankzij maar liefst vijf aces op rij (!) via de handen van Juliet Lohuis. De derde set was feitelijk een formaliteit. Mexico kwam op alle fronten tekort en bij 25-16 was het voor Nederland en Mexico in de eerste poulefase gedaan. Daarbij mag echter ook Mexico blijven meedoen in het vervolg in het toernooi.